Politica SUA față de China

Politica SUA față de China

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Zilele trecute s-a desfășurat, sub formă de webinar online, o discuție la nivel experți cu tema “Politica SUA față de China”, organizată de FPRI. La această discuție au participat:  Jacques de Lisle - director al Programului Asia al FPRI, Stephen A. Cozen - director al Centrului pentru Studiul Chinei Contemporane de la Universitatea din Pennsylvania și Ryan Hass, membru senior și președinte Michael H. Armacost în cadrul programului de politică externă de la Brookings.

Principalele evaluări:

Ryan Hass apreciază că este prea devreme pentru a spune în ce direcție se îndreaptă politica externă a admistrației Biden în ceea ce privește China. Cu toate acestea încep să apară câteva caracteristici ale acestei politici.

Administrația Biden a inclus China într-un nucleu care cuprinde mai multe probleme pe care Statele Unite trebuie să le rezolve în perioada imediat următoare. De asemenea, admistrația Biden a descris relația dintre SUA și China ca find predominand competitivă și nu exclusivă.

Ryan este de părere că președintele Biden poate coopera cu competitorii, inclusiv China. Acesta este de părere că cele două puteri vor putea coopera în domenii precum: schimbările climatice, reducerea emisilor de carbon, dar și în chestiunile ce țin de noul coronavirus, mai ales în distribuirea vacinurilor pe întreg globul.

De asemenea, cele două mari puteri pot coopera și în domeniul economic. Economia globală va reveni la normal și va fi mult mai greu după pandemia de coronavirus dacă principalele două puteri ale lumii au viziuni diferite și nu cooperează.

Ryan crede că administrația Biden nu va adopta poziția administrației Orban în ceea ce privește China deoarece în ultimii 4 ani SUA s-au schimbat, China s-a schimbat, dar și lumea în ansamblul ei s-a schimbat. Acesta sugerează că îngrijorările tradiționale conform cărora noua administrație va adopta poziția admistrației Obama sunt valide, dar acest lucru nu se va întâmpla de facto. Tot Ryan este de părere că admistrația Biden va găsi o cale de mijloc între administrația Trump și administrația Obama.

Acesta opinează totodată că este imposibil ca resetarea lidershipului mondial să nu cuprindă și China, deoarece aceasta este prezentă peste tot fie ca partener fie ca o problemă, iar ignorarea Chinei nu reprezintă o opțiune reală pentru Statele Unite.

Ryan este de părere că admnistrația Trump a avut o politică destul de agresivă față de China, transformând-o într-un inamic. Admistrația Biden se pare că nu va avea o abordare așa de directă; acesta va încerca să gasească puncte comune cu aliații transatlatici dar și europeni pentru a îmbunătăți relația cu China.

Nu se știe cum va evolua relația dintre China și Statele Unite, deoarece China are multe probleme în ceea ce privește drepturile omului și acțiuniile și presiunile pe care le exercită asupra Hong Kongului și asupra Taiwanului; mai mult, din partea Bejingului se pare că nu există nicio deschidere în ceea ce privește temele delicate de mai sus, Beijingul argumentând că aceste chestiuni țin de politica internă.

Aceste dezacorduri între Statele Unite și China vor fi prezente mult timp de acum încolo, este de părere Ryan. Acesta mai crede că o altă problemă care a dus la aceste dezacorduri o reprezintă politica internă din fiecare stat.

Jacques de Lisle subliniază că este de văzut dacă cele două mari puteri vor putea coopera în chestini ce țin de schimbarea climatică, actuala pandemie și să ignore chestiunile ce țin de drepturile omului sau acțiunile Chinei privind Hong Kong sau Taiwan.

Administrația Biden nu dorește un război economic cu China, ci dezvoltarea unor relații ecomice bune cu China. În aceste contextt, Ryan crede că noua administrație americană va invita parteneri europeni pentru a găsi soluții împreună de a dezvolta relații mai bune cu China.

Beijingul este pesimist în ceea ce privește îmbunătățirea relațiilor dintre China și Statele Unite din cauza a două motive prioritare. Prmiul motiv are legătură cu tema Statelor Unite față de creșterea influenței Chinei – astfel, SUA vor avea o politicî din ce în ce mai ofensivă și agresivă față de Beijing; cel de-al doilea motiv are legătură cu problemele interne pe care le are de rezolvat Joe Biden – astfel, acesta nu va mai acorda un atenția așa de mare pentru a îmbunătăți relațiile dintre cele două puteri, fiind preocupat maximal de problemele interne grave din SUA.

În cazul Taiwanului, relațiile cu Statele Unite nu au fost așa bune din cauza dezacordurilor  economice, dar adminstrația Biden va încerca să semneze un nou acord economic, deoarece Statele Unite sunt conștiente că stabilitatea Taiwanului depinde foarte mult de performanțele economice proprii.