Discuţie între Xi Jinping şi Joe Biden

Discuţie între Xi Jinping şi Joe Biden

Alexandru Crenganiș

 

 

Convorbirea telefonică dintre președintele SUA, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, relevantă din perspectiva pozițiilor părților față de războiul din Ucraina, a durat o oră și cincizeci de minute. Statele Unite au avertizat deja Beijingul să nu susțină agresiunea Rusiei cu echipament militar, în caz contrar vor exista represalii.

De asemenea, cu o zi înainte de acestă discuție, președintele ucrainean  Volodimir Zelenski a avertizat într-un nou mesaj video  că are informații conform cărora Armata Rusiei caută mercenari pentru a fi trimişi în război: „Îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean: aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre!”.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a pledat, în discuţia cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, pentru evitarea conflictelor militare şi a confruntărilor între naţiuni, în contextul amplificării tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.

"Relaţiile între state nu pot ajunge în etapa confruntărilor militare. Conflictele şi confruntările nu sunt în interesul nimănui. Pacea şi securitatea sunt cele mai valoroase comori ale comunităţii internaţionale", i-a transmis Xi Jinping lui Joseph Biden.

De asemenea, liderul de la Beijing a spus că, pe lângă faptul că Ucraina poartă discuții directe cu Rusia, și Statele Unite și NATO ar trebui să se întâlnească cu oficialii ruși pentru a aborda „preocupările de securitate atât ale Rusiei, cât și ale Ucrainei”.

Discuţiile s-au referit la problemele de interes bilateral şi la subiecte internaţionale care generează preocupări atât pentru Statele Unite, cât şi pentru China.

Potrivit oficialilor de la Washington, preşedintele Joseph Biden i-a cerut lui Xi Jinping să se ralieze presiunilor Occidentului asupra Rusiei, avertizând că Beijingul se va expune unor sancţiuni dacă oferă asistenţă militară Moscovei. „Președintele american a subliniat sprijinul său pentru o soluționare diplomatică a crizei. Cei doi lideri au convenit, de asemenea, asupra importanței menținerii unor linii deschise de comunicare”, a declarat Casa Albă.

China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne în mod direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.

La nivel economic, Ministerul Comerţului de la Beijing a cerut Washingtonului să oprească acţiunile de "obstrucţionare nejustificată" a companiilor chineze.

Deși a avut un dialog permanent cu China în această perioadă, Administrația Biden este în continuare îngrijorată de faptul că China ia în considerare să răspundă cererii Rusiei de a o ajuta cu echipament militar, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, într-o conferință de presă. „Avem această îngrijorare. Președintele a detaliat care ar fi implicațiile și consecințele dacă China oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta conduce atacuri brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni”, a spus Psaki.

Chiar și secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, cu o zi înainte de videoconferință, că administrația Biden este îngrijorată deoarece China ia în considerare să asiste direct Rusia cu echipamente militare pentru utilizarea acestora în Ucraina, posibilitate pe care Beijingul a negat-o.

Evaluare: Poziția Chinei rămâne, în acest război, una de expectativă moderat pro-rusă.