Provocări pentru securitatea energetică în viziunea transatlantică

Provocări pentru securitatea energetică în viziunea transatlantică

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Zilele trecute am participat la o dezbatere online organizată de Warsaw Institute, la care a participat Ambasadoarea Virgina Palmer de la Biroul de Resurse Energetice din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Discuția s-a concentrat asupra geopoliticii securității energetice în Europa Centrală și de Est, precum și perspectivelor implicării SUA în transformarea energetică și diversificarea aprovizionării Europei. Principalele teme ale dezbaterii au fost: GNL-ul american, energia nucleară și securitatea infrastructurii critice. Întâlnirea a fost găzduită de directorul executiv al Institutului din Varșovia, Tomasz Kijewski.

Doamna ambasador a subliniat faptul că raporturile de cooperare energetică dintre Europa și Statele Unite contribuie la promovarea obiectivelor și intereselor lor economice și de securitate comune. Ea a precizat că "securitatea energetică este securitatea națională", în special în ceea ce privește stabilitatea aprovizionării și impactul tot mai mare al amenințărilor cibernetice asupra infrastructurii critice. Prin urmare, este esențial să se diversifice furnizorii, rutele, tipurile de combustibili. Sunt recomandate transformările ecologice, precum energia nucleară și sursele regenerabile de energie, iar cooperarea transatlantică în acest domeniu este de mare valoare pentru toate părțile implicate.

Guvernul american sprijină ferm crearea de oportunități și programe de asistență care să consolideze punerea în aplicare a normelor pieței energiei, să promoveze transparența și accesul terților pe aceste piețe. Securitatea energetică europeană necesită un accent larg privind participarea SUA și pe Europa la eforturile de a diversifica sursele de energie, de a liberaliza piețele și de a permite tranziții ușoare către energie curată. Ea concluzionează că „o piață europeană integrată a energiei reprezintă o piață energetică mai sigură”.

Ambasadorul SUA subliniază că Statele Unite încearcă să-și continue activitatea sectorială cu aliații și partenerii europeni pentru a asigura piețe energetice transparente și deschise care să asigure condiții de concurență echitabile pentru produsele și serviciile americane. De asemenea, autoritățile americane doresc să consolideze reziliența comună la presiunea economică și la coerciția marilor rivali precum Rusia.

Doamna Ambasador a numit Polonia un "aliat cheie" și un "lider" în consolidarea securității energetice naționale și a lăudat contribuția Poloniei la viitorul securității energetice în Europa Centrală – în acest sens a menționat conducta baltică și terminalul GNL din Świnoujście ca exemple concrete. Ea a subliniat totodată rolul Poloniei în desincronizarea statelor baltice de la rețelele electrice "controlate de Moscova" și conectarea lor la cele europene – aspect crucial pentru reducerea influenței Rusiei în UE.

ES Virgina Palmer a subliniat că guvernul SUA sprijină ferm toate inițiativele de consolidare a securității energetice europene. Prin urmare, autoritățile americane consideră că Inițiativa celor Trei Mări reprezintă o „prioritate de vârf”. De asemenea, ea a amintit decizia Secretarului Pompeo de a sprijini inițiativa cu 1 miliard de dolari pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii. Ea adaugă că proiectele Inițiativei celor Trei Mări au o importanță semnificativă, în special în contextul stimulării redresării economice post-pandemice și al creării de locuri de muncă.

Potrivit acesteia, Europa se bazează în prezent prea mult pe Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, acordând Kremlinului o pârghie strategică, politică și economică inutilă asupra guvernelor europene. Ea a adăugat că proiectele conductelor Nord Stream 2 și Turk Stream sunt încercări explicite de a destabiliza Ucraina prin diminuarea rolului său în tranzitul gazelor rusești și că Polonia a produs o "recunoaștere timpurie" a acestui fapt. În același timp, aceste conducte împart Europa, oferind Rusiei posibilitatea de a furniza gaze naturale vestului Europei mai devreme decât în centrul și estul său. Prin urmare, Kremlinul va avea șansa de a face presiuni asupra est-europenilor – a declarat Palmer. Ea a numit, de asemenea, "jocul lung" al Rusiei de consolidare a rețelelor politice din străinătate pentru a urmări "politica malignă" atât împotriva Europei, cât și a SUA.

Doamna Palmer a subliniat faptul că Rusia a folosit numeroase campanii de dezinformare cu scopul de a descrie gazele naturale americane ca fiind inferioare celor din Rusia. Ea a numit astfel de afirmații “pur și simplu și categoric false”, susținând opinia ei prin date adecvate – intensitatea emisiilor de metan din SUA este dovedită a fi semnificativ mai mică decât cea din Rusia, potrivit Agenției internaționale pentru energie. În plus, emisiile de metan de la producătorii americani nu le depășesc pe cele de la Gazprom. Pe baza datelor, Ambasadorul a cerut aliaților UE să fie “atenți” la dezinformarea Rusiei.

În ceea ce privește proiectele energetice controversate din Europa, ambasadorul Palmer a subliniat că SUA nu doresc să sancționeze pe nimeni, ci mai degrabă să ofere condiții egale pentru toți furnizorii de energie din Europa. Ea a subliniat că opoziția americană față de Nord Stream 2 nu reprezintă o politică anti-rusă, ci o luptă pentru echitate și concurență pe piața energetică europeană. Mai mult, proiectele gazoductului Nord Stream 2 și Turk Stream subminează securitatea Europei, care va rămâne cu siguranță o prioritate peste Ocean indiferent de partidul care guvernează în SUA.

O provocare care a afectat întreaga comunitate transatlantică și întreaga lume o reprezintă, desigur, șocul fără precedent creat de pandemia de COVID, care a accelerat ,mai multe tendințe existente în sectorul energetic. Cooperarea dintre Europa și SUA va determina piața mondială a energiei, care va constitui un punct de referință pentru securitatea energetică internațională. Pe lângă provocările reprezentate de pandemie, lumea se confruntă cu consecințele schimbărilor climatice. Prin urmare, Statele Unite și Europa lucrează acum mai mult ca niciodată la problemele legate de lanțul de aprovizionare al resurselor energetice, esențiale pentru dezvoltarea unor tehnologii energetice mai curate. Ne confruntăm împreună cu provocări comune”, a concluzionat Ambasadorul Palmer.

Abordând amenințarea crescândă a atacurilor hibride, Excelența Sa a declarat disponibilitatea companiilor și autorităților americane de a sprijini securitatea infrastructurii critice a Europei prin expertiza lor. Dna Palmer a subliniat problema din ce în ce mai relevantă a amenințărilor cibernetice și asimetrice. Digitalizarea sporită a sistemelor energetice, cu sisteme de apărare adecvate, poate face ca țările să fie vulnerabile la amenințările cibernetice și, prin urmare, să devină victime în domeniul jocurilor financiare și politice. Ea a descris, de asemenea, proiectul Departamentului de Stat al SUA care vizează dezvoltarea digitalizării energetice. Interesant este că trei orașe vor fi selectate în curând pentru a rula un proces pilot în acest sens, iar autoritățile americane le vor oferi instrumente pentru a implementa soluții inteligente pentru orașe, cu accent pe asigurarea securității cibernetice și energetice. Cu toate acestea, ea a adăugat că, în acest domeniu de aplicare, "SUA au, de asemenea, multe de învățat de la aliații lor europeni".