Biden, vizită surpriză la Kiev

Biden, vizită surpriză la Kiev

Alexandru Crenganiș

 

Președintele american Joe Biden a efectuat, la 20 februarie a.c., o vizită surpriză la Kiev, aceasta fiind prima lui vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse pe scară largă. Liderul de la Casa Albă a purtat discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat că Statele Unite vor susține până la capăt Ucraina în războiul împotriva Moscovei,

New York Times relatează că Biden a sosit la Kiev după o călătorie de o oră cu trenul de la granița cu Polonia. El s-a plimbat prin capitala Ucrainei alături de Zelenski și au vizitat mănăstirea Sf. Mihail, în timp ce o alertă de raid aerian răsuna în oraș. Vizita la Kiev a fost efectuată în secret din motive de securitate.

Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a afirmat că oficialii de la Casa Albă au înștiințat Moscova despre vizita lui Biden la Kiev, cu puțin timp înainte de plecarea sa la Washington, „din rațiuni de evitare a unui conflict” între două puteri nucleare, potrivit The Associated Press.

Casa Albă a emis o declarație despre vizita lui Joe Biden în Ucraina în dimineața zilei de 20 februarie.

„În timp ce lumea se pregătește să marcheze aniversarea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat președintele american.

Biden a sosit la Kiev la ora locală 08:00, potrivit reporterilor care au călătorit cu el în interiorul Ucrainei. „Este bine să mă întorc la Kiev”, a declarat Biden la sosire. El a fost întâmpinat de ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink.

Cortegiul de mașini al lui Biden a ajuns la Palatul Mariinsky imediat după ora locală 08:30. El a fost întâmpinat la intrare de Zelenski și de soția sa, Olena Zelenska. „Vă mulțumesc că ați venit”, a spus Zelenski strângând mâna lui Biden, adăugând în același timp: „Este uimitor să vă văd”.

În discursul său, rostit alături de președintele Zelenski, președintele Biden a lăudat curajul Ucrainei în timpul războiului, menționând totodată că a vizitat Kievul de șase ori când a fost vicepreședinte al SUA.

Biden a spus că în Ucraina au loc crime de război împotriva civililor ucraineni.

Președintele Joe Biden a anunțat cu această ocazie o asistență suplimentară pentru Ucraina în valoare de jumătate de miliard de dolari, în timpul vizitei surpriză în Ucraina. Biden, în remarci comune alături de președintele ucrainean Zelenski, a declarat că pachetul respectiv va include mai multe echipamente militare, inclusiv muniție de artilerie.

Zelenski a declarat că el și Biden au vorbit despre „armele cu rază lungă de acțiune și despre armele care pot fi furnizate în continuare Ucrainei, chiar dacă nu au fost furnizate înainte”.

"Ne vom  apăra împreună cetățenii și țările de agresiunea Rusiei, avem o abordare comună în privința acestui război ... lucrăm pentru a aplica noi pachete de sancțiuni", a declarat Volodimir Zelenski, într-o conferință comună de presă cu Joe Biden.

El a mai spus că există "o viziune comună asupra unei formule de pace".

Scopul nostru, al tuturor țărilor interesate de securitatea internațională, e să apărăm dreptul internațional”, a mai spus Zelenski. El a declarat totodată că Rusia trebuie să-și asume responsabilitatea și să plătească pentru toate daunele – este nevoie astfel de un tribunal internațional.

În ultimele momente, președintele ucrainean s-a adresat reporterilor la Kiev, alături de Joe Biden. Volodimir Zelenski a declarat că negocierile cu Joe Biden au fost „fructuoase” și „foarte cruciale”. „Sperăm ca acest an 2023 să devină un an al victoriei”, adaugă el.

Prima reacţie de la Moscova a venit de la Dmitri Medvedev, care a declarat că preşedintele american „a promis o mulțime de arme și a jurat credință regimului neo-nazist până în mormânt”.

De asemenea, au venit critici și de la Washington. Marjorie Taylor Greene, care a iniţiat recent, împreună cu alţi zece congresmeni republicani, un proiect de rezoluţie prin care se cere suspendarea asistenţei militare şi financiare pentru Ucraina, a criticat dur vizita lui Biden: „Este incredibil de ofensator. Astăzi, de Ziua Preşedintelui SUA, preşedintele Statelor Unite a ales Ucraina în defavoarea Americii, forţând însă în acelaşi timp poporul american să plătească Guvernul Ucrainei şi războiul. Nu pot exprima cât de mult îl urăsc americanii pe Joe Biden".

Această vizită a lui Joe Biden este una istorică, fiind pentru prima dată în istorie când un președinte american ajunge într-o zonă de război unde SUA nu au trupe. Deși acestă vizită este una mai mult simbolică, SUA au vrut să arate Moscovei că Ucraina are toată susținerea Washingtonului și să dezmintă narativul conform căruia Occidentul nu vrea să mai sprijine Kievul.