Acordul istoric Marea Britanie - Uniunea Europeană

Acordul istoric Marea Britanie - Uniunea Europeană

Alexandru-Marian Crenganiș

 

După aproape 4 ani și jumătate de la referendumul de ieșire din Uniunea Europeană, Londra şi Bruxellesul au încheiat, în Ajunul Crăciunului trecut, un acord comercial post-Brexit istoric, cu doar o săptămână înainte de divorţul definitiv – un acord salutat plenar de către liderii politici.

Negociatorii europeni şi britanici au ajuns, în Ajunul Crăciunului, după luni de eforturi, la un acord cu privire la viitorea relaţie a Uniunii Europene (UE) cu Regatul Unit. Acest acord de liber-schimb post-Brexit permite evitarea unui „no deal” devastator, potrivit unei surse guvernamentale britanice.

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au dat undă verde unei proceduri speciale în vederea unei aplicări provizorii a acordului, care a intrat în vigoare de Anul Nou. De asemenea, Parlamentul European urmează să se pronunțe asupra acordului în cursul anului 2021. Fără acordul Parlamentului Uniunii Europene, acordul convenit nu poate intra în vigoare.

Acest acord vine la mai bine de la 4 ani și jumătate de la refrendumul organizat de Marea Britanie pentru a ieși din Uniunea Europeană. Documentul stabilește cadrul viitoarelor relații dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Acordul are circa 2.000 de pagini şi trebuie validat de ambele părţi în perioada următoare.

Ambasadorii statelor membre s-au întâlnit chiar și de Crăciun pentru un briefing din partea negociatorului-şef european Michel Barnier. Aceştia au avut nevoie de câteva zile pentru a studia proiectul acordului şi a decide asupra implementării sale.

Parlamentul britanic a primit spre examinare acordul de liber schimb cu UE și l-a votat la finele anului trecut. Laburiştii au calificat documentul drept „subţire”, dar au declarat că îl vor susţine ca alternativă mai bună la o ieşire fără acord.

Parlamentul UE va trebui să ratifice acordul, care va fi aplicat provizoriu până la ratificare. Un rezumat de 34 de pagini al acordului comercial între Regatul Unit şi UE a fost publicat deja pe site-ul guvernului britanic.

Acordul la care au ajuns Marea Britanie și Comisia Europeană conține trei elemente centrale - un acord comercial, un parteneriat în materie de securitate şi un cadru privind standardele de guvernare, potrivit unui plan postat pe site-ul Comisiei Europene.

Acordul privind comerţul liber, considerat „un nou parteneriat economic şi social cu Marea Britanie”, acoperă atât comerţul cu produse şi servicii, cât şi o serie de domenii de interes pentru UE, precum investiţiile, competiţia, subvenţiile, transparenţa fiscală, transporturile aeriene şi rutiere, energia şi sustenabilitatea, pescuitul, protecţia datelor, coordonarea politicilor de securitate.

De asemenea, acordul prevede zero taxe vamale și zero taxe pentru toate produsele conforme cu reglementările privind originea.

Comisia Europeană subliniează următoarele aspecte: „Ambele părţi s-au angajat să asigure standard egale solide, prin menţinerea unor niveluri ridicate de protecţie în domenii precum mediul, contracararea schimbărilor climatice, taxele pe emisii de dioxid de carbon, drepturi sociale şi de muncă, transparenţă fiscal şi subvenţii, prin aplicarea internă eficientă, printr-un mechanism obligatoriu de soluţionare a disputelor şi prin posibilitatea ca ambele părţi să aplice măsuri de remediere".

UE şi Marea Britanie au convenit asupra unui nou cadru comun de gestionare a stocurilor de pescuit. Acordul prevede menţinerea conexiunilor aeriene, rutiere, feroviare şi maritime, deşi accesul britanic pe piaţa comună va fi mai redus decât ceea ce poate oferi spaţiul comunitar. În domeniul energetic, acordul prevede un nou model de comerţ şi interconectivitate, cu garanţii privind competiţia corectă şi transparentă.

„În domeniul securităţii sociale, acordul îşi propune să asigure un număr de drepturi pentru cetăţenii UE şi pentru cei britanici. Acest lucru se referă la cetăţenii UE care lucrează, călătoresc sau se stabilesc în Marea Britanie, precum şi la cetăţenii britanici care lucrează, călătoresc sau se stabilesc în UE după 1 ianuarie 2021”, precizează Comisia Europeană.

„Acordul permite continuarea participării Marii Britanii la un număr de programe UE în perioada 2021-2027 (prin condiţia contribuţiei financiare a Marii Britanii la bugetul UE), precum Programul Orizont Europa (Horizon Europe)”, subliniază CE.

Mulți politicieni dar și lideri europeni au felicitat această decizie. Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi-a exprimat uşurarea şi a declarat, referindu-se la acordul de care s-a ocupat, că este ”pătat de o anumită tristeţe, comparând ceea ce era înainte şi ceea ce ne aşteaptă de-acum”.

De asemenea, fostul premier britanic David Cameron, cel care a declanşat referendumul Brexitului, a felicitat înţelegerea între cei 27 şi Regat. De asemenea, și primul-ministru britanic a avut o reacție. Acesta a declarat: ”Am încheiat cel mai mare accord comercial al nostru”, a apreciat el, reiterând că este un acord ”bun pentru toată Europa”.

Insă, deși s-a ajuns la un acord cu Uniunea, Marea Britanie mai are o problemă destul de mare. Scoţia a profitat de ocazie pentru a repune independenţa pe tapet. Premierul scoţian separatist Nicola Sturgeon a apreciat că a venit timpul ca provincia britanică să devină o ”naţiune europeană independentă” în urma încheierii acordului post-Brexit. ”Brexitul vine împotriva voinţei poporului Scoţiei (care a votat în proporţie de 62% împotriva ieşirii din UE)”, a scris Sturgeon pe Twitter, subliniind că ”niciun acord nu va putea niciodată să compenseze ceea ce ne ia Brexitul”.