Noi tensiuni între China și Statele Unite

Noi tensiuni între China și Statele Unite

Alexandru Crenganiș

 

Tensiunile dintre China și Statele Unite au devenit din nou extrem de tensionate după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nency Pelosi, a efectuat o vizită în Tawian, deșii oficiali chinezi au avut o reacție extrem de vehementă înaintea acestei vizite.

Oficialii chinezi au reiterat că țara „nu va sta cu mâinile în sân” dacă Beijingul simte că „suveranitatea și integritatea sa teritorială” sunt amenințate. Aceste declarații au fost făcute doar cu câteva zile înainte ca Pelosi să efectueze acest turneu în Asia. Imediat după aceste declarații, Statele Unite au averizitat China să nu ia măsuri de escaladare dacă Pelosi va efectua acestă vizită.

„Nu există niciun motiv ca Beijingul să transforme o potențială vizită, în concordanță cu politica SUA de lungă durată, într-un fel de criză sau conflict sau să o folosească drept pretext pentru a crește activitatea militară agresivă în strâmtoarea Taiwan sau în jurul acesteia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

În cele din urmă, Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns (în data de 2 august) la Taipei. Înainte ca aceasta să ajungă în Tawian, tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan.

Nancy Pelosi a transmis un mesaj clar după ce a aterizat în Taiwan. „Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan”, a declarat Pelosi.

Imediat după ce avionul lui Pelosi a aterizat, Bejingul a reacționat. Ministerul chinez de Externe a emis o declarație de protest împotriva vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan, cerând Washingtonului să „nu meargă mai departe pe o cale greșită și periculoasă”.

MAE chineza a mai declarat că vizita oficialului american subminează grav pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”.

Tensiunile bilaterale sino-americane au devenit și mai mari după ce Taiwanul a anunţat incursiunea a peste 20 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană.

Avioanele militare chineze au inițiat în mod repetat mai multe manevre „tactice” care au constat în „atingerea” liniei mediane, după care s-au reîntors în zona controlată de Beijing din strâmtoarea Taiwan, conform Minsterului Apărării din Taiwan.

Rusia și-a arătat sprijinul pentru China pe tema vizitei președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, avertizând Washingtonul că o astfel de vizită „provocatoare” va exacerba tensiunile dintre Washington și Beijing. Rusia se opune independenței Taiwanului „sub orice formă”, declară în mod repetat Moscova.

Nancy Pelosi a avut întrevederi cu oficiali ai insulei, inclusiv cu președintele Tsai Ing-Wen.

După ce i-a mulțumit lui Nancy Pelosi și a numit-o „unul dintre cei mai devotați prieteni ai Taiwanului”, președintele Tsai a făcut referire la invazia Rusiei în Ucraina la începutul acestui an.

Ea a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca securitatea în Strâmtoarea Taiwan să fie un alt punct de interes pentru întreaga lume. „Agresiunile împotriva Taiwanului democratic ar avea un impact enorm asupra securității întregului Indo-Pacific”, a spus ea.

Președintele Taiwanului i-a acordat cu această ocazie o înaltă distincție lui Nancy Pelosi. Tsai Ing-wen i-a mulțumit lui Pelosi pentru atenția și „sprijinul neclintit” acordat Taiwanului.

Nancy Pelosi a declarat, în context, următoarele: "Cred că este important să le amintim unora și să-i informăm pe alții de ce suntem aici. În urmă cu 43 de ani, odată cu adoptarea Actului privind Relațiile cu Taiwan, America a făcut o promisiune fundamentală că va fi alături de Taiwan. Și, pe această temelie puternică, am construit un parteneriat înfloritor, bazat pe valorile noastre comune – autoguvernare și autodeterminare, un parteneriat axat pe interesele noastre comune de securitate în regiune și în lume, dedicat unor relații economice care generează prosperitate pentru popoarele noastre".

Între timp, China a desfășurat „exerciții militare importante” și „activități de antrenament” în șase zone maritime și spații aeriene din jurul Taiwanului. China a tras 11 rachete balistice de-a lungul celor patru zile de exerciții, iar nave și avioane de război chineze, împreună cu drone, au înconjurat insula și au acționat constant în jurul spațiului taiwanez.

Operațiunea armatei chineze a avut ca scop „apărarea fermă a suveranității naționale și a integrității teritoriale, precum și contracararea fermă a interferențelor externe și a tentativelor separatiste de independență a Taiwanului”, a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

Tensiunile au devenit din ce în ce mai mari între cele două mari puteri, după ce China a anunțat că încetează dialogul militar și climatic cu SUA. Aceste decizii sunt o replică directă la vizita lui Pelosi în Tawian.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că suspendă, de asemenea, schimburile cu Washingtonul privind combaterea criminalității transfrontaliere și a traficului de droguri, mișcări despre care Washingtonul a spus că sunt „iresponsabile”.

Bonnie Glaser, un specialist în securitate în Asia, cu sediul în Washington, la Fundația German Marshall Fund a Statelor Unite, a declarat că Beijingul ar putea crea o blocadă în jurul Taiwanului, „demonstrând că poate bloca porturile și aeroporturile din Taiwan și poate împiedica transportul maritim”.

Chiar dacă a trecut mai bine de o lună de la vizita lui Pelosi, tensiunile dintre cele două mari puteri sunt în continuare extrem de mari, mai ales după ce Statele Unite au luat decizia de a vinde armament Taiwanului în valoare de 1,1 miliarde de dolari.

Laura Rosenberger, principalul oficial al Casei Albe pentru China şi Taiwan, susține că Administraţia Biden pregătea măsura respectivă de ceva timp, deoarece se aşteaptă ca armata chineză să continue cu tensiunile în zonă.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze din SUA, Liu Pengyu, a declarat că Beijing se opune „cu fermitate” acestor vânzări, care „pun în pericol grav relațiile dintre China și SUA și pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, cerând Washingtonului să le „revoce imediat”.

Evaluări:

Toată lumea se teme ca situația să nu devină mai complicată, deoarece Taiwanul susține că Beijingul doreșste să invadeze insula. Această temere este împărtășită și de cancelarile europene. De asemenea, experții se tem ca relațiile dintre Statele Unite și China să nu devină și mai tensionate, acestea aflându-se la nivelul anilor 1960-1970.

Estimăm că vom mai avea parte și în perioada următoare de tensiuni între marile puteri, în contextul tendințelor de rearanjare a ordinii globale (China și Federația Rusă vs Statele Unite / NATO și Uniunea Europeană).