Acordul comercial post-Brexit

Acordul comercial post-Brexit

Alexandru Marian-Crenganiș

 

Parlamentul European s-a pronunțat la 28 aprilie anul curent asupra acordului comercial final între Uniunea Europeană și Regatul Unit, finalizând (la capătul a aproape cinci ani de discuții) Brexitul. Legislativul UE a votat covârșitor pentru ratificarea acordului Brexit (660 de voturi pentru, 5 împotrivă și 32 de abțineri). Rezultatul votului a fost făcut public în următoarea dimineață.

Parlamentarii europeni au discutat acordul anterior în toate detaliile acestuia – ultimul pas în finalizarea ieșirii din Uniunea Europeană a Regatului Unit, la aproape cinci ani de la referendumul din 2016 și după lungi dezbateri, discuții și negocieri pe parcursul ultimilor patru ani.

La 24 decembrie 2020, negociatorii UE și ai Regatului Unit au convenit asupra Acordului comercial și de cooperare ce stabilește condițiile pentru viitoarea cooperare dintre UE și Regatul Unit. Pentru a reduce la minimum perturbările, acordul este aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021. Aprobarea Parlamentului era necesară pentru ca acordul să intre în vigoare în mod permanent înainte de 30 aprilie 2021.

În luna martie a.c., Uniunea Europeană a lansat o acţiune în justiţie contra Londrei după ce aceasta a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din UE, document în care este inclus Protocolul privind Irlanda de Nord.

În cazul în care acordul ar fi fost respins în Parlamentul European, comerțul între UE și UK s-ar fi desfășurat în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului, o situație denumită anterior un „Hard Brexit”.

Chiar și în contextul în care comerțul UE-UK este reglementat de un acord, exporturile și importurile între cele două părți s-au prăbușit la începutul acestui an, o situație problematică mai ales pentru Marea Britanie, în contextul în care Uniunea Europeană reprezintă cel mai mare și mai important partener comercial al acesteia.

Președinta Comisiei Europene a trimis un mesaj după ratificarea acordului. Ursula von der Leyen a declarat că acordul asigură integritatea pieței unice și protejează interesele și drepturile cetățenilor UE. Șefa executivului de la Bruxelles a insistat că documentul stabilește și mecanismele și instrumentele necesare pentru a se ajunge la soluții comune în cazul unor divergențe, dar și pentru aplicarea de sancțiuni.

De asemenea, aceasta a avertizat guvernul britanic, înainte de începerea dezbaterilor în Parlamentul European, că nu va tolera încălcări ale acordului și că va folosi toate instrumentele pe care le are la îndemână pentru a pedepsi Regatul dacă tratatul nu este respectat la literă.

Vreau să fie foarte clar: nu vrem să folosim aceste instrumente, dar nu vom ezita să le folosim dacă va fi nevoie. Sunt esențiale pentru a ne asigura că Regatul Unit se va conforma în totalitate cu acordul comercial și acordul de retragere, ambele negociate în detaliu și care au fost acceptate de ambele părți”.

După vot au reacționat și eurodeputații. În rezoluția pregătită de Grupul de coordonare pentru Regatul Unit și de Conferința președinților, Parlamentul salută călduros încheierea Acordului comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit. Acordul limitează consecințele negative ale retragerii Regatului Unit din UE, considerată o „greșeală istorică” deoarece nicio țară terță nu poate beneficia de aceleași avantaje ca un membru al UE.

Insă Michel Barnier, negociatorul-șef din partea UE pentru Brexit, a declarat eurodeputațiilor că „acesta este un divorț. Este un avertisment, Brexitul. Este un eșec al Uniunii Europene și trebuie să învățăm din el”.

Acordul acoperă atât comerţul cu produse şi servicii, cât şi o serie de domenii de interes pentru UE precum investiţiile, competiţia, subvenţiile, transparenţa fiscală, transporturile aeriene şi rutiere, energia şi sustenabilitatea, pescuitul, protecţia datelor, coordonarea politicilor de securitate. De asemenea, acordul mai prevede zero taxe vamale şi zero cote pentru toate produsele conforme cu reglementările privind originea.