Stabilități și crize postelectorale în Georgia

Stabilități și crize postelectorale în Georgia

Dorin Popescu

 

Ieri, sâmbătă, s-a desfășurat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Georgia, care a avut ca obiectiv și finalitate alegerea a încă 17 deputați ai Parlamentului Georgiei din cei 30 de deputați care se aleg pe baza sistemului majoritar, în circumscripțiile individuale. Au avut loc astfel alegeri în 17 din cele 30 de circumscripții electorale individuale care stabilesc deputații pe baza sistemului majoritar (primii 13 deputați din circumscripții au fost aleși în primul tur de scrutin, la 31 octombrie, odată cu deputații aleși în sistem proporțional).

Potrivit noilor amendamente la legea electorală, Parlamentul Georgiei va fi compus din 150 de deputați, dintre care 120 – aleși pe baza sistemului proporțional, iar 30 – pe baza sistemului majoritar, în 30 de circumscripții electorale.

Pe baza rezultatelor declarate după primul tur de scrutin, care au confirmat victoria clară la alegeri a partidului aflat la putere, Visul Georgian, opoziția politică unită din Gerorgia a amenințat cu neridicarea mandatelor deputaților săi aleși la 31 octombrie și a solicitat cetățenilor boicotarea celui de-al doilea tur de scrutin. În acest context, cel de-al doilea tur de scrutin, de ieri, a fost boicotat de către simpatizanții opoziției. Au participat la scrutinul de ieri doar 26,29% dintre cetățenii cu drept de vot (numărul cetățenilor care și-au exercitat ieri dreptul la vot a fost de 562.664), în timp ce la primul tur de scrutin, de la 31 octombrie, prezența la vot a fost de 56,11%. Pe buletinele de vot de la al doilea tur de scrutin au rămas totuși numele candidaților opoziției, în pofida apelului la boicot al opoziției unite.

Conform rezultatelor prelimitare transmise de către Comisia Electorală Centrală a Georgiei, în toate cele 17 circumscripții în care s-a organizat ieri al doilea tur de scrutin au câștigat candidații partidului aflat la putere, Visul Georgian. În acest fel, partidul aflat la putere și-a mai adăugat 17 mandate în viitorul Parlament, situație care face ca acest partid să domine autoritar legislativul țării. Este de notat că, în celelalte 13 circumscripții electorale individuale care și-au desemnat deputații pe baza sistemului majoritar încă in primul tur, de la 31 octombrie, partidul la putere și-a adjudecat integral și celelalte 13 mandate aferente acestor circumscripții. Astfel, deși la sistemul proporțional partidul aflat la putere a câștigat cca 48% din voturi, respectiv 60 de mandate din cele 120 atribuite sistemului proporțional, numărul total de mandate al acestuia crește spectaculos prin mandatele obținute în sistemul majoritar – 30 din 30). Recentele amendamente aduse legislației electorale vizau reducarea drastică a numărului de mandate pe baza sistemului majoritar, întrucât acest sistem garanta, în mod tradițional, menținerea la putere a formațiunii sau coaliției de guvernare. În pofida reducerii semnificative a numărului de mandate prin sistemul majoritar (de la 77 la 30), actualul sistem majoritar reprezintă în continuare o supapă de permanentizare a actualei puteri.

Astfel, potrivit analiștilor din Georgia, dacă rezultatele parțiale ale votului de ieri, comunicate de CEC după numărarea a cca 90% din protocoale nu se vor modifica, partidul aflat la putere, Visul Georgian, își va adjudeca 91 de mandate din cele 150 ale viitorului Parlament al Georgiei (61 pe baza votului proporțional și toate cele 30 de mandate pe baza sistemului majoritar), în timp ce opoziței (care este reprezentată de mai multe formațiuni politice, dintre care cea mai puternică este Mișcarea Națională Unită) îi vor reveni 59 de mandate.

Opoziția respinge aceste rezultate, pe care le apreciază a fi falsificate” și solicită alegeri parlamentare anticipate / reluarea alegerilor, demiterea președintelui Comisiei Electorale Centrale a Georgiei, Tamar Jvania și eliberarea prizonierilor politici.

Secretarul executiv al partidului aflat la putere (Visul Georgian), Irakli Kobakhidze, a declarat că, cel mai probabil, repartiția mandatelor viitorului parlament ar fi următoarea: Visul Georgian (aflat la putere) – 90 de mandate, iar opoziția – 60 de mandate (Mișcarea Națională Unită: 36 mandate, Georgia Europeană – Mișcarea pentru Libertate – 5 mandate, Lelo – 4 mandate, Blocul Electoral Giorgi Vașadze – Strategia Aghmașenebeli – 4 mandate, Alianța Patrioților – 4 mandate, Girchi – 4 mandate, Aleko Elisașvili – Cetățenii – 2 mandate, Partidul Muncii – 1 mandat).

Bidzina Ivanishvili, președintele și fondatorul formațiunii aflate la putere, și-a exprimat speranța că bunul simț va prevala în rândul opoziției politice, întrucât în noul parlament va exista o reprezentare democratică reală dată de prezența mai multor partide”.

Pe de altă parte, liderii opoziției declară că, prin falsificarea rezultatelor acestor alegeri, partidul aflat la putere și-a securizat o majoritate falsă și nedemocratică în parlament, ca în perioada sovietică: „aceste rezultate arată o tendință clară de revenire la controlul partidului unic, specific unei țări sovietice”, Ana Natsvlishvili, Lelo. Potrivit lui Khatia Dekanoidze, Mișcarea Națională Unită, alegerile parlamentare recente ar fi fost o farsă” și o „imitare a democrației”, iar noul parlament nu va fi legitimat până când nu vor fi soluționate integral revendicările opoziției, dintre care cea mai importantă este reluarea alegerilor parlamentare: „Ne vom prelua mandatele, dar numai după organizarea de noi alegeri”.

Vor fi astfel reprezentate în viitorul Parlament al Georgiei nouă formațiuni politice, dintre care 8 ale opoziției, însă Parlamentul va fi controlat majoritar de către actualul partid aflat la putere, care va deține cca 60% din numărul total de mandate.

Partidul Visul Georgian rămâne astfel la putere după cele două tururi ale alegerilor parlamentare din Georgia, va beneficia de o majoritate parlamentară solidă (cca 60%), iar aceste rezultate îi vor permite să guverneze în continuare singur, fără alianțe politice (conform noilor reguli, care stabilesc la 40% din voturi noul barem minim de reprezentare pentru a se forma un guvern monocolor; potrivit acestor reguli, un partid trebuie să câștige minim 40% din voturi pentru a forma singur guvernul” – orice rezultat sub acest barem ar fi impus formarea unei coaliții; Visul Georgian a câștigat cca 48% din voturi la sistemul proporțional, ajungând chiar la cca 60% din mandate din întregul Parlament, luându-se în calcul și deputații proveniți din sistemul majoritar).

Comunitatea internațională a recunoscut, pe fond, legitimitatea scrutinului parlamentar, însă principala problemă internă o reprezintă poziția fermă a opoziției unite, care respinge în continuare rezultatele acestor alegeri și solicită derularea unui scrutin parlamentar anticipat. Cel mai probabil, în perioada următoare vor fi inițiate negocieri între putere și opoziție pe această temă, mediate de către partenerii internaționali ai Georgiei (prioritar SUA).