Noi probleme privind negocierea soluționării pașnice a conflictului din Donbas

Noi probleme privind negocierea soluționării pașnice a conflictului din Donbas

Dorin Popescu

 

Se complică din nou negocierile privind soluționarea pașnică a războiului din raioanele de est ale Ucrainei (Donbas) – apar din ce în ce mai multe probleme în desfășurarea formatelor de negociere (formatul Normandia și Grupul Trilateral de Contact, mediat de OSCE), iar situația în teren se tensionează periodic.

Părțile nu au mai reușit reluarea negocierilor în formatul Normandia (Ucraina, Rusia, Franța și Germania), unde persistă numeroase neînțelegeri privind inițiativele și acțiunile formatului, iar cele mai recente inițiative unilaterale de eficientizare a formatului nu au întrunit consensul părților.

Kievul și Moscova se acuză reciproc de nerespectarea înțelegerilor convenite la Minsk (Minsk 1 și Minsk 2), iar conflictul permanent dintre interpretările celor două părți privind Acordurile de la Minsk limitează, practic, pe fond, reușita negocierilor în acest format.

În Grupul Trilateral de Contact (OSCE, Ucraina, Federația Rusă) se înmulțesc problemele legate de decizia comună mai veche privind introducerea în formatul de discuții a reprezentanților teritoriilor de est ale Ucrainei (Donbas) în cadrul Consiliului Consultativ al Grupului. Acordul Ucrainei pentru includerea unor reprezentanți ai regiunii în Consiliul Consultativ a fost criticată la vremea respectivă de către unele medii politice din Ucraina, iar rezultatele introducerii acestor reprezentați în Consiliu provoacă deja efecte în cascadă privind tensionarea permanentă a reuniunilor subgrupului politic al Grupului Trilateral de Contact.  

Recent, delegația ucraineană participantă la reuniunile Grupului Trilateral de Contact (condusă de fostul președinte Leonid Kravciuk) a părăsit negocierile din cauza participării la discuții a unor “reprezentanți” ai regiunii Donbas neagreați de Kiev; succesul acestor discuții în formatul Grupului Trilateral de Contact este limitat, iar viitorul acestora – incert. Leonid Kravciuk pune sub semnul întrebării reușita discuțiilor din acest format în condițiile în care Federația Rusă reușește periodic să convingă OSCE de necesitatea introducerii în formatele de discuții a unor reprezentanți ai regiunii neagreați de partea ucraineană. Leonid Kravciuk a cerut recent reprezentantului OSCE în Grupul trilateral să îi excludă din discuții pe “reprezentanții civici ai regiunii” precum Maia Pirogova, amenințând că nu va reveni la negocierile din cadrul Grupului trilateral decât când acești reprezentanți vor fi excluși din negocieri. Ședința de la 17 martie a.c. a Grupului a fost blocată (la nivelul subgrupului politic) din cauza prezenței la negocieri a Maiei Pirogova, “expert din regiunea Donbas”, acuzată în Ucraina de terorism.

La 30 martie, potrivit părții ucrainene, reprezentantul OSCE ar fi încălcat din nou formatul negocierilor desfășurând o discuție separată de cca 5 ore cu reprezentanții regiunii. În acest fel, OSCE ar facilita o integrare a reprezentanților regiunii în formatul de negocieri și ar admite astfel că acești reprezentanți ar constitui o parte separată la negocieri, lucru pe care Ucraina îl respinge în mod constant. OSCE a numit discuția separată a reprezentantului său cu reprezentanții regiunii Donbas drept o “întâlnire neoficială informativă”.

Următoarea reuniune a Grupului este planificată pentru 14 aprilie. Partea ucraineană a propus cu această ocazie discutarea, la reuniune, a inițiativei de instituire a unei „încetări pascale a focului” cu ocazia Paștelui ortodox.

Oficialii ucraineni acuză din nou deplasări nefirești de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Începând cu 26 martie a.c., au loc noi tensiuni și activități militare de-a lungul liniei actuale de conflict din Donbas.

Ministrul de externe al Ucrainei Dmitri Kuleba a solicitat comunității internaționale, în acest context, să condamne Rusia, pe care o acuză că ar sta în spatele celor mai recente incidente din Donbas și că ar fi provocat “escaladarea activităților militare din Donbas” (deschiderea focului la 26 martie a.c.). Președintele Volodimir Zelenski a promis discutarea acestei teme în formatul Normandia și a declarat că “menținerea regimului de încetare a focului depinde de negocierile dure dar necesare de la Minsk în formatul Normandia”.

SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensionarea situației din Donbas. Germania și Franța au emis o declarație comună a ministerelor de externe din cele două țări în care cer părților aflate în conflict în Donbas să înceteze de urgență acțiunile militare, Parisul și Berlinul au cerut încetarea de urgență a focului și și-au exprimnat îngrijorarea cu privire la noile tensiuni din regiune: “Germania și Franța sunt îngrijorate de creșterea numărului de încălcări ale regimului de încetare a focului stabilit în iulie 2020. Ne exprimăm sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional ale acesteia. În calitate de mediatori în formatul Normandia, Germania și Franța fac eforturi pentru realizarea integrală a înțelegerilor de la Minsk”.

La 2 aprilie a.c., președintele Volodimir Zelenski a avut o discuție telefonică cu președintele SUA Joe Biden, care, potrivit lui Zelenski, l-a încredințat pe acesta că “Ucraina nu va rămâne niciodată singură împotriva Rusiei”.