SUA și Germania trimit tancuri în Ucraina
Alexandru Crenganiș
În cea de-a 336-a zi a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Germania a anunțat că va trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina. De asemenea, Berlinul va aproba re-exportul acestora din țările partenere. Trupele ucrainene care vor folosi tancurile se vor antrena în Germania. Câteva ore mai târziu și Joe Biden a anunțat că SUA trimit un ajutor consistent – 31 de tancuri Abrams.
„Granițele nu pot fi mutate cu forța. De aceea este corect ca, în cooperare cu partenerii noștri, să acordăm sprijin Ucrainei. Există în țara noastră cetățeni care își fac griji. Vreau să le spun doar atât: Aveți încredere în noi! Aveți încredere în guvernul federal!”, a declarat Scholz.
Întrebat de ce Germania și-a schimbat poziția și de ce trimiterea de tancuri nu mai este văzută ca o provocare, Scholz a răspuns: „Ar fi o greșeală gravă să procedăm pe cont propriu, trebuie să ne coordonăm cu partenerii și aliații noștri. Nu am folosit niciodată cuvântul «provocare». Provocarea o reprezintă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus cancelarul.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că tancurile ar putea fi operaţionale în Ucraina în aproximativ trei luni, pentru că mai întâi se va realiza instruirea şi apoi tancurile vor fi trimise la Kiev.
Această schimbare a Berlinului vine după presiuni diplomatice puternice a livra Kievului tancurile Leopard 2 sau cel puțin pentru a permite țărilor care le-au cumpărat din Germania să le reexporte. În calitate de producător, Germania are drept de veto asupra transferului acestora.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit lui Scholz, într-o discuţie telefonică, pentru autorizarea transferului tancurilor Leopard către Ucraina.
„Îi sunt sincer recunoscător lui Olaf Scholz şi tuturor prietenilor noştri în Germania”, a scris Zelenski pe conturile sale de pe rețelele de socializare.
Înainte de această decizie, Kremlinul a avertizat cu privire la deteriorarea relaţiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra Ucrainei tancurile grele de luptă Leopard. „Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor Rusiei cu Germania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a subliniat că trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina va lăsa „o urmă de neşters” în relațiile ruso-germane.
Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina. Biden a spus că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a recomandat această mișcare pentru a întări capacitatea Ucrainei de „a-și apăra teritoriul și de a-și atinge obiectivele strategice”.
„Tancurile Abrams sunt cele mai capabile tancuri din lume. De asemenea, ele sunt extrem de complexe de operat și întreținut, așa că oferim Ucrainei și piesele și echipamentele necesare pentru a susține eficient aceste tancuri pe câmpul de luptă și antrenamente pentru trupele ucrainene cu privire la aceste probleme de susținere, logistică și întreținere cât mai curând posibil”, a spus Biden, într-o conferință de presă susținută la Casa Albă.
Livrarea tancurilor Abrams va dura luni de zile, avertizează înalți oficiali înalți ai administrației, și necesită o pregătire extinsă pentru trupele ucrainene pentru modul de operare și deservire a acestora.
Preşedintele american şi-a exprimat recunoştinţa faţă de naţiunile care au ajutat Ucraina. "Sunt recunoscător pentru Scholz că va livra tancurile Leopard. Cancelarul a dovedit că este o voce puternică pentru unitate. Suportul Ucrainei pentru apărarea teritoriului şi suveranităţii ei constituie un obiectiv universal”.
Ambasadorul Rusiei în SUA a declarat că o astfel de decizie a SUA reprezintă o „provocare flagrantă împotriva Federației Ruse”.
Dacă SUA își trimit tancurile Abrams în Ucraina, acestea „vor arde la fel ca toate celelalte”, a declarat imediat după acestă decizie purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui american, pe Twitter, pentru decizia de a furniza Ucrainei tancuri Abrams: “Îi mulțumesc președintelui american Joe Biden pentru încă o decizie puternică, cea de a furniza Ucrainei tancuri Abrams. Sunt recunoscător poporului american pentru sprijinul puternic al conducerii! Acesta este un pas important către victoria asupra agresorului rus. Acum lumea liberă este unită ca niciodată pentru un scop comun: eliberarea Ucrainei de invadatori. Să mergem înainte!"
După luarea deciziei de trimitere de tancuri în Ucrina de către Germania și SUA, Rusia a reacționat vehement. Rusia acuză Occidentul că se implică direct în războiul din Ucraina, după această decizie.
De asemenea, Kremlinul a anunțat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încetat „de mult timp” să mai fie un interlocutor pentru Rusia, în condițiile în care liderul de Kiev a afirmat într-un interviu acordat postului Sky News că „nu este interesat” să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Președintele rus Vladimir Putin a evitat (în timpul unei vizite la Universitatea de Stat din Moscova) să comenteze decizia Germaniei de a furniza tancuri Leopard Ucrainei; acesta însă a declarat că Germania, „strict vorbind”, a rămas sub ocupație militară americană – o referire la trupele aliate staționate în Germania.
Tancurile Leopard 2 sunt considerate un vehicul militar modern, vital, care ar consolida forțele Kievului, în contextul în care războiul cu Rusia durează deja de aproape un an, scrie CNN. Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, sunt deja în posesia tancurilor germane moderne Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului European Council on Foreign Relations.
Evaluări:
Aceste ezitări de trimitere a tancurilor arată prima neînțegere între marile puteri cu privire la ajutorul oferit Ucrainei. De asemenea, există unii analiști care se tem că acest conflict poate escalada odată cu trimiterea tancurilor, deși liderii occidentali declară la unison că nu doresc decalnșarea unui conflict direct între NATO și Rusia.
Deși Germania a fost de acord cu trimiterea tancurilor, cancelarul german a declarat totodată că nu va trimite trupe sau avioane în Ucraina. După cum știm, Ucraina a cerut și avioane de luptă, dar mai multe state au declarat că acest lucru nu se va întâmpla.
Mai putem observa că există state ca Ungaria și Croația, care nu mai vor să sprijine militar Ucraina, cerând o soluție diplomatică. Nu se exclude ca aceste decizii de înarmare fără precedent a Ucrainei să ducă la o escaladare extrem de periculoasă a conflictului.