Alexei Navalnîi și relațiile dintre Rusia si Statele Unite

Alexei Navalnîi și relațiile dintre Rusia si Statele Unite

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Zilele trecute, s-au desfășurat, sub formă de webinar online, o discuție cu tema “Alexei Navalnî și relațiile dintre Rusia si Statele Unite”.  La această discuție au participat Stephanie Petrella, care este specialist al FRI, expertă în Federația Rusă, Asia Centrală și Europa de Est; de asemenea, a mai participat Chris Miller, directorul Programului Eurasia al Institutului de Cercetare a Politicilor Externe, dar și Maia Otarashvilic, ercetător și director adjunct al Programului Eurasia.

Maia Otarashvili a declarat în cadrul dezbaterilor că protestele pentru susținerea lui Navalnîi, care au început pe data de 23 ianuarie, s-au răspândit în peste 100 de orașe din Rusia și au atras atenția predilectă a presei occidentale. De asemenea, aceste proteste au atras atenția decidenților din țările occidentale, mai ales după condamnarea la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare a lui Navalnîi.

Această condamnare a fost criticată dur de Uniunea Europeană și de Statele Unite, care au reprobat guvernul Federației Ruse pentru decizie, dar și pentru arestarea și folosirea forței împotriva protestatarilor.

Stephanie Petrella este de părere că în Federația Rusă există un curent de a susbestima tot ce a realizat Navalnîi, dar că, în același timp, în Statele Unite există un curent de a supraestima relizările acestuia. De asemenea, acesta opinează că trebuie să ne uităm obiectiv la ce a realizat acesta”.

Navalnîi este în politică din anul 2000. Stephanie este de părere că „există 2 moduri în care să ne uităm la Navalnîi și la activitatea acestuia”. Primul mod este acela de a-l vedea ca pe un luptător anticorupție. În acest rol, acesta și echipa lui au dezvăluit corupția din guvernul rus.

Al doilea mod este legat de activitatea lui ca politician. Acesta a candidat pentru pre;edinție, dar nu a reușit să căștige, creând în schimb o opoziție destul de puternică împotriva lui Vadimir Putin.

Acesta și-a început cariera ca activist și blogger anticorupție. Între anii 2000-2011 a gestionat bloguri în care a dezvăluit corupția din administrație. După ce a creat Fundația anticorupție a început să dezvăluie cazuri de corupție la nivel înalt. Primul caz de acest fel a fost în anul 2015, când a făcut dezăluiri despre legăturile procurorului general cu crima organizată.

Următoarea dezvăluire a venit în anul 2016, când a dezvăluit că adjunctul primului minstru folosea fonduri guvernamentale pentru familia sa. Dar cea mai importantă dezvăluire a fost despre palatul lui Vladimir Putin. Această ultimă devăluire a fost văzută de peste 100 de milioane de oameni.

De asemenea, acesta a început să joace și mai dur în politică odată cu anul 2011. Acesta a declarat public că la alegerile parlametare din anul 2011 cetățenii trebuie să voteze cu orice alt partid în afară de Rusia Unită. Acesta a fost un test important pentru Rusia Unită, deoarece în 2011 a pierdut majoritatea în Parlament.

În anul 2013 a candidat pentru primăria Moscovei, dar a ieșit pe locul doi, pierzând în fața lui Sergey Sabian. Acesta a obținut 27% din voturi, în timp ce Sabian a obținut 51% din voturi.

Acesta a mai încercat să candideze și la alegerile prezidențiale din anul 2018, dar nu a fost lăsat de către autorități să se înscrie în cursă. Dar, cu toate acestea, anul 2018 reprezintă anul în care acesta și echipa lui s-au axat pe politică creând sistemul de vot inteligent.

Acest sistem este bazat pe ce a declarat Navalnîi în anul 2011 și anume de a vota orice alt partid înafară de Rusia Unită. De asemenea, există un site care prezintă candidații opoziției din diverse districte. Acest sistem a avut doar 2 reușite, fiind testat în alegerile locale din anul 2019 și 2020. În anul 2019 a avut succes în Moscova, iar în anul 2020 a avut succes în Novosibirsk.

Chris Miller este de părere că, perntru Administrația Biden, Rusia nu reprezintă o prioritate, SUA având extrem de multe probleme pe plan interen. De asemenea, nici în ceea ce privește politica extrenă, Rusia nu este în capul listei urgențelor de acțiune externă a SUA. Pe plan extern, SUA au ca prioritate relațiile cu China sau  relațiile cu alțiațiii din NATO sau UE.

Acesta se întreabă ce va face administrația Biden în cazul Navalnîi. Acesta este de părere că orice decizie va lua SUA în acest caz nu va schimba decizia Kremlinului, deoarece Putin îl consideră pe Navalnîi extrem de periculos.

Chris Miller este de părere că toate discuțiile de până acum, dar și acțiunile statelor occidentale și ale SUA, au avut un efect semnificativ deoarece posibilele sancțiuni îmopotriva Rusiei vor fi destul de blânde. Aceste noi posibile sancțiuni vor fi asemănătoare cu cele din 2014 sau 2018.

Chris Miller este de părere că Navalnîi nu va fi lăsat nici de această dată să candideze la alegerile prezidențiale din anul 2024, însă, cu toate acestea, mișcarea politică și civică creată de el ar putea avea succes. Însă Kremlinul va pune presiune pe această mișcare, hărțiund membrii și familile acestora.

Stephanie este de părere că exitsă o legătură între dezvăluirile făcute de Navalnîi și depunerea jurîmântului lui Biden ca Președinte. Navalnâi s-a întors în Rusia cu 3 zile înainte ca Biden să depună jurământul, sperând ca noua administrație americană să facă presiuni pentru a fi eliberat. Acesta mai crede că locul lui Navalnîi poate fi luat de soția acestuia sau de către purtătoarea de cuvânt a acestuia.

Stephenie apreciază totodată că Vlldimir Putin nu are în plan să renunțe la putere deși are 68 de ani. Cel mai probabil acesta va candida din nou în anul 2024. Acesta mai crede că acesta nu va renunța prea curând la putere deoarece „a comis nenumărate incfracțiuni de când este la putere”.