Noi tensiuni între China și SUA
Alexandru Crenganiș
Relațiile dintre China și Statele Unite au devenit și mai tensionate după ce Statele Unite au doborât un balon chinezesc care a intrat în spațiului aerian american. Balonul a intrat pentru prima dată în spaţiul aerian american pe 28 ianuarie, la nord de Insulele Aleutine (Alaska). Ulterior a pătruns în spaţiul aerian canadian pe 30 ianuarie, apoi s-a întors de partea americană, deasupra statului Idaho din nord-vestul SUA, marţi, 31 ianuarie.
Cetățenii au aflat de existența acestui balon la 2 februarie a.c., când balonul se afla deja deasupra statului Montana. Apoi balonul s-a deplasat spre est până a ajuns la coasta Atlanticului. În data de 3 februarie, Pentagonul a declarat că un al doilea balon chinez a fost văzut zburând deasupra Americii Latine.
Incidentul a provocat o criză diplomatică între Beijing şi Washington, cu anularea în ultimul moment a unei vizite în China a şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken.
Când a aflat de acest balon, Preşedintele Joe Biden a declarat că administraţia sa se va "ocupa" de balonul suspect chinezesc care traversează SUA. „Ne vom ocupa de asta”, a declarat Biden, când a fost întrebat dacă sunt planuri pentru a doborî balonul.
Într-un comunicat dat la 31 ianuarie a.c., diplomația chineză a transmis că balonul este folosit, „în principal, pentru cercetări meteorologice”. Guvernul chinez mai spune că „regretă intrarea neintenționată” a balonului în spațiul aerian american.
Oficialii americani din domeniul apărării au declarat că balonul pare să fie un dispozitiv de spionaj de altitudine înaltă. Pentagonul a decis până la urmă să nu doboare balonul, de teama ca acesta să nu provoace pagube sau victime în cădere.
Conform comunicatului părții chineze, balonul a fost suflat de vânt și scos de pe traiectoria lui. Guvernul chinez s-a referit la incident cu termenul de „situație neașteptată” și a precizat că va continua dialogul cu guvernul american. „Partea chineză regretă intrarea neintenționată a aparatului de zbor în spațiul aerian american, din motive de forță majoră”, se arată în comunicatul Beijingului.
În cele din urmă, un avion de vânătoare al armatei americane a doborât balonul chinezesc, catalogat de SUA ca fiind de spionaj. Obiectul a fost doborât când a ajuns deasupra Atlanticului.
Un avion de vânătoare F-22 a tras cu o rachetă în balon, în timp ce acesta se afla în largul coastei Carolinei de Sud, la o săptămână după ce a intrat pentru prima dată în spațiul aerian american.
Mai multe avioane de vânătoare și de realimentare au fost implicate în misiune, dar numai un avion de vânătoare F-22 a tras, folosind o singură rachetă aer-aer supersonică AIM-9X, a precizat un înalt oficial militar american, conform Reuters.
La scurt timp după doborârea balonului, Ministerul de Externe al Chinei a emis o declarație în care își exprimă „nemulțumirea și protestul ferm față de folosirea forței de către SUA pentru a ataca o aeronavă fără pilot”, relatează CNN.
Guvernul chinez a mai declarat că a fost o „reacție excesivă” și că „își păstrează dreptul de a răspunde în continuare”.
Pe data de 6 februarie a.c., guvernul chinez a afirmat că Statele Unite, doborând balonul chinez care survola teritoriul lor, au „afectat serios şi deteriorat” relaţiile dintre cele două ţări.
„Acţiunile americane au afectat serios şi au deteriorat eforturile şi progresele celor două părţi de a stabiliza relaţiile chino-americane de după întâlnirea din Bali” dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping în noiembrie 2022, a declarat într-un comunicat viceministrul de externe Xie Feng.
În schimb, armata SUA a declarat că balonul choinzesc era dotat cu aparatură de spionaj. Fotografiile realizate de avioanele spion U2 indică faptul că materialul balonului „era în mod clar făcut pentru observare în scopuri de spionaj şi nu era dotat cu un echipament de balon-sondă meteo”, a declarat acest responsabil al Departamentului de stat american, sub acoperirea anonimatului.
„Avea numeroase antene, un ansamblu probabil capabil să colecteze şi să geolocalizeze comunicaţii”, a adăugat acesta într-un comunicat, conform Agerpres.
Balonul „era echipat cu panouri solare suficient de mari pentru a furniza energia necesară care să facă să funcţioneze captatoare multiple care colectează informaţii”, a mai precizat el.
De asemenea, oficialii americani suspectează că balonul de spionaj descoperit deasupra Statelor Unite făcea parte dintr-o flotă de astfel de dispozitive de spionaj care active pe cinci continente, relatează BBC.
„Statele Unite nu au fost singura țintă a acestui program extins”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken. El a adăugat că SUA au oferit informații culese din epava balonului unui număr mare de alte țări.
WP a scris, citând oficiali sub rezerva anonimatului, că guvernul SUA crede că balonul era operat de China din provincia de coastă Hainan și avea ca obiectiv spionarea mai multor țări, inclusiv Japonia, India, Vietnam, Taiwan sau Filipine.
După acest incident, SUA încearcă restabilirea relațiilor cu China. Președintele Biden a declarat că SUA nu dorește un conflict cu Beijingul.
"Vom rivaliza pe deplin cu China, dar nu căutăm un conflict", a spus președintele american Joe Biden într-un interviu recent.
Biden a fost întrebat de jurnaliști în cadrul interviului dacă relaţiile cu Beijingul au suferit "o lovitură puternică", iar el a răspuns negativ.
Washingtonul a fost destul de precaut în discuțiile cu Beijingul după incidentul cu balonul, dar, cu toate acestea, în faţa Congresului, Joe Biden a dat asigurări ferme: "Dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara".
Acest incident a dus la o nouă tensionare a relațiilor dintre cele două mari puteri. După cum știm, în ultimii ani, relațiile dintre SUA și China au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii zeci de ani.
De asemenea, experții sunt de părere că prin acest incident au scăzut șansele că cele două state să resciteze relațiile după succesul din Bali. Pe de altă parte, experiții în securitate citați de Reuters spun că balonul marchează o tactică de spionaj mai agresivă.
Însă nimeni nu știe cum vor evolua relațiile dintre cele două mari puteri, deoarece există posibilitatea ca Beijingul să se apropie și mai tare de Moscova. Luna acesta va avea loc o întrevedere între liderul de la Beijing și liderul de la Moscova, întâlnire ce ar putea întâri relațiile dintre cele două state.