Ajutorul militar pentru Ucraina este foarte eficient chiar și fără tancurile solicitate – secretarul american al Apărării

Ajutorul militar pentru Ucraina este foarte eficient chiar și fără tancurile solicitate – secretarul american al Apărării

Alexandru Crenganiș

 

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că aliații Ucrainei trimit un ajutor militar "foarte capabil", care include tancuri (dar nu și cele fabricate de germani, tancuri pe care Ucraina le-a solicitat în mod expres și nici tancurile americane Abrams).

Austin a declarat că ajutorul militar respectiv, anunțat după noua întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei de la baza aeriană americană Ramstein din Germania, pe 20 ianuarie, va permite Ucrainei să aibă succes dacă este desfășurat corespunzător. El a spus că nu există nici o legătură între furnizarea de tancuri Abrams și furnizarea de tancuri Leopard de fabricație germană.

„Această noțiune de deblocare în mintea mea nu este o problemă și, mai important, nici în mintea ministrului german al apărării Boris Pistorius”, a spus Austin.

Președintele Ucrainei a cerut Germaniei și aliaților occidentali să accelereze livrările de arme grele moderne, inclusiv tancuri, chiar dacă Austin i-a îndemnat pe omologii săi occidentali să „sape mai adânc” pentru a ajuta forțele de la Kiev să evite ofensiva Rusiei în est, unde luptele grele continuă.

Într-un mesaj video adresat reuniunii miniștrilor Apărării din 50 de țări, de la Ramstein/Germania, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat acestora spunând că este „în puterea dumneavoastră” să luați cel puțin o decizie de principiu pentru trimiterea de tancuri în Ucraina.

Adunarea, cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri de convenere a livrărilor de armament occidental către Ucraina, vine în contextul în care Germania se confruntă cu o presiune tot mai mare de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei sau cel puțin de a da permisiunea altor aliați să livreze tancurile fabricate în Germania din propriul stoc.

Zelenski a declarat adunării că "teroarea nu permite discuții", adăugând că "războiul început de Rusia nu permite întârzieri".

Ministrul polonez al apărării a declarat pe 20 ianuarie a.c. că nu s-a luat încă o decizie privind furnizarea de tancuri Leopard 2 Ucrainei, deși a rămas optimist că eforturile de a le furniza se vor sfârși cu succes.

„Speranța vine din faptul că... miniștrii apărării din 15 țări s-au întâlnit în marginea conferinței de astăzi și am discutat despre acest subiect”, a declarat Mariusz Blaszczak reporterilor la Ramstein. „Sunt convins că formarea unei coaliții în acest sens se va termina cu succes”.

Austin și generalul Mark Milley, Președintele Șefilor de Stat Major comun, au discutat cu aliații despre cel mai recent ajutor militar american în valoare de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, anunțat de Pentagon pe 19 ianuarie, ajutor care include pentru prima dată vehicule blindate Stryker (dar nu include tancuri).

Zelenski s-a adresat liderilor germani, într-un interviu acordat postului public de radio și televiziune ARD, spunând următoarele: „Ca să vorbim fără ocolișuri: puteți livra tancuri Leopard sau nu? Dacă da, atunci livrați-le!”.

Washingtonul a refuzat pentru moment să furnizeze propriile tancuri M1 Abrams, argumentând că tancul american de înaltă tehnologie are nevoie de o întreținere extinsă și complexă și generează provocări logistice uriașe.

Statele Unite au spus că ar fi mai productiv să se trimită în Ucraina tancuri Leopard, pe care multe armate aliate le folosesc deja.

Sursa foto: https://thehill.com/policy/defense/3820367-how-us-german-bickering-is-blocking-ukraines-push-for-tanks/