Proteste pro-democrație în Thailanda

Proteste pro-democrație în Thailanda

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

De mai bine de 5 luni de zile în Thailanda au loc permanente proteste stradale. Acestea au izbucnit în luna iunie a.c., protestatarii cerând înlăturarea  Guvernului lui Prayuth Chan-o-cha, o nouă Constituţie a țării şi organizarea de noi alegeri.  De asemenea, protestatarii au încălcat un tabu local şi au criticat în termeni duri monarhia pentru deficitul de democrație din țară.

În luna august, aproximativ 10.000 de oameni au ieșit să protesteze în capitala Bangkok – un lucru aproape de necrezut în Thailanda, țară în care monarhia este apreciată a fi de rang divin, iar armata controlează guvernul de șase ani. Protestul a început ca cel mai mare miting antiguvernamental înregistrat de când armata thailandeză a obținut controlul puterii (în urmă cu șase ani) și după o lună de demonstrații zilnice ale studenților din toată țara.

Printre tinerii nemulțumiți a început să crească furia față de regim înainte de alegerile din martie 2019, când generalul Prayut Chan-o-cha, devenit prim-ministru, a mai primit încă patru ani de mandat la șefia executivului.

Un grup mic dar din ce în ce mai vocal cere chiar reformarea monarhiei thailandeze, o idée radicală și extrem de curajoasă și de periculoasă în această țară în care instituția monarhiei este văzută de unii ca fiind de drept divin. Țara are printre cele mai stricte legi privind insultarea sau defăimarea monarhiei, regelui sau Casei regale. Astfel de condamnări pot presupune pedepse de 15 ani închisoare.

Legea a fost folosită frecvent ca o unealtă politică, în condițiile în care cetățenii sau guvernul pot utiliza aceste acuzații în numele regelui. Printre cei care au suferit de pe urma legii se numără și un bărbat acuzat că a „apreciat” o pagină de Facebook considerată insultătoare față de regele anterior.

Regele Vajiralongkorn, în vârstă de 68 de ani, se află pe tronul Thailandei din 2016, dar își petrece o mare parte din timp în Bavaria, unde fiul său de 15 ani este la școală. Protestatarii thailandezi s-au plâns de costurile ridicate ale șederilor regelui în Europa, precum și de absența continuă a acestuia din regat.

Numeroși thailandezi încearcă să reducă puterile regelui: constituția actuală îi permite în mod specific să își exercite puterile atunci când se află în afara Thailandei fără a numi un regent.

Pentru a pune capăt acestor proteste, guvernul a decretat statrea de urgență. Premierul Prayut Chan-o-cha a susţinut că măsura este necesară deoarece protestele sunt ilegale şi afectează eforturile de a opri răspândirea coronavirusului,

Starea de urgenţă a intrat în vigoare astăzi, la ora locală 04.00. Sunt interzise adunările în grupuri mai mari de cinci persoane şi publicarea de ştiri sau mesaje online care pot periclita securitatea naţională, al căror conţinut poate crea teamă sau poate deforma informaţiile publice.

Guvernul Thailandei a comunicat că restricţiile sunt justificate şi de blocarea unei coloane regale în timpul protestelor de miercuri, acţiune considerată o ameninţare gravă la adresa securităţii statului şi a siguranţei şi bunurilor publice şi private. Manifestanții pro-democrație au folosit gestul celebru din filmele Hunger Games și au salutat convoiul oficial al regelui prin ridicarea celor trei degete.

Mii de protestatari au mărşăluit recent, la 14 octombrie a.c., spre sediul guvernului de la Bangkok, cerând demisia lui Prayut şi reformarea monarhiei thailandeze. Mulţi dintre demonstranţi s-au retras înainte de miezul nopţii, după ce poliţia a avertizat că vor fi îndepărtaţi cu forţa. Unii au rămas însă peste noapte în faţa complexului de clădiri unde se află biroul premierului.

Liderii protestatarilor au fost arestaţi înainte de răsărit, iar forţele de ordine au raportat că au avut loc unele ciocniri, însă nimeni nu a fost rănit. 

La 17 octombrie nu s-au produs violenţe, iar protestatarii s-au dispersat în jurul orei 20:00. Seara, proeminentul activist Panupong Chadnok, cunoscut şi sub numele de Mike Rayong, a fost arestat de către ofiţerii sub acoperire. Cel puţin 65 de protestatari au fost arestaţi, potrivit grupului Avocaţii thailandezi pentru drepturile omului”.

Experții se așteaptă și în continuare la destabilizări masive ale situației interne din această țară.