Vizita cancelarului german Olaf Scholz în China

Alexandru Crenganiș
Cancelarul german Olaf Scholz va vizita China pe 4 noiembrie a.c., a anunțat la 28 octombrie a.c. Ministerul de Externe chinez. Acesta este prima vizită oficială a unui oficial European în China de la începutul pandemeei de coronavirus.
Scholz vizitează China la invitația premierului chinez Li Keqiang, a precizat ministerul chinez de externe într-o scurtă declarație.
Vizita lui Scholz are loc pe fondul preocupărilor occidentale legate de practicile comerciale ale Chinei și de situația drepturilor omului, precum și al îngrijorării legate de dependența tot mai mare a Germaniei de cea de-a doua economie ca mărime din lume.
Într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat că guvernul şi-a schimbat perspectiva asupra Beijingului, dar se pronunță împotriva „decuplării” de economia chineză şi doreşte ca Beijingul să dea dovadă de reciprocitate în relaţiile comerciale.
Germania va discuta despre tendinţele „autocratice” în China şi despre drepturile omului, dar va aborda şi „o serie întreagă de alte subiecte, precum reciprocitatea, deschiderea pieţelor chineze pentru companiile europene şi altele”, a afirmat purtătorul de cuvânt. Cancelarul german a dorit să se întâlnească cu organizaţii neguvernamentale pe parcursul vizitei, însă nu este clar dacă acest lucru va fi posibil.
Vizita are loc pe fondul unei dispute intense în cadrul coaliției tripartite din Germania cu privire la aprobarea investiției chineze într-un terminal din Hamburg, cel mai mare port al Germaniei, investiție pe care Scholz a aprobat-o unilateral, în ciuda preocupărilor de securitate ale miniștrilor săi.
Potrivit publicației Caleaeuropeană.ro, Guvernul german a aprobat o investiție de 24,9% a Cosco într-unul dintre cele trei terminale ale firmei de logistică HHLA din portul Hamburg. Investiția aprobată este mai mică decât participația de 35% planificată inițial, investiție pe care gigantul chinez de transport maritim și HHLA o vizau, și nu oferă Cosco nici un cuvânt de spus în ceea ce privește deciziile de management sau strategice.
Scholz a subliniat în repetate rânduri importanţa cooperării cu China, iar un oficial german a declarat că, la Beijing, cancelarul va sublinia importanţa respectării dreptului internaţional în discuţiile sale cu Xi şi îl va împinge pe liderul chinez să adopte o linie mai dură faţă de preşedintele rus Vladimir Putin.
De asemenea, Scholz apreciază că este deosebit de importantă cooperarea cu China în lupta împotriva schimbărilor climatice, deoarece speră să câştige Beijingul ca partener pentru un club climatic amplu la nivel global.
Potrivit lui Mike Sun, un veteran al strategiei de investiţii SUA-China şi expert în China, vizita lui Scholz în statul comunist ar putea fi văzută ca un gest de bunăvoinţă faţă de Partidul Comunist Chinez, într-un moment în care alte ţări UE au opinii negative faţă de acest regim.
China a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei în ultimii șase ani, cu volume care vor ajunge la peste 245 de miliarde de euro (244 de miliarde de dolari) în 2021.
Scholz va fi însoțit în vizita sa de o zi de o delegație de lideri de afaceri. Directorii executivi ai Volkswagen și BASF au confirmat că se vor număra printre cei care se vor alătura cancelarului.
Relațiile dintre Europa și China s-au depreciat în ultimii ani ca urmare a pandemiei de COVID-19, dar și din cauza schimărilor geopolitice provocate de Rusia și China. Statele europene și SUA sunt supuse unor provocări fără precedent din partea acelor două state.
Însă relațiile dintre Beijing și Berlin sunt mult mai bune. În anul 2020, în timpul președinției germane a Consiliului UE, Uniunea Europeană și China au ajuns la un acord de principiu privind investițiile, acord care va reechilibra relația economică dintre Europa și Beijing; acordul a fost ulterior blocat din cauza atitudinii represive a regimului comunist de la Beijing față de drepturile omului.
Această schimbare a politicii externe a Berlinului poate fi pusă și pe seama crizei din energie. După cum știm, Germania are probleme mari cu energia după ce Moscova a oprit livrările de gaze prin Nord Stream. Astfel, guvernul german poate căuta și o sursă de energei în China, precum și o posibilă îmbunătățire a relațiilor bilaterale comerciale și diplomatice.