Finlanda promite încă 434 de milioane de dolari în ajutor militar Ucrainei

Finlanda promite încă 434 de milioane de dolari în ajutor militar Ucrainei

Alexandru Crenganiș

 

Finlanda va livra un alt ajutor material pentru Ucraina. Președintele Republicii a decis acest lucru la 19 ianuarie a.c., la propunerea Guvernului.

Acesta va fi cel de-al 12-lea pachet de ajutorare care va fi livrat Ucrainei. Se estimează că înlocuirea capacităților incluse în această livrare va costa peste 400 de milioane de euro pentru Finlanda. Valoarea combinată a tuturor pachetelor de ajutorare militară pentru apărare depuse până în prezent depășeste 590 de milioane de euro.

Ucraina continuă să aibă nevoie de sprijin în apărarea teritoriului său, iar pachetul actual de materiale de apărare este în mod clar cel mai mare de până acum. Finlanda furnizează Ucrainei arme grele și muniții, a declarat ministrul finlandez al apărării, Mikko Savola.

Din motive operaționale și pentru a se asigura că livrarea ajunge la destinație, nu vor fi furnizate informații mai detaliate cu privire la conținutul asistenței, modul de livrare sau calendarul. Atât nevoile Ucrainei, cât și resursele Forțelor de Apărare, au fost luate în considerare atunci când s-a decis cu privire la asistența suplimentară.

O parte din actualul pachet finlandez privind materialele de apărare pentru Ucraina este posibilă datorită unei cooperări bilaterale mai strânse între Finlanda și Suedia; Finlanda furnizează Ucrainei materiale de apărare, iar Suedia își exprimă disponibilitatea de a sprijini Finlanda, după caz. Forțele de apărare ale Finlandei și Suediei își vor revizui și, dacă este necesar, își vor actualiza planurile operaționale.

Ministerele lor de apărare au examinat sprijinul acordat Ucrainei cu materialul de apărare necesar pentru a se asigura că acest lucru nu va pune în pericol apărarea națională a celor două țări. Sprijinul comun acordat Ucrainei este un semn al încrederii reciproce profunde și al cooperării din ce în ce mai strânse în domeniul apărării dintre Finlanda și Suedia.