Parlamentul Georgian revocă proiectul de lege privind agenții străini

Alexandru Crenganiș
Într-o întorsătură dramatică a evenimentelor, parlamentarii georgieni au votat să renunțe la un controversat proiect de lege privind "agenții străini", la doar câteva zile după ce prima lectură a stârnit proteste masive față de temerile că legislația respectivă, care oglindea o lege similară în Rusia, ar fi restricționat sever disidența și activitatea grupurilor societății civile din țară și ar fi împins țara spre autoritarism.
Parlamentul georgian a votat pe 10 martie a.c. a doua lectură a proiectului, la o zi după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a anunțat că retrage legislația propusă în fața protestelor.
Parlamentarii au votat cu 35-1 împotriva proiectului de lege, anulându-l de facto. Legislația respectivă poate fi readusă în termen de 30 de zile, dar numai dacă include/conține modificări.
Zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă în capitala georgiană din cauza legislației respective, iar o altă adunare a fost planificată pentru 10 martie.
Poliția i-a întâmpinat pe demonstranți cu gaze lacrimogene, grenade asomatoare și tunuri cu apă, dar au operat și zeci de arestări.
Ministerul de Interne al Georgiei a declarat pe 10 martie a.c. că toate cele 133 de persoane care au fost reținute în timpul protestelor au fost eliberate. Reprezentanții acestuia au adăugat că aproape 60 de polițiști au fost răniți în ciocniri în timpul manifestațiilor.
Protestele au început pe 7 martie a.c., când Parlamentul a adoptat legislația "agenților străini", în ciuda avertismentelor criticilor că proiectul de lege, care ar oblige organizațiile societății civile care primesc peste 20 la sută din finanțarea lor din străinătate să fie clasificate drept "agenți străini", reflectă legislația rusă care a fost folosită pentru a înăbuși vocile opoziției și mass-media independente.
Oficialii partidului de guvernământ au declarat că legea respectivă are ca scop asigurarea transparenței și că este nevoie de consultări pentru a "explica mai bine" scopul legii în viitor.
În Georgia, sentimentul anti-rus poate fi adesea puternic. Trupele ruse controlează încă aproximativ o cincime din teritoriul Georgiei, cea mai mare parte fiind luată în timpul unui război fulger în 2008, care a fost conexat aparent eforturilor de despărțire în două regiuni din nord-est, Abhazia și Osetia de Sud.
Anunțând brusc că proiectul de lege este retras „necondiționat”, Georgian Dream a detensionat criza actuală – dar tensiunile vor persista probabil asupra viziunilor concurente ale partidului de guvernământ și ale oponenților săi pentru țara puternic polarizată din Caucaz și cei aproape 5 milioane de locuitori ai săi.
Opoziția a criticat adesea Visul Georgian pentru că este prea strâns aliniat cu Moscova, iar războiul actual al Kremlinului împotriva unei alte foste republici sovietice, Ucraina, a sporit aceste preocupări.
Introducerea legislației a stârnit mustrări din mai multe părți, inclusiv din partea diplomaților din Uniunea Europeană și Statele Unite.
Georgia se îndreaptă spre aderarea la Uniunea Europeană, dar oficialii UE au spus că legea „agenților străini” ar complica această cale de aderare. Anul trecut, blocul comunitar a refuzat să acorde Georgiei statutul de candidat, invocând reforme politice și judiciare blocate.