Summitul de la Teheran

Summitul de la Teheran

Alexandru Crenganiș

 

 

În data de 19 iulie a.c. a avut loc la Teheran un Summit trilateral privind situația din Siria, reunind liderii Iranului, Turciei și Federației Ruse. Aceste state sunt trei actori majori în conflictul din Siria, conflict care durează de mai bine de un deceniu. Cele trei țări au lansat în 2017 aşa-numitul proces de la Astana, care viza oficial soluționarea pașnică a conflictului sirian.

De asemenea, Vladimir Putin a efectuat  cu această ocazie a doua sa deplasare în străinătate, de la lansarea războiului în Ucraina (februarie a.c.). Deplasarea lui Putin în Iran a transmis un mesaj puternic Occidentului despre planurile Moscovei de a stabili legături strategice mai strânse cu această țară, dar în același timp și relații mai strânse cu China şi India pentru a contracara efectele sancţiunilor occidentale.

Casa Albă a transmis că summitul de la Teheran, cu participarea lui Vladimir Putin, a preşedintelui iranian, Ebrahim Raisi, şi a preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a arătat cât de izolat a devenit liderul rus – opinie care nu este împărtăşită de Moscova.

Putin a obţinut cu această ocazie sprijinul politic formal al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, pentru invadarea Ucrainei. Khamenei i-a spus lui Putin: „Războiul este o problemă dură şi dificilă, iar Iranul nu este deloc mulţumit că oamenii obişnuiţi suferă din cauza asta, dar, în cazul Ucrainei, dacă nu aţi fi luat iniţiativa, cealaltă parte ar fi provocat războiul din proprie iniţiativă”. „Dacă drumul este deschis către NATO, acesta nu cunoaşte graniţe şi, dacă parcursul către NATO nu ar fi fost oprit în Ucraina, Ucraina ar fi început acelaşi război ceva mai târziu, sub pretextul Crimeei”, a adăugat el.

De asemenea, liderul Iranului a mai declarat că Iranul și Rusia trebuie să colaboreze mai  mult pentru a reduce puterea globală a dolarului.

Putin a continuat ideea potrivit căreia nu exista altă opţiune decât invazia, spunând: „Nimeni nu îşi doreşte războiul, iar pierderea vieţii oamenilor obişnuiţi este o mare tragedie, dar comportamentul Occidentului ne-a făcut să nu avem de ales decât să reacţionăm. Unele ţări europene au spus: „Noi eram împotriva aderării Ucrainei la NATO, dar am fost de acord sub presiunea americană”. Ceea ce arată lipsa lor de independenţă”.

Turcia nu a reușit cu această ocazie să obțină sprijinul Rusiei sau al Iranului pentru o nouă ofensivă în Siria. Ankara își dorește o nouă incursiune militară în nordul Siriei, în încercarea de a institui o zonă tampon la 30 km sud de graniţa turco-siriană. Obiectivele lui Erdogan „nu au fost atinse după discuţii şi puncte de vedere afirmate de prietenii iranian şi rus”, a declarat Mekdad într-o conferinţă de presă la Teheran, derulată alături de omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian.

În întrevederea sa cu preşedintele turc, ayatollahul iranian Ali Khamenei a subliniat opoziţia Teheranului faţă de o operaţiune militară turcă în Siria, considerând-o „prejudiciabilă” pentru regiune şi a chemat la o reglementare prin dialog între Ankara, Damasc, Moscova şi Teheran a tuturor problemelor de interes reciproc din Siria.

Moscova lansase deja un apel către Ankara să se abţină de la o astfel de operaţiune în Siria.

În comunicatul comun de la finalul Summitului de la Teheran, cele trei state susţin implicit Ankara în lupta sa împotriva kurzilor, exprimându-şi „voinţa de a se opune unor ambiţii separatiste ce ar putea submina suveranitatea şi integritatea Siriei” şi ar ameninţa securitatea ţărilor vecine.

Potrivit şefului diplomaţiei siriene, orice incursiune turcă ar declanşa un „alt tip de conflict” între cele două ţări.

La rândul său, omologul iranian a subliniat necesitatea retragerii forţelor americane desfăşurate în regiunile din Siria de la est de Eufrat, el reluând astfel un apel lansat anterior de ayatollahul Khamenei cu prilejul întrevederii cu preşedintele rus.

De asemenea, Vladimir Putin a avut discuții bilaterale cu Recep Tayyip Erdogan despre problema cerealelor. Putin  i-a mulțumit lui Erdogan pentru eforturile sale de a crea un compromis al tuturor părților pe tema deblocării exporturilor de cereale. "Graţie medierii dumneavoastră, am avansat în acest dialog. Este adevărat că nu sunt încă reglate toate chestiunile, dar lucrurile se mişcă şi acesta este un lucru bun", a afirmat în context Vladimir Putin.

Imediat după summitul de la Teheran, a fost semnat la Istanbul un acord între Ucraina și Rusia, susținut de ONU, pentru deblocarea exporturilor cerealelor.

Rusia și Ucraina, care se află printre primii exportatori mondiali de alimente, și-au trimis miniștrii apărării și, respectiv, ai infrastructurii la Istanbul pentru ceremonia de semnare, ceremonie la care au participat și secretarul general ONU Guterres și președintele turc Tayyip Erdogan.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Moscova nu va "profita" de deminarea și deschiderea porturilor ucrainene ca parte a acordului negociat de ONU pentru a relua exporturile de cereale.

G7 va urmări îndeaproape faza de monitorizare a documentului, pentru a se asigura că acordul de reluare a exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră "nu va expune și mai mult Ucraina la riscul de a fi invadată și atacată în continuare de Rusia", a declarat premierul Canadei.

În deschiderea ceremoniei de semnare a acordului privind exportul de cereale, secretarul general al ONU, António Guterres, a mulțumit Turciei pentru rolul de negociator și a lăudat părțile rusă și ucraineană că au depășit obstacolele inițiale din procesul de negociere.

Evaluări:

Prin participarea sa la Summitul de la Teheran, Vladimir Putin a vrut să arate Occidentului că Federația Rusă nu se lasă descurajată de sancțiuni și că dorește să aibă relații mai strânse cu Iranul, dar și cu China și India. De asemenea, a dorit să mai arate că Moscova nu este izolată din punct de vedere diplomatic, așa cum susține Occidentul.

Conform specialiștilor din Statele Unite, acest Summit a constituit și o oportunitate pentru Federația Rusă de a negocia cu autoritățile de la Teheran achiziționarea de drone iraniene. Conform consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, responsabilii ruși au vizitat de cel puțin două ori Iranul pentru a inspecta dronele militare vizate.

Vladimir Putin a folosit acest Summit și pentru a consolida relațiile Rusiei cu Turcia (Turcia este singurul stat NATO care are un dialog sofisticat cu Moscova în contextul actual al agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei). Ulterior, președinții Rusiei și Turciei au desfășurat o nouă întrevedere bilaterală, de data acesta la Soci, la 5 august a.c.