Vladimir Putin: Rusia “se luptă pentru propria existență”

Vladimir Putin: Rusia “se luptă pentru propria existență”

Alexandru Crenganiș

 

Președintele Vladimir Putin a declarat recent că miza în Ucraina este însăși existența Rusiei ca stat.

Vorbind îndelung în fața muncitorilor de la o fabrică de aviație din Buriatia, la aproximativ 4.400 km la est de Moscova, Putin a dezvoltat argumentul său familiar potrivit căruia “Occidentul este hotărât să destrame Rusia”.

„Așadar, pentru noi aceasta nu este o sarcină geopolitică, ci o sarcină de supraviețuire a statalității rusești, creând condiții pentru dezvoltarea viitoare a țării și a copiilor noștri”, a spus el.

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că “folosește Ucraina ca pe un instrument pentru a purta un război împotriva Rusiei” și a-i provoca o „înfrângere strategică”.

Statele Unite și aliații săi ajută Ucraina să se apere de o invazie de tip imperial care a distrus orașele ucrainene, a ucis mii de civiliși a forțat milioane de oameni să își părăsească locuințele.

Putin a declarat că a fost îngrijorat de economie atunci când Occidentul a impus valuri de sancțiuni fără precedent anul trecut, dar că aceasta s-a dovedit mai puternică decât se aștepta și  spera Vestul.

„Ne-am sporit suveranitatea economică de multe ori. La urma urmei, pe ce s-a bazat inamicul nostru? Că ne vom prăbuși în 2-3 săptămâni sau într-o lună”, a spus Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a mai spus că inamicul se aștepta ca fabricile să se oprească, sistemul financiar să se prăbușească, șomajul să crească, protestatarii să iasă în stradă, iar Rusia „să se clatine din interior și să se prăbușească”.

„Acest lucru nu s-a întâmplat. S-a dovedit, pentru mulți dintre noi, și chiar mai mult, pentru țările occidentale, că bazele fundamentale ale stabilității Rusiei sunt mult mai puternice decât se credea”.