Noi tensiuni între Federația Rusă și Occident

Noi tensiuni între Federația Rusă și Occident

Alexandru Marian Crenganiș

 

Tensiunile dintre Federația Rusă și Occident sunt din nou extrem de tensionate după ce Federația Rusă a concentrat noi trupe în apropierea graniței cu Ucraina. Această concentrare de trupe a stârnit îngrijorarea americanilor, dar și a europenilor.

Pentru a detensiona această situație, Statele Unite și Federația Rusă au luat decizia de a organiza un summit virtual, care a avut loc la 7 decembrie anul trecut. Discuția a reprezentat un efort diplomatic cu mize mari de ambele părți și a abordat tema detensionării situației de la granița cu Ucraina, unde zeci de mii de soldați ruși au fost mobilizați recent, stârnind noi temeri în ceea ce privește o eventuală invazie rusă în Ucraina.

  Potrivit Casei Albe, președintele Joe Biden i-a transmis președintelui rus Vladimir Putin că Statele Unite sunt pregătite să lanseze măsuri economice puternice în cazul în care Rusia invadează Ucraina, semnalând că aceste noi măsuri ar avea un impact mai mare decât sancțiunile emise în 2014.

„Vă privesc în ochi și vă spun, așa cum președintele Biden l-a privit în ochi pe Putin și i-a spus, că lucrurile pe care nu le-am făcut în 2014 suntem pregătiți să le facem acum”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan reporterilor după videoconferința dintre Joe Biden și Vladimir Putin.

 De asemenea, Biden şi-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a cerut detensionarea situației de la frontieră şi revenirea la diplomaţie.

Kremlinul a publicat, la rândul său, un comunicat de presă în care transmite că Joe Biden și Vladimir Putin au vorbit despre implementarea rezultatelor summitului ruso-american desfășurat la Geneva în iunie 2021. Totodată, Moscova susține că s-a remarcat cu această ocazie importanța implementării consecvente a acordurilor la cel mai înalt nivel și a păstrării „spiritului de la Geneva” atunci când se analizează problemele relațiilor bilaterale și alte probleme apărute între Rusia și Statele Unite.

Potrivit acestui comunicat, Vladimir Putin a subliniat că responsabilitatea nu ar trebui transferată pe umerii Rusiei, deoarece NATO ar fi cea care face încercări periculoase de a cuceri teritoriul ucrainean și de a dezvolta potențialul militar la granițele ruse”, mai subliniază comunicatul Kremlinului.

„Rusia este serios interesată să obțină garanții fiabile, stabilite din punct de vedere legal, care să excludă extinderea NATO spre est și desfășurarea sistemelor de arme ofensive în statele din apropierea Rusiei”, mai subliniază comunicatul de presă al regimului de la Moscova.

Înaintea acestui summit, Vladimir Putin a avertizat că există linii roșii în privința Ucrainei care nu pot depășite, în vreme ce Joe Biden a transmis că nu acceptă linii roșii din partea nimănui.

În data de 17 decembrie, Rusia a anunțat că dorește garanții obligatorii din punct de vedere juridic că alianța nord-atlantică va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina.

Solicitarea face parte dintr-o listă de garanții de securitate cerută de Rusia pentru a începe negocierile cu Occidentul. Printre punctele aflate pe lista Moscovei se află și faptul că NATO nu ar mai putea desfășura rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în țările de unde ar putea lovi Rusia.

Cererile Rusiei au fost integrate într-un pachet de propuneri despre care Moscova spune că reprezintă condiția esențială pentru reducerea tensiunilor în Europa și dezamorsarea crizei de la granița cu Ucraina, după ce țările occidentale au acuzat Rusia că pregătește o nouă invazie.

„Nu vor exista discuţii asupra securităţii europene fără aliaţii şi partenerii europeni”, a asigurat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, referindu-se la propunerile transmise Washingtonului şi prezentate public anterior de Moscova cu privire la încheierea unor acorduri care ar limita influenţa militară a SUA în vecinătatea Rusiei.

Consiliul NATO-Rusia s-ar putea reuni din nou în ianuarie a.c., pentru prima oară după doi ani și jumătate de pauză, au anunțat totodată reprezentanți ai organizației.

Un oficial al NATO a confirmat că secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, a decis că convoace o reuniune a acestui consiliu pe 12 ianuarie a.c. şi că alianţa se află în contact cu Rusia în legătură cu această posibilitate.

Rusia a primit propunerea NATO privind o întâlnire pe 12 ianuarie pentru a începe discuțiile despre problemele de securitate ridicate de Moscova și o ia în considerare, a anunțat ministrul rus de Externe.

Jens Stoltenberg şi-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina şi hotărârea de a proteja toţi aliaţii NATO împotriva acţiunilor Rusiei, afirmând în acelaşi timp că este întotdeauna deschis pentru un dialogul cu Rusia.

De asemenea, Joe Biden și Vladimir Putin au mai avut o discuție telefonică la 29 decembrie anul trecut. Această discuție a durat 50 de minute, iar principala temă discutată a fost situația de la granița ruso-ucraineană.

Președintele Biden a îndemnat Rusia să detensioneze situația cu Ucraina. El a precizat că Statele Unite, aliații și partenerii lor vor răspunde în mod ferm dacă Rusia va invada Ucraina. De asemenea, liderul american și-a exprimat sprijinul pentru soluții pe cale diplomatică, soluții care vor fi identificate la începutul acestui an, în cadrul dialogului bilateral pe teme de stabilitate strategică, în cadrul NATO (prin Consiliul NATO-Rusia) și în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Vladimir Putin a explicat în detaliu abordările fundamentale ale Rusiei care stau la baza proiectelor de tratate propuse (proiect de acord între Rusia și Statele Unite și proiect de acord între Federația Rusă și statele membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord).

De asemenea, comunicatul Kremlinului precizează că “activitatea comună ar trebui să aibă ca rezultat garanții juridice ferme care să împiedice extinderea NATO spre Est și desfășurarea de sisteme de arme amenințătoare în imediata apropiere a frontierelor Rusiei”.

Ambele părți (Rusia și SUA) și-au exprimat disponibilitatea de a purta un dialog serios și substanțial cu privire la aceste chestiuni. A fost confirmat faptul că discuțiile vor avea loc mai întâi la Geneva (la 9-10 ianuarie) și apoi în cadrul Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, la 12 ianuarie. Discuțiile vor începe, de asemenea, la 13 ianuarie, în cadrul OSCE.

Evaluări: Negocierile programate a avea loc în cursul acestei luni ar putea contribui la o detensionare relativă/temporară a situației de la granița ruso-ucraineană, însă nu se estimează compromisuri notabile pe temele propuse de Rusia, având în vedere natura nerealistă a acestora.