Rivalitate în creştere între China şi SUA

Rivalitate în creştere între China şi SUA

Alexandru Crenganiș

 

 

Rivalitatea dintre Statele Unite și China este într-o continuă creștere. Această rivalitate a depășit confictele economice și geopolitice, ajungându-se în momentul de față la confruntarea ideologică substanțială și permanentă, la definiţii opuse despre democraţie şi la reproşuri reciproce în privinţa modelelor politice ale celor două ţări.

Disputa a devenit evidentă odată cu organizarea, de către Statele Unite, a Summitului pentru Democrație și, mai ales, cu boicotul diplomației americane privind viitoarele Jocuri Olimpice de Iarnă de la Beijing, din anul acesta.

   Statele Unite ale Americii nu vor trimite niciun reprezentant diplomatic la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă de la Beijing din 2022, din cauza genocidului în curs şi crimelor împotriva umanităţii în Xinjiang, a precizat Casa Albă.

De asemenea, admistrația Biden a laut decizia de a nu invita China la Summitul pentru Democrație; în schimb, la Summit a fost invitat Taiwanul. Invitația pentru Taiwan vine în contextul în care China și-a accentuat retorica dar și presiunea față de unele țări în ce privește relația acestora cu Taiwanul.  

Joe Biden a afirmat în mod repetat în ultima perioadă că democrația nu cunoaște granițe și că toți trebuie să lupte pentru drepturile omului, statul de drept, presă liberă sau libertatea religioasă. De asemenea, acesta a reiterat ideea că SUA vor continua să fie alături de cei care nu își sufocă populația cu mână de fier”.

China a recaționat imediat după acest summit; Beijingul a calificat democraţia americană drept „armă de distrugere în masă”.

  Într-un val de critici la adresa Summit-ului democrației, China l-a acuzat pe președintele american că întreține divizările ideologice din perioada Războiului Rece și că s-a folosit de eveniment pentru a incita la divizare și confruntare.

De asemenea, China a reacționat și la invitarea Twaianului la summit. China a răspuns la ceea ce numește „provocări” din partea Statelor Unite și a transmis că nu va exista niciun compromis în ce privește Taiwanul; mai mult, potrivit Beijingului, administrația de la Washington „nu ar trebui să-și facă nicio iluzie” legat de acest lucru, relatează Reuters.

China avertizează Statele Unite că vor plăti „un preţ insuportabil pentru susţinerea Taiwanului”, a declarat recent ministrul de Externe de la Beijing, Wang Yi. Într-un interviu acordat televiziunii de stat, Wang Yi a acuzat administraţia de la Washington că încurajează independenţa Taiwanului, teritoriu care oficial se află sub suveranitate chineză, deşi Administraţia de la Taipei acţionează independent din 1949. 

"Taiwanul riscă să ajungă într-o situaţie extrem de periculoasă, iar Statele Unite ar putea plăti un preţ insuportabil", a avertizat Wang Yi.

  Ministrul chinez de Externe a denunţat atitudinea unor naţiuni, precum Statele Unite, de a utiliza "drepturile omului şi democraţia" "pentru a calomnia şi a înconjura China şi alte ţări aflate în dezvoltare".

Admistrația de la Beijing a avertizat că va trece la acţiuni severe dacă Taiwanul va face manevre în sensul independenţei sau dacă apar ingerinţe străine privind Taiwanul în cursul acestui an. "Dacă forţele separatiste din Taiwan care vor independenţă vor trece la provocări, vor exercita forţă sau vor depăşi vreo linie roşie, vom adopta măsuri drastice", a declarat Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Biroului responsabil de Taiwan din cadrul Ministerului de Externe de la Beijing.

În cazul unui conflict între China și Taiwan, Statele Unite şi Japonia au elaborat planuri militare de urgenţă pentru acest scenariu. Noul plan strategic al Pentagonului, prevăzut în Legea de autorizare a finanţării pentru apărare (NDAA), promulgată recent de preşedintele Joseph Biden, prevede invitarea armatei taiwaneze la cel mai mare exerciţiu militar din 2022, în contextul "comportamentului din ce în ce mai coercitiv şi mai agresiv" al Chinei.

Tensiunile dintre cele două mari puteri au legătură și cu interesele din Marea Chinei de Sud. Statele Unite acuză Chină că revendică ilegal Marea Chinei de Sud, folosindu-se de un fals drept istoric. Statele Unite au acuzat Beijingul că a revendicat "ilegal" cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, respingând fundamentele geografice şi istorice ale pretenţiilor Chinei în cea mai detaliată analiză juridică de până în prezent, transmite recent Agerpres.

Departamentul de Stat american a lansat un nou număr al seriei sale de studii intitulat "Limits in the Seas", care actualizează o analiză juridică anterioară din 2014 pe acelaşi subiect. La acea dată, se punea deja la îndoială legalitatea delimitării mării "în nouă puncte", delimitare care apărea pe hărţile chineze pentru a se considera aproape toată această mare drept teritoriu naţional, spre nemulţumirea altor ţări din Asia de Sud-Est.

Curtea Permanentă de Arbitraj (PCA) de la Haga a hotărât în 2016 că China nu are drepturi istorice asupra resurselor din interiorul liniei în "nouă puncte", dând dreptate Filipinelor.

Bazându-se în special pe acest arbitraj, diplomaţia americană se poziționează în prezent foarte clar, precizând că Beijingul "reclamă ilegal suveranitatea sau o formă de jurisdicţie exclusivă asupra cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud", potrivit sitului Defense România. "Statele Unite îndeamnă din nou Republica Populară Chineză să-şi aducă pretenţiile maritime în conformitate cu dreptul internaţional", "să respecte decizia tribunalului arbitral" şi "să înceteze activităţile ilegale şi coercitive din Marea Chinei de Sud", a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat recent.

Evaluare: Rivalitatea dintre Statele Unite și China este într-o continuă creștere. Această rivalitate a depășit de mult confictele pur economice, ajungându-se în momentul de față la confruntări ideologice și geopolitice permanente. Sunt foarte probabile noi tensiuni și noi confruntări în relația bilaterală.