Republica Moldova – pași către Europa

Republica Moldova – pași către Europa

Alexandru-Marian Crenganiș

 

În urma alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie, Republica Moldova a reușit să iasă din criza politică.  Acestă criză politică a început după ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din 2020, având un mesaj pro-european, iar guvernul pro-rus condus de Ion Chicu a demisionat. De asemenea, parlamentul era dominat de partide pro-ruse care blocau orice reformă.

Peste 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot au fost așteptați duminică la urne pentru a-și desemna reprezentanții în viitorul parlament de la Chișinău. Din nou lupta în alegeri s-a dat între pro-europeni și pro-ruși.

La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost leitmotivele dezbaterilor, partidul Maiei Sandu a câștigat  detașat în fața prorușilor conduși de Dodon și Voronin. Potrivit rezultatelor date de Comisia Electoral Centrală, PAS a obținut 52,8% din voturi, BECS 27,17% din voturi iar  Partidul Șor 5.74%.

La alegerile legislative anticipate au votat peste 1.476.000 de alegători, dintre care peste 210.000 au fost în diaspora – o rată de participare la vot de 48,41 la sută, ceva mai mică decât la scrutinul precedent, din 2019, când a fost de 50,57 la sută.

În străinătate au votat peste 212.000 de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%. Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germania cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători, iar în Rusia numai 6.153. ​

La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor. În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

   La un asemenea scor, cu redistribuire, partidul Maiei Sandu va avea majoritatea absolută în Parlament, având 63 de locuri în parlament. De asemenea,  Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor  a obținut 32 de mandate (dintre care 22 PSRM și 10 PCRM) iar Partidul Politic “Șor” a obținut 6 mandate.

Acestă victorie a PAS a fost posibilă deoarece populația a fost dezamăgită de ultimile guvernări care au condus țară și care au adus nivelul de corupție și furt la un nivel extrem de ridicat. De asemenea, o mare parte a electoratului a început să devină din ce în ce mai matură din punct de vedere politic și nu a mai putut fi manipulată.

Coalițiile care au guvernat în ultimele decenii Moldova au generat multă corupție și crimă organizată. Funcțiile, inclusiv în justiție, au fost împărțite pe criterii politice, iar în cele din urmă economia s-a pomenit încleștată în scheme de contrabandă și monopoluri, instituțiile statului au ajuns în gestiunea unor grupări criminale care controlează importul, exportul și fluxurile financiare ale țării. Totul în complicitate cu procurorii, polițiștii și judecătorii care fie închid ochii, fie contribuie, sub jurământ, la capturarea statului.

  În cadrul unei conferințe de presă, liderul PAS Igor Grosu a menționat că, după ce va fi învestit guvernul PAS, vor fi declanșate rapid mecanismele de curățare a sistemului judiciar și cel al procuraturii. Întrebat dacă PAS are în vedere demiterea procurorului general, Grosu a răspuns că vor fi evaluați inclusiv conducătorii instituțiilor de drept, iar cei care au demonstrat că nu au capacitate de a livra rezultate, „vor trebui să facă un pas într-o parte”.

Liderul PAS a mai spus că noua guvernare va construi instituții puternice „astfel încât oricine va mai veni la putere în Moldova să nu poată subjuga statul”. El a menționat că la toate instituțiile cu probleme va fi efectuat un audit, iar printre priorități a numit inclusiv confiscarea averilor celor care au jefuit țara, atragerea investițiilor și valorificarea fondurilor europene.

  Liderul PSRM Igor Dodon a declarat că partidul său trece în opoziție și că nu are sens să-și scoată susținătorii în stradă, deoarece „oamenii au obosit de politică”: „Le vom da voie să lucreze. Îi felicit pe cei din PAS și pe Maia Sandu. Aceasta este democrația autentică – atunci când se schimbă cei care conduc țara. Oamenii și-au dorit această mare schimbare. Acum, cei din PAS au toată puterea în stat. Le urez succes! Noi vom fi în opoziție, a declarat Dodon.

Prin acestă victorie, PAS poate face reforemele necesare pentru ca Republica Moldova să devină o democrație solidă. De asemenea, prin viitoarele reforme, Moldova se va apropia și mai multe de Uniunea Europeană.