Evoluții privind situația de la estul Ucrainei și din Marea Neagră

Evoluții privind situația de la estul Ucrainei și din Marea Neagră

Dorin Popescu

 

Două nave militare ale SUA vor intra în Marea Neagră și vor rămâne în regiune până la 4 mai a.c. Informația a fost confirmată de către înalți oficiali din Turcia, SUA și Rusia.

Washingtonul vede în această măsură un sprijin pentru Ucraina în condițiile intensificării prezenței militare ruse la frontiera de est a Ucrainei. Măsura reprezintă totodată un mesaj direct către Moscova. Oficialii americani au subliniat că vor continua și misiunile de recunoaștere în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre pentru a se monitoriza în detaliu activitatea navală a Rusiei în Marea Neagră, precum și deplasările de trupe din Crimeea. Miercuri, două avioane americane B-1 au efectuat astfel de misiuni deasupra Mării Egee. Departamentul de Stat a solicitat recent explicații Rusiei privind creșterea prezenței militare ruse în apropierea granițelor cu Ucraina și în Crimeea.

SUA au notificat Turcia, potrivit Convenției de la Montreaux din 1936 (în termenul legal de 14 zile prevăzut de Convenție), cu privire la intrarea în apele Mării Negre a celor două nave militare.

MAE turc a confirmat că a fost notificat de către partea americană privind intrarea în Marea Neagră a celor două nave militare prin Strâmtoarea Bosfor. La rândul său, potrivit Ambasadei Federației Ruse de la Ankara, Turcia a informat Rusia cu privire la intrarea celor două nave americane. Șederea în Marea Neagră a acestora nu poate depăși durata de 21 de zile. Intrarea navelor americane în acvatoriul Mării Negre este planificată a avea loc săptămâna viitoare.

Ministrul ucrainean al apărării, Ruslan Homciak, a declarat astăzi că alegațiile Rusiei privind pregătirea, de către Ucraina, a unei ofensive în Donbas reprezintă o dezinformare și un instrument de război hibrid. Potrivit acestuia, conducerea politică și militară a Rusiei ar fi stabilit ca prioritate de acțiune a Moscovei “soluționarea conflictului din Donbas pe cale militară”. Oficialul ucrainean a subliniat capacitatea armatei ucrainene de a da un răspuns adecvat în cazul escaladării conflictului și că forțele armate ale Ucrainei sunt gata de reacție rapidă în cazul înrăutățirii situației de la granița de est: “Rusia utilizează forțele sale armate ca instrument de șantaj”. Potrivit acestuia, în ultima perioadă au sporit efectivele forțelor armate rusești în apropierea granițelor Ucrainei pe direcțiile nord, est și sud, precum și în Crimeea; mai mult, au crescut în număr și intensitate încălcările focului în Donbas provocate de forțele separatiste și ruse (în urma acestora au murit în ultimele zile 5 militari ucraineni). În total, de la începutul anului au murit în raioanele de est ale Ucrainei 26 de militari ucraineni.

Oficialul militar ucrainean a precizat că Rusia ar dispune în mod permanent de 28 de batalioane tactice în regiunile Briansk, Voronej, Rostov (în vecinătatea graniței cu Ucraina) și în Crimeea, cărora li s-ar adăuga / li s-ar fi adăugat alte 25 de batalioane tactice, ceea ce ar crea o amenințare la adresa securității militare a Ucrainei.

Potrivit unui sondaj efectuat de agenția ucraineană Rating, cca 36% din cetățenii Ucrainei apreciază că posibilitatea unui atac militar din partea Rusiei este ridicată. 31% apreciază că această posibilitate este medie.

Potivit publicației ucrainene KyivPost, săptămâna viitoare președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Între timp, președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Erdogan, au discutat telefonic mai multe teme, printre care Siria, Nagorno-Karabah și Donbas/Ucraina.

Între timp, starea de pregătire pentru luptă este verificată în toate regiunile militare rusești, în toate unitățile militare ale armatei ruse, iar armata rusă se pregătește pentru celebra aplicație militară Vest / Zapad 2021; partea ucraineană pregătește, la rândul său. o aplicație de apărare teritorială cu cca 4.000 de rezerviști în raionul Herson, lângă Crimeea. Aplicația se desfășoară cu participarea trupelor Brigăzii autonome 124 din regiunea Herson, iar în cadrul acesteia se vor constitui 8 subunități formate din rezerviști, cu un total de cca 4.000 de luptători.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că Rusia își întărește trupele pe direcția strategică sud-vest și la Marea Neagră. Au loc inspecții și controale ale stării de operativitate a unităților armatei ruse din regiunile Briansk, Belgorod și Voronej; au avut loc aplicații ale unităților de tancuri din regiunile respective; simultan, în regiunile Moscova, Nijegorod, Smolensk, Iaroslav, Ivanovo au avut loc manevre cu participarea a cca 15.000 de militari și 2.000 de unități de tehnică de luptă. Se întărește componenta Forțelor Militare navale ruse în Marea Neagră. Peste 10 nave militare de desant, artilerie și rachete din Flotila Caspică a Rusiei (cel mai probabil vedete de artilerie, nave mici de rachete tip 21631 Buian-M și nave mici de desant, proiect 11770 Serna; nu este exclus ca din grupare să facă parte și nave ale regimentului caspic de infanterie marină, d.e. nave de proiect 21631 care au posibilitatea de lansare a rachetelor de croazieră Kalibr) se deplasează spre Marea Neagră dinspre Marea Caspică. Potrivit presei ruse, o astfel de redislocare a forțelor Flotei Militare Maritime prin intermediul arterelor fluviale interne (din Marea Caspică pe Volga, pe canalul Volga-Don și din Don spre Marea de Azov apoi prin Strâmtoarea Kerci) nu a mai existat în perioada post-sovietică. Redislocări de trupe, manevre, exerciții și aplicații (pe care partea rusă le numește “planificate”) au loc pe teritoriul întregii Rusii. Oficialii militari ruși subliniază că o parte din aceste manevre se produc ca urmare a prevenirii unei agresiuni militare a Ucrainei în Donbas și Crimeea.