Ultima dezbatere dintre Joe Biden și Donald Trump

Ultima dezbatere dintre Joe Biden și Donald Trump

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Ultima dezbatere televizată dintre Donald Trump și Joe Biden a avut loc cu 12 zile înainte de cele mai importante și tensionate alegeri prezidențiale din ultimul deceniu. Dezbaterea s-a desfășurat în Nashville, statul Tennesse și a fost moderată de jurnalista Kristen Welker de la postul NBC.

Acestă dezbatere a surprins pe toată lume, deoarece a fost mult mai civilizată și lipstită de injurii comparativ cu cea precedentă. Moderatoarea a avut posibilitatea să oprească microfoanele celor doi candidați dacă aceștia vorbeau unul peste celălalt sau dacă depășeau timpul alocat pentru fiecare intrebare.

Printre temele dezbătute s-au numărat gestionarea pandemiei de COVID-19 în SUA, relaţiile cu Rusia şi Iran (ţări acuzate că interferează în campania electorală americană), imigraţia, afacerile fiului lui Joe Biden etc.

De data aceasta Donald Trump a ales să nu mai fie la fel de agresiv cu contracandidatul său ca și la dezbaterea anterioară; totodată, acesta a fost mai ofensiv decât Joe Biden, atacându-l pe contracandidat în mod cvasipermanent cu acuze privind posibile fapte de corupție produse de fiul acestuia, Hunter Biden, în Ucraina. În schimb, Biden a fost mai ofensiv față de dezbaterea trecută, încercând să puncteze prioritar tema corupției de la Casa Albă.

După cum era de așteptat, primul subiect l-a reprezentat actuala pandemie provocată de noul coronavirus. Joe Biden l-a criticat pe actualul președinte pentru răspunsul pe care administrația sa l-a avut în ceea ce privește pandemia (SUA au înregistrat până acum peste 8 milioane de cazuri și 223.000 de morți). În schimb, Donald Trump a răspuns că este vorba despre o pandemie globală, toată lumea suferă și „că trebuie să învățăm să trăim cu ea”. „Oamenii învață să trăiască și să moară cu ea. Nu avem de ales”. Președintele în funcție a mai declarat că pandemia nu se va sfârși prea curând.

Trump a mai adăugat că este impotriva unor măsuri de tip lockdown,  susținând ideea că “We can’t close our nation” („Nu putem închide țara”). Actualul președinte a susținut că ar trebui protejate mai degrabă persoanele vulnerabile și a criticat guvernatorii democrați care au fi apelat la măsuri „nejustificate” de lockdown.

Un alt  subiect  care a dus la un schimb de acuzații între cei doi a fost relația cu Kim Jong Un. Donald Trump a declarat că, la preluarea mandatului, a avut o discuție de peste o oră cu fostul președinte Barack Obama, care i-a transmis că cea mai mare problemă a SUA o reprezintă relația cu Coreea de Nord. „Va fi război, mi-a spus. Așa mi-a spus. Mi-au lăsat un dezastru. Situația cu Coreea de Nord era un dezastru. Problema era că lui Kim Jong Un nu îi plăcea de Obama. Acum nu avem război cu Coreea de Nord”, a declarat Trump.

În replică, Biden l-a acuzat pe Trump pentru relația cu liderul corean pe care l-a numit un bandit”.

Un alt subiect important l-a reprezentat interferența unor state în alegerile din SUA. Moderatoarea i-a întrebat pe cei doi candidați ce măsuri pot fi luate pentru a putea opri interferența altor state în alegerile prezidențiale din SUA. Biden a declarat că orice țară care intervine în alegerile din SUA „va plăti prețul cuvenit”. În același timp, fostul vicepreședinte l-a acuzat pe Trump că nu a luat măsuri împotriva Rusiei, care a intervenit în alegerile trecute.

Președintele Trump a declarat că a fost informat despre eforturile recente de interferență electorală de către John Ratcliffe, directorul serviciului de informații interne al Administrației SUA, care i-a precizat că eforturile Iranului și Rusiei au fost făcute pentru a-i submina candidatura la obținerea celui de-al doilea mandat. Trump a susținut că Ratcliffe i-a spus: „Ambele țări vor să pierzi, pentru că nu a fost nimeni mai dur în fața Rusiei”.

De asemenea, acesta a mai adăugat că procurorul Muller și „alți democrați” au cheltuit milioane de dolari încercând să găsească ilegalități în afacerile sale, fără a se descoperi nimic ilegal (președintele american se referă la investigația referitoare la legăturile dintre Rusia și staff-ul său de campanie din 2016).

Un subiect important a fost și cel care face referire la acuzațiile aduse fiului lui Joe Biden, care s-ar fi folosit de funcția de vicepreședinte a tatălui său pentru a câștiga bani de la o companie ucraineană. „Cred că datorezi o explicație poporului american”, a declarat Trump referindu-se la email-urile din computerul lui Hunter Biden publicate recent de New York Post.

În replică, Joe Biden a declarat că în viața lui nu a câștigat bani din surse externe, apoi a mutat discuția către presupusul cont bancar din China al lui Donald Trump.

Un subiect extrem de sensibil a fost cel legat de imigranți. Donald Trump a fost întrebat despre copiii care au fost despărțiți de părinți. Acest a declarat că „traficanții și oamenii din cartelurile de droguri s-au folosit de acești copii pentru a intra ilegal în SUA”. Actualul președinte a precizat și că administrația sa lucrează la un plan pentru reunirea copiilor care au fost separați de familiile lor la granița americană.

De asemenea, acesta i-a mai reproșat lui Biden că a fost 8 ani vicepreședinte al SUA, dar că nu a făcut nimic în acest timp pentru copiii de imigranți în afară de a construi cuști pentru aceștia.

Rasismul actualului președinte a fost un alt subiect atacat în cadrul dezbaterii. Trump a ținut să precizeze că este „cea mai puțin rasistă persoană din încăpere”. Acesta a declarat că „nimeni nu a făcut mai mult pentru persoanele de culoare decât am făcut eu, nici chiar Abraham Lincoln”.

Profesorul Dan Dungaciu a declarat recent, într-un interviu, că Donald Trump este câștigătorul acestei dezbateri: “cred că Donald Trump este câștigător, inclusiv pentru că lumea se aștepta ca, într-o dezbatere civilizată, Donald Trump să fie perdantul, iar într-o dezbatere de tipul ăsta, Joe Biden să fie câștigătorul. Din cauza acestor așteptări, cred că rezultatul este pe dos. Trump a câștigat această dezbatere. Nu e sigur că e o victorie decisivă, dar, cu siguranță, va conta în actuala campanie“.