Bulgaria încearcă să depășească criza politică actuală

Bulgaria încearcă să depășească criza politică actuală

Bulgaria a organizat al patrulea rând de alegeri anticipate în data de 11 iulie, pentru a putea depăși criza politică. Acest nou scrutin a fost necesar după ce ultimile 3 rânduri de algeri nu a desemnat un câștigător, iar partidele nu au putut forma o coaliție de guvernare.

La alegerile din 4 aprilie, alegătorii au sancționat în egală măsură cele două partide mari – GHERB și PSB. Ambele au pierdut sute de mii de simpatizanți care au trecut la dreapta tradițională – „Bulgaria democrată” și la noile formațiuni „Există un astfel de popor”, al showmanului Slavi Trifonov și "Ridică-te, Bulgaria! Criminalii - afară!".

GERB a obținut la acele alegeri 25,8% din voturi. Nou-înfiinţata formaţiune "Există un Astfel de Popor" s-a plasat pe locul al doilea cu 17,40% din voturi, urmată de Partidul Socialist Bulgar cu 15,01%, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi cu 10,36%, Bulgaria Democrată cu 9,31% şi "Ridică-te, Bulgaria! Criminalii - afară!" cu 4,72%, Deși GERB a câțtigat alegerile nu a putut forma o coaliție de guvernare.

La scrutinul actual,  rezultatele finale ale alegerilor parlamentare anticipate din Bulgaria confirmă așteptările rezultatelor preliminare: partidul anti-sistem „Există un astfel de popor” (ITN) a întrecut partidul premierului Boiko Borisov, „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” (GERB).

ITN, partidul cântărețului și realizatorului TV Slavi Trifanov, a câștigat alegerile cu 24,08% din alegeri. GERB a ieșit pe locul doi, cu 23,51%. Încă nu există un plan de guvernare sau o ideologie concretă publicată din partea ITN. Partidul rămâne mai degrabă o manifestare a frustrării bulgarilor față de sistemul politic.

Specialiştii politici spun că vor urma săptămâni întregi de discuții pentru formarea coaliţiei de guvernare sau chiar organizarea unor noi alegeri dacă partidele nu vor ajunge la o înţelegere. Acest lucru ar face ca Bulgaria să se confrunte cu dificultăți în obţinerea pachetului financiar din partea UE, folosit pentru repornirea economiei afectată după pandemia de coronavirus.

"Dacă impasul va duce la alte alegeri, alegătorii vor obosi, iar sprijinul lor pentru democrație se va diminua”, a declarat Antony Todorov, profesor la Noua Universitate Bulgară. Chiar dacă rezultatele oficiale confirmă ITN ca fiind partidul câștigător al alegerilor, șansele sale de a forma o coaliție de guvernământ sunt reduse, spun observatorii politici.

Patru alte partide au trecut pragul intrării în parlament. Partidul Socialist Bulgar (BSP) s-a clasat pe locul al treilea, cu 13,39%. Gruparea Bulgaria Democrată a obținut 16,64% din voturi. Mișcarea pentru drepturi și libertăți, partidul etnicilor turci, a obținut 10,71% dintre voturi, iar alianța anticorupție de stânga „Ridică-te! Criminalii – afară!” a terminat cu 5,01%.

Deocamdată, propunerile ITN pentru guvernare sunt tineri puțin cunoscuți, majoritatea școliți în vest. Opt dintre miniștrii propuși sunt femei. Propunerea ITN pentru prim-ministru este Nikolay Vasilev, un economist care a fost premier adjunct în anii 2000. Trifanov nu și-a păstrat pentru sine niciun post în guvernul propus.

Trifanov și-a anunțat planurile pentru formarea unui guvern, dar potențialii aliați de la Bulgaria Democrată și „Ridică-te!” i-au ignorat propunerea. Înaintea votului, Trifanov părea convins că se poate baza pe dreapta democrată și stânga anticorupție.

Observatorii internaționali de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au declarat pe 12 iulie că alegerile „au fost competitive iar libertățile fundamentale au fost, în mare, respectate”.

Se pare că Bulgaria s-a săturat de Borisov, care conducea țara de peste 12 ani dar și de corpția extrem de mare din țară. În 9 iulie 2020 au început o serie de proteste împotriva Guvernului, în special împotriva corupției partidului la putere, (GERB) și a premierului. De asemenea, au izbucnit mai multe scandaluri care implicau poliția și forțele armate, președintele și mai mulți procurori. Bulgaria, la fel ca România, este considerată una dintre cele mai corupte țări din UE, conform Indicelui de Percepție al Corupției.

Cu scurt timp înainte de declanșarea protestelor împotriva Guvernului, acuzat de implicarea în afaceri dubioase, premierul Boiko Borisov a fost subiectul mai multor controverse publice. O înregistrare descrisă drept secretă, din aprilie 2018, a fost dată presei în iunie 2020. În înregistrare, o voce care pare să fie a lui Borisov vorbește despre un alt politician, recunoaște că a hărțuit o companie, amenință un europarlamentar și își bate joc de alți premieri europeni.

În schimb, Trifanov a fost o figură majoră în televiziune începând cu anii ‘90, dar din 2019 s-a reorientat spre politică. Fără experiență în domeniu în afară de scenetele comice în care juca și interviurile cu politicieni, acesta a reușit să fondeze un partid antisistem care a răspuns (suficient de) puternic la frustrările bulgarilor. Trifanov a reușit astfel să se îndrepte spre genul acela de populism cu care rezoneză oamenii nemulțimit din Bulgraia.

Deși partidul său a câștigat alegerile, acesta nu a dat detalii despre un program de guveranare. Partidul acestuia va fi imprevizibil din punct de vedere politic și ideologic.