Xi Jinping se va întâlni cu Vladimir Putin la Moscova

Xi Jinping se va întâlni cu Vladimir Putin la Moscova

Alexandru Crenganiș

 

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, intenţionează să meargă în Rusia săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Planurile privind o vizită a lui Xi în Rusia au apărut după ce China s-a oferit să medieze un acord de pace în Ucraina - un proces întâmpinat cu scepticism de Occident, având în vedere sprijinul diplomatic al Chinei faţă de Rusia.

Putin a declarat luna trecută că a fost convenită o vizită a lui Xi, deși șeful de la Kremlin nu a dat nici o dată pentru o posibilă vizită. Wall Street Journal a raportat luna trecută că o vizită la Moscova ar putea avea loc în aprilie sau la începutul lunii mai.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la posibilitatea ca Xi să meargă la Moscova.

Kremlinul a spus că nu are nimic de spus în această privință. „De regulă, anunţurile privind vizitele oficiale în străinătate sunt coordonate sincron prin acordul reciproc al părţilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor de la Moscova. „Cândva fi o astfel de pregătire, vă vom anunța”.

Nu au fost disponibile imediat alte detalii. Sursele informate cu privire la această chestiune au refuzat să fie identificate, având în vedere sensibilitatea problemei.

În cele din urmă, s-a confirmat oficial că vizita va avea loc săptămâna viitoare.

Luna trecută, Putin l-a găzduit pe diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, într-o vizită la Moscova. O sursă a declarat că această călătorie a lui Wang la Moscova a fost pentru a ajuta la pregătirea pentru vizita lui Xi.

China și Rusia au încheiat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin se afla în vizită la Beijing pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Cele două părți au continuat între timp să reafirme puterea legăturilor lor.

Xi s-a întâlnit personal cu Putin de 39 de ori de când a devenit președinte, cel mai recent în septembrie, în timpul unui summit din Asia Centrală.