Predicții pentru anul 2022: multiple episoade de beligeranță hibridă

Predicții pentru anul 2022: multiple episoade de beligeranță hibridă

Dr. Dorin Popescu

 

Notă. Predicțiile de mai jos au fost prezentate și publicate în premieră pe site-ul Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE, în cadrul proiectului “2022 – Tendințe și perspective”, a se vedea linkul  https://roeu.org/2021/12/31/2022-tendinte-si-perspective/.

 

Pe toată durata anului 2022 vor avea loc provocări și ostilități în relațiile Estului / Federației Ruse cu Ucraina, UE, NATO și, separat, SUA.

Anul va debuta sub semnul unor negocieri cu rezultat îndoielnic între Rusia și, respectiv, NATO și SUA, care vor continua și în lunile următoare. Rezultatul acestora va influența parțial fizionomia și paradigma acestor relații pentru anii următori.

Mă aștept ca partea rusă să decidă la un moment dat o intervenție hibridă în Ucraina, Republica Moldova sau chiar Georgia în cea de-a doua parte a anului. Intervenția va avea caracter impredictibil, va fi una multiplă și se va derula într-un format hibrid greu de prezis. Cel mai probabil, Kremlinul va opta pentru o formulă de intervenție hibridă în zona de sud a Ucrainei, pe direcția Mariupol-Herson-Nikolaev-Odesa, pe o adâncime în teritoriu care va depinde de mai mulți factori, locali și externi.

Estimez că o intervenție hibridă rusească în Ucraina sau Republica Moldova se va produce cu un grad ridicat de probabilitate, însă după ce “vigilența Vestului” va obosi – Putin iubește deopotrivă surpriza și controlul. Nu exclud provocări insidioase cu efect pe termen lung (și) în Republica Moldova, unde Moscova are interesul tactic de a sabota actuala liniște pro-Vest de la Chișinău.

Permanentizarea tensiunii publice în relațiile dintre Rusia și Vest îl va obliga pe Putin la acțiuni externe dure, din rațiuni de agendă internă. Fiecare zi care trece îl “obligă” la “eroism”: rușii de rând vor avea nevoie din nou de “pompierul de serviciu” de la Kremlin, într-o lume incendiată de la răsărit la apus (tot) de piromanii din Lublianka. Cel mai probabil, intervenția rusă va evita un scenariu prioritar militar, va fi de scurtă durată și pe o adâncime redusă.

În scenariul alternativ pacifist, tensiunile din regiune se vor estompa relativ în următoarele luni, amânând beligeranța directă, prioritar în ipoteza în care Vestul va transmite mesaje credibile privind acceptarea unei noi linii de demarcație pe frontul rusesc care va transforma Ucraina, R. Moldova și Georgia într-o zonă buffer cu statut neutru consensualizat. În acest scenariu, cotat cu șanse modeste de exprimare, nu aș exclude nici lebede negre ce pot readuce liniște relativă în regiune (consens minimal între Rusia și Vest privind garanțiile de securitate, la intersecția vagă care va rezulta din compromisiuni reciproce, un acord general privind relațiile cu Ucraina, deblocarea parțială a negocierii privind conflictul din Est, chiar o întâlnire Putin-Zelenski).

Scenariul pacifist de mai sus va rămâne însă, foarte probabil, un modest exercițiu de imaginație, un simplu calcul probabilistic.

Valul actual de turbulențe de la estul României va genera în 2022 tensiuni și conflicte de intensități diferite în mai multe spații – Ucraina, Republica Moldova și chiar Federația Rusă. Este cert că exacerbarea tonului belicos al Moscovei ascunde o temă internă sensibilă pentru Putin, care poate exploda în condițiile unei gestionări defectuoase sau tardive a acesteia de către Țar. Chiar dacă senzorii foto nu pot pătrunde în subteranele pozei oficiale de la Kremlin, este cert că nici autocrația din Rusia nu a rămas imună la dezastrele lumii contemporane, iar aceste dezastre pot crea explozii fatale, pe falii largi, chiar în Rusia lui Putin.

Aștept deci să se producă multiple degradări ale liniștii geopolitice de la estul României, pe un front mai larg și cu mai multe “puncte fierbinți”.

Va fi un an mai agitat, mai turbulent, mai belicos, cu tensiuni permanente, cu provocări multiple, pe întreg spațiul din vecinătatea estică a României și a UE, iar turbulențele vor crește în intensitate până la mici “explozii” hibride, simultane sau succesive, pe un areal extins, de la Tiraspol și Mariupol la Vladivostok.

Provocarea, de către Rusia, a unui conflict militar classic și de durată pe zona Vest (Ucraina), este improbabilă și poate avea inclusiv efecte de bumerang. Mai degrabă mici episoade belicoase cu impact limitat (gen blitzkrieg) vor înlocui spectrul unui conflict de proporții (care pare încă îndepărtat, în pofida zăngănitului de arme ce sperie profanii).

Multă vreme de acum încolo, Estul nostru nu va avea liniște. Anul 2022 va fi astfel primul dintr-o lungă serie de ani tensionați, belicoși, rebeli și ostili, cu episoade de beligeranță hibridă ce vor adânci șenalele actualei linii de confruntare dintre Vest (chiar în forma sa actuală, “dezoccidentalizată”) și Rusia. Unele proiectile pot lovi România în mod direct.

2022 va deschide paradigma unui lung proces de oficializare a statutului de zonă gri / zonă tampon / zonă buffer pentru vecinătatea estică pro-europeană, proces din care singura evadare ce poate posibilă include conflicte și catastrofe. Epicentrul acestora va fi la Kiev, unde frustrările solitudinii se acumulează rapid.