Cooperare turco-ucraineană

Cooperare turco-ucraineană

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a efectuat recent o vizită oficială în Ucraina, văzută de mai mulți analiști și comentatori ca fiind relevantă din perspectiva menținerii unor relații echilibrate (ale președintelui turc) între Moscova și Kiev. Aceasta a fost prima vizită efectuată în Ucraina a lui Erdogan de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, liderul de la Ankara fiind întâmpinat, la Lvov, chiar de către președintele ucrainean Volodymyr Zelenski.

Erdogan s-a deplasat cu avionul de la Ankara până în oraşul polonez Rzeszow, situat la circa 80 km de graniţa cu Ucraina, iar de acolo cu maşina până la Lvov.

Liderul de la Ankara a fost însoțit de cinci miniștri (ministrul de externe, miniștrii apărării, energiei, agriculturii şi comerţului), dar și de Haluk Bayraktar, directorul general al companiei turce Baykar, fabricantul dronei Bayraktar TB2. Acesta a venit în vizită în Ucraina deoarece compania turcă Baykar plănuiește să construiască o fabrică de drone Bayraktar în această țară.

Un Memorandum de Înțelegere între Ucraina și Turcia privind refacerea infrastructurii distruse de războiul ilegal al Rusiei a fost semnat cu această ocazie la Lvov, în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a omologului său turc Recep Tayyip Erdoğan.

Documentul a fost semnat de către ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov și de ministrul comerțului al Republicii Turcia, Mehmet Muș. Prin intermediul Memorandumului respectiv, structurile de stat și de afaceri turcești vor putea să dezvolte proiecte specifice de redresare în Ucraina, precum și să ofere consultanță și asistență tehnică.

Primul proiect prevăzut în acest Memorandum are în vedere reconstrucția podului din satul Romanivka, regiunea Kiev, care leagă Bucea și Irpin de capitală, acesta fiind distrus la începutul invaziei ruse pentru a opri înaintarea inamicului către capitală. De asemenea, va fi creat un grup de lucru comun ucraineano-turc pe probleme de reconstrucție, în cadrul căruia vor fi elaborate mecanismele de atragere a investițiilor turcești în proiecte specifice.

Erdogan și Zelenski au discutat despre evoluția relațiilor bilaterale și au convenit că extinderea în continuare a coperării dintre cele două state va fi benefică pentru ambele părți. Cei doi președinți au evaluat în mod pozitiv punerea în aplicare a inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, iar Volodimir Zelenski a remarcat rolul de lider al Turciei și al lui Recep Tayyip Erdoğan personal în lansarea și punerea în aplicare a acesteia.

Liderul de la Kiev a mai remarcat că acestă inițiativă ajută la depășirea crizei alimentare. De aceea, cei doi au discutat despre posibilitatea de a îmbunătăți inițiativa respectivă, de a consolida securitatea punerii sale în aplicare și de a crește volumul exporturilor relevante.

Cei doi lideri au discutat și despre furtul de cereale” de către Moscova de pe teritoriul Ucrainei. S-a subliniat faptul că ocupanții și-au însușit aproape 0,5 milioane de tone de cereale, iar  liderii au convenit că orice comerț cu bunuri furate este inacceptabil.

„Încercările Rusiei de a vinde bunuri furate trebuie să fie oprite”, a subliniat președintele ucrainean.

De asemenea, cei doi lideri au avut o întrevedere și cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. Întrevederea a avut loc la Lvov și a durat aproximativ 40 de minute. Cei trei au dicutat despre situația cerealelor, dar și despre tensiunile din jurul centralei nucleare de la Zaporojie.

În timpul conferinței de presă susținută de cei trei lideri politici, Antonio Guterres a transmis că există semne cum că piața alimentară mondială a început să se stabilizeze ca urmare a acordului ce asigură exporturile în siguranță a cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

„În timp ce vorbim, peste 560.000 de tone de cereale și alte produse alimentare ale fermierilor ucraineni se îndreaptă spre piețele din întreaga lume”, a declarat Guterres. El a adăugat că prețurile la grâu au scăzut cu 8% după semnarea acordului de Ucraina și Rusia (acord semnat la 22 iulie a.c., la Istanbul).

Președintele Turciei și-a exprimat în timpul conferinței de presă îngrijorarea cu privire la conflictul din jurul centralei nucelare Zaporojie și a atras atenția cu privire la pericolul „unui nou Cernobîl”. Erdogan a adăugat că țara sa încearcă să facă eforturi pentru o soluție diplomatică a războiului, afirmând că Turcia rămâne de partea Ucrainei.

„Îmi mențin convingerea că războiul se va termina în cele din urmă la masa de negocieri”, a adăugat liderul de la Ankara.

Antonio Guterres a transmis că orice potențială avarie la centrala nucleară Zaporojie ar fi pură „sinucidere” și a cerut ca zona din jurul centralei să fie demilitarizată. Guterres a propus să fie semnat un acord pentru a „restabili Zaporijie ca parte din infrastructura civilă și pentru a asigura siguranța din zonă”.

Evaluări:

Turcia a început să fie din ce în ce mai activă în ceea ce privește intermedierea unei negocieri între Federația Rusă și Ucraina. Lucrul acesta se întâmplă deoarece Turcia are o relație specială cu Federația Rusă, dar în același timp are relații bune și cu Ucraina.

Deși Erdogan are o relație specială” cu liderul de la Moscova, Ankara a furnizat Ucrainei celebrele drone Bayraktar, care au ajutat Kievul extrem de mult în acest război declanșat de Federația Rusă. Tocmai, acest “dialog dublu” a făcut ca Turcia să fie acuzată că profită de acest conflict pentru a obține beneficii proprii.

Liderul de la Ankara mai speră că poate intermedia o negociere directă între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Experții sunt de părere că sunt șanse extrem de mici pentru a avea loc o întrevedere între cei doi, cel puțin în acest moment.