Prima întâlnire dintre Joe Biden și noul premier israelian, Naftali Bennett

Prima întâlnire dintre Joe Biden și noul premier israelian, Naftali Bennett

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Pentru prima dată după 12 ani, la Casa Albă nu a mai fost primit Benjamin Netanyahu, ci noul prim-ministru de la Tel Aviv, Naftali Bennett. Întâlnirea a avut loc la 27 august a.c. și este prima întrevedere dintre cei doi lideri. Președintele american a declarat în timpul conferinței de presă că a devenit deja prieten apropiat cu noul prim-ministru.

Noul executiv israelian a depus jurământul la jumătatea lunii iunie a.c., numirea sa fiind rezultatul unei coaliţii formate din opt partide, inclusiv un partid arab, ceea ce este o premieră pentru politica internă din Israel. Coaliţia a reuşit să îl înlăture de la putere pe liderul Benjamin Netanyahu, care a dominat timp de mulţi ani scena politică din Israel.

Întâlnirea dintre cei doi a fost umbrită în plan internațional de retragerea trupelor din Afganistan. De asemenea, cei doi lideri, s-au întâlnit într-un moment în care ambii au destule probleme pe plan intern. Biden se confruntă cu un val de critici și nemulțumiri atât pe plan extern cât și extern din cauza retragerii trupelor din Afganistan, în timp ce Bennett se confruntă cu o lipsă de credibilitate și susținere politică, acesta obținând la ultimile alegeri doar 6%.

La rândul său, liderul israelian a declarat că ”aduc cu mine un spirit nou, de bunăvoință, de speranță, de decență și onestitate, de unitate și bipartizanat, al oamenilor care au opinii politice foarte diferite, dar cu toții împărtășim pasiunea profundă pentru a lucra împreună, pentru a construi un viitor mai bun pentru Israel”.

Deși Biden a remarcat faptul că în prezent coaliția condusă de Bennett reprezintă ”cel mai divers guvern al Israelului din istorie”, președintele SUA l-a asigurat pe partenerul său de discuții că Washingtonul nu va permite ca Iranul să dezvolte arme nucleare.

”Noi vom pune diplomația pe primul plan. Dacă diplomația va eșua, noi suntem gata să ne îndreptăm spre alte opțiuni”, a spus Joe Biden. El s-a referit și la probleme existente în regiunea Orientului Mijlociu, afirmând că intenționează să discute despre ”modalități de menținere a păcii și de creștere a prosperității pentru israelieni și palestinieni”.

În ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian, Biden și Bennett rămân departe” de posibilitatea obținerii unui consens. Biden și-a reînnoit susținerea pentru o soluție bazată pe două state, după ce Trump s-a distanțat de acel principiu de lungă durată al politicii americane. Bennett se opune statalității palestiniene.

Biden a făcut o scurtă referire la această problemă, spunând că vrea să discute "modalități de a promova pacea, securitatea și prosperitatea israelienilor și palestinienilor", în timp ce Bennett nu a făcut nicio referire la Palestina în discursul său.

Vizita lui Bennett în Statele Unite a avut ca scop resetarea relațiilor dintre Israel și Statele Unite, după ce acestea au cunoscut o răcire în timpul mandatului premierului Netanyahu după ce la Casa Albă a fost ales Joe Biden.

Bennett a făcut și un prim pas în acest sens după investirea în funcție, când, la invitația acestuia, directorul CIA a efectuat o vizită în Israel.

Fără îndoială, în spatele ușilor închise, între SUA și Israel s-a stabilit o ”poziție comună” asupra problemei nucleare a Iranului. În cadrul întâlnirii de la Casa Albă, Bennett a afirmat că, ”deși este împotriva întoarcerii SUA la acodul nuclear cu Iranul din 2015”, el nu va face o campanie publică contra acestuia.

În urma discuțiilor, cei doi lideri au ajuns la concluzia că resetarea relațiilor dintre cele două state trebuie să aducă rezultate mult mai bine față de guvernarea Netanyahu. De asemenea, aceștia au mai hotârat ca divergențele să se soluționeze prin convorbiri directe, fără mass media.

După această întrevedere, Israelul a luat decizia de a acorda un împrumut de 150 de milioane de dolari Autorității Israeliene, după ce Benny Gantz a discutat acest proiect cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas în cadrul primei întâlniri la nivel înalt dintre cele două părţi, din 2014.

Benny Gantz, ministrul israelian al Apărării, a anunţat o serie de măsuri prin care Israelul încearcă să ajute Autoritatea Palestiniană. Printre acestea se numără şi planul de a acorda un împrumut de 150 de milioane de dolari autorităţilor din Cisiordania.

Întâlnirea cu Abbas marchează o schimbare extrem de importantă în relațiile bilaterale deoarece în ultimii ani guvernarea Netanyahu nu a avut nicio comunicare cu Autoritatea Palestiniană. Noul guvern al Israelului a spus în repetate rânduri că este interesat să ajute Autoritatea Palestiniană condusă de Abbas, rivala grupului Hamaz din Fâşia Gaza.