Negocierile de pace între Ucraina și Federația Rusă

Negocierile de pace între Ucraina și Federația Rusă

Alexandru Crenganiș

 

 

La mai bine de o lună de la începerea războiului împotriva Ucrainei declanșat de către Federația Rusă, negocierile de pace bat pasul pe loc, fără a produce rezultate notabile. După câteva întâlniri în Belarus, participanţii la negocieri au discutat prin suport video, iar ultima rundă de negocieri a fost în format fizic și s-a desfășurat în Turcia.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că Rusia nu va renunţa la "planul" său până când Kievul nu îndeplineşte cerinţele principale: "demilitarizare", "denazificare", "un statut neutru pentru Ucraina". Anterior, Moscova solicitase recunoaşterea Crimeei ca făcând parte din Rusia, precum şi recunoașterea independenţei "republicilor populare" din Doneţk şi Lugansk. La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenskia pare că începe să renunțe la aderarea la NATO.

Cu câteva zile înainte de noua rundă de negocieri din Turcia, "Financial Times" a publicat un articol în care se spunea că s-ar fi înregistrat progrese importante în negocieri, și că ar exista un plan în 15 puncte. După apariția acestui plan, oficialii ucrainieni au reacționat și au declarat că acest plan este doar un draft al Kremlinului conținând pozițiile Rusiei. Aceștia au mai declarat că partea ucraineană are propriile sale poziții: încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garaniții de securitate oferite de mai multe țări.

  Robert Brinkley, fost ambasador al Marii Britanii în Ucraina, nu se aşteaptă ca negocierile dintre Moscova şi Kiev să producă rezultate concrete notabile în viitorul apropiat. Situaţia s-ar putea schimba dacă "ambele părţi ar dovedi că sunt pregătite pentru un compromis". Negociatorii vor continuă să încerce "să îşi îmbunătăţească poziţiile la sol". Întrebat dacă Marea Britanie va oferi garanţii de securitate Ucrainei, Brinkley a refuzat un răspuns direct.

Ultima rundă de negocieri a avut loc la 29 martie a.c. în Turcia. Înaintea începerii negocierilor, președintele turc Tayyip Erdogan a ținut un discurs. În cadrul acestuia, Erdogan a spus că a sosit timpul ca discuțiile să dea rezultate concrete și a cerut o încetare imediată a focului, spunând că „oprirea acestei tragedii” depinde de ambele părți.

„Într-un moment atât de dificil, suntem încântați să contribuim la eforturile dumneavoastră de a stabili pacea”, a spus Erdogan, adăugând: „Îmi doresc ca întâlnirile și discuțiile noastre să se dovedească a fi de bun augur pentru țările voastre, regiunea noastră și întreaga omenire”.

Se pare că Rusia a renunţat la o parte din condiţiile sale principale în cadrul negocierilor privind un acord de încetare a focului, între care cerinţa „denazificării” Ucrainei, şi că ar fi pregătită să facă o serie de concesii precum aderarea la UE şi garanţii de securitate în schimbul renunţării la aspirația apartenenţei la NATO, relatează Financial Times, care citează mai multe surse informate cu privire la discuţiile în curs între părţi.

Rusia mai cere şi ca Ucraina să rămână neutră din punct de vedere militar.

Ucraina a transmis Rusiei, la negocierile de pace de la Istanbul, zece propuneri pentru un acord de pace printre care se numără garanții de securitate, posibilitatea de aderare la UE, fără integrarea în NATO, precum și oferirea unei perioade de 15 ani pentru a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol prin negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia.

Kremlinul a salutat ulterior faptul că Kievul și-a exprimat în scris propuneri pentru un acord de pace, dar a spus că încă nu există rezultate „foarte promițătoare” ale actualelor discuții.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a observat nimic cu adevărat promițător sau care să pară un progres în negocierile de pace și a spus că mai este mult de lucru pentru un acord. „Deocamdată, nu putem constata ceva care să fie foarte promiţător sau vreun progres. Este încă mult de lucru”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cu toate acestea, el a calificat drept pozitiv faptul că partea ucraineană „a început în sfârşit să-şi formuleze în mod concret propunerile şi le-a pus pe foaie”.

Poziția moderată și precaută a Kremlinului este în contradicție cu semnalele date cu o zi în urmă, când delegația rusă anunța că discuțiile au avansat, iar ministerul apărării din Rusia a precizat că va opri ofensiva spre Kiev și Cernihiv pentru a facilita viitoare negocieri.

Evaluare: Sunt progrese modeste în negocieri, însă este posibil ca perioada următoare să genereze noi apropieri ale părților, cu notabila excepție a setului de probleme privind integritatea teritorială (Crimeea și Donbas).