Rusia și China amenință să creeze pericol și dezordine la nivel mondial

Rusia și China amenință să creeze pericol și dezordine la nivel mondial

Alexandru Crenganiș

 

Marea Britanie a catalogat China drept o "provocare definitorie pentru epoca" ordinii mondiale într-o actualizare a cadrului său de politică externă și, de asemenea, a declarat că securitatea Regatului Unit depinde de rezultatul războiului din Ucraina.

Actualizarea planului de securitate și politică internațională al Marii Britanii, publicat luni, 13 martie a.c., a avertizat cu privire la aprofundarea parteneriatului Chinei cu Rusia și cooperarea tot mai strânsă a Moscovei cu Iranul în urma invaziei Ucrainei.

Revizuirea integrată (IR) a întărit limbajul și poziționarea față de Beijing și Moscova de la prima sa ediție,  publicată în urmă cu doi ani.

Dar decizia de a nu descrie China ca o amenințare a fost de natură să-i dezamăgească pe mulți din Partidul Conservator al premierului Rishi Sunak, care crede, de asemenea, că angajamentul său de a cheltui în plus 5 miliarde de lire sterline (5,67 miliarde de euro) pentru apărare este insuficient pentru a sprijini Ucraina fără a lăsa Marea Britanie vulnerabilă.

„Ceea ce nu a putut fi prevăzut pe deplin în 2021 a fost ritmul schimbării geopolitice și, de asemenea, amploarea impactului acesteia asupra Regatului Unit și a poporului nostru”, a scris Sunak într-o prefață către IR.

„De atunci, invazia ilegală de către Rusia a Ucrainei, armonizarea aprovizionării cu energie și alimente și retorica nucleară iresponsabilă, combinate cu poziția mai agresivă a Chinei în Marea Chinei de Sud și strâmtoarea Taiwan, amenință să creeze o lume definită de pericol, dezordine și diviziune”.

Actualizarea respectivă a fost lansată în timp ce Sunak a vizitat San Diego pentru a conveni asupra următorilor pași într-un acord de apărare, AUKUS, cu președintele american Joe Biden și premierul australian Anthony Albanese.

Din cheltuielile suplimentare ale Marii Britanii pentru apărare, 3 miliarde de lire sterline vor fi destinate proiectelor nucleare, inclusiv ajutor pentru Australia pentru a construi submarine cu propulsie nucleară pentru prima dată, ca parte a eforturilor de a contracara China în Indo-Pacific.

Documentul actualizat menționează că: „China, sub Partidul Comunist Chinez (PCC), reprezintă o provocare sistemică și definitorie de epocă, cu implicații pentru aproape fiecare domeniu al politicii guvernamentale și viața de zi cu zi a britanicilor”.

Deși apreciază că tensiunile din Indo-Pacific „ar putea avea consecințe globale mai mari decât conflictul din Ucraina”, Marea Britanie a spus că Rusia rămâne cea mai acută amenințare. „Ceea ce s-a schimbat este că acum securitatea noastră colectivă este intrinsec legată de rezultatul conflictului din Ucraina”, se precizează în RI.