De ce contează vecinătatea Estică a Uniunii Europene?

De ce contează vecinătatea Estică a Uniunii Europene?

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Zilele trecute s-a desfășurat, sub formă de webinar online, o dezbatere online cu participarea fostului Ministru de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. În cadrul acestei discuții,a Popescu a explicat de ce conteză vecinătatea Estică a Uniunii Europene, dar și despre situația din Republica Moldova, Belarus și Ucraina.

Acestă discuție a fost organnizată de The European Debate; această organizație invită speakeri relevanți din diferite domenii profesionale să-și împărtășească în spațiul public experiențele și ideile. De asemenea, aceasta dorește să pună la dispoziție o platformă specializată unde studenți, experți dar și politiceni  pot discuta idei sau se pot imiplica în diverse proiecte.

În urma acestei dezbateri au rezultate câteva idei extrem de importante:

UE și vecinii săi estici sunt interdependenți. Problemele care apar în afara UE pot afecta rapid UE pe plan intern. Prin urmare, este în interesul UE ca țările din vecinătatea estică să trăiască în pace, să fie guvernate bine și să se bucure de securitate.

Nivelul interesului Uniunii Europene pentru regiune a crescut masiv începâand cu anul 2004. Investițiile și atenția UE față de regiune cresc ori de câte ori guvernele locale sunt dispuse să se reformeze.

Începând cu anul 2004, mai multe lucruri au început să funcționeze în Vecinătatea estică, cel mai important fiind zonele de liber schimb create cu Ucraina, R. Moldova și Georgia. Ceea ce nu a funcționat bine, cu toate acestea, au fost campaniile de reducere a corupției și eforturile de soluționare a conflictelor din regiune.

Pentru a îmbunătăți securitatea regională, statele membre ale UE ar trebui să semneze parteneriate de securitate cu Ucraina, Georgia și R. Moldova. Instituțiile UE, cum  ar fi Agenția UE pentru Securitate Cibernetică (ENISA), ar trebui să aibă un mandat legal pentru a discuta securitatea cibernetică cu aceste țări.

Implicarea UE în soluționarea conflictului din Donbas în Ucraina de Est și Transnistria în Moldova a fost importantă, iar sancțiunile împotriva Rusiei au contribuit la prevenirea extinderii războiului din Ucraina. Cu toate acestea, intervenția politică a UE nu a rezolvat aceste conflicte.

Este un clișeu că R. Moldova este prinsă între Rusia și UE. R. Moldova este mai dependentă de UE din punct de vedere economic decât de Rusia. Astăzi, 65% din comerțul moldovenesc se îndreaptă către UE, în timp ce doar 9% se îndreaptă către Rusia. În 2019, Rusia a cumpărat doar la fel de mult vin moldovenesc ca și Cehia.

Astăzi R. Moldova are o piață media mai diversificată decât acum 10 ani. Iar odată cu construcția primei conducte de gaze către UE Moldova nu mai este pe deplin dependentă de gazul rusesc.

Hărțile mentale nu corespund întotdeauna hărților geografice: Chișinăul este mai aproape de Viena decât de Moscova.

Pentru a înțelege lumea, trebuie analizate prioritar statisticile privind comerțul, demografia și energia. Acest lucru oferă o imagine mai cuprinzătoare: în timp ce dialogul politic dintre UE și Rusia este înghețat, Rusia a vândut de fapt mai mult gaz către UE în ultimii 3 ani decât oricând înainte.

Pentru a avea influență consolidată în regiune, UE are nevoie de o strategie pe termen lung.