Restabilirea relațiilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită

Restabilirea relațiilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită

Alexandru Crenganiș

 

Iranul şi Arabia Saudită au convenit să reia relaţiile diplomatice, a anunţat media de stat iraniană, citând un comunicat comun al celor două state. Dialogul dintre cele două state a fost mediat de Bejing.

Conform experților, China încercă să-și consolideze rolul de lider în regiunea Orientului Mijlociu, după ce Statele Unite au început să se retragă din această zonă.

Acordul a fost anunțat după patru zile de discuții, până acum confidențiale, la Beijing, între cele două țări rivale din Orientul Mijlociu, ambele mari producătoare de petrol. Această destindere, obținută după mai bine de doi ani de discuții secrete desfășurate în Irak, apoi în Oman, ar putea constitui începutul unei schimbări geopolitice importante în această zonă.

Acordul, care ar urma să fie finalizat în cadrul unei viitoare întâlniri între miniștrii de externe ai celor două țări, prevede ca Riadul și Teheranul să își redeschidă ambasadele în termen de două luni și să reactiveze acordurile de securitate și economice care le leagă. De asemenea, ambele puteri s-au angajat să nu se amestece în treburile lor interne.

Secretarul Consiliului Suprem pentru Securitate Națională din Iran, Ali Shamkhani, prezent la Beijing, a salutat, la rândul său, "sfârșitul neînțelegerilor" și și-a exprimat încrederea că acordul contribuie "la îmbunătățirea stabilității și securității regionale".

Omologul său saudit, consilierul pentru securitate națională Musaid Al-Aiban, a declarat că "speră să continue un dialog constructiv cu Iranul", bazat pe "principiile bunei vecinătăți".

Iranul şi Arabia Saudită au rupt relaţiile în 2016, după atacarea misiunilor diplomatice saudite de către manifestanţi în Iran în urma executării de către Riad a unui important cleric şiit. Teheranul şi Riadul susţin tabere rivale în mai multe conflicte din regiune, mai ales în Yemen. Iranul are o influenţă preponderentă în Irak şi Liban şi sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad în Siria.

Administraţia Biden a „salutat” anunţul privind restabilirea în următoarele două luni a relaţiilor diplomatice între Riad şi Teheran, însă a precizat că „rămâne de văzut dacă Iranul îşi va îndeplini obligaţiile”, potrivit unui purtător de cuvânt al administraţiei americane.

Pentru Washington, acest acord reprezintă o oportunitate de a pune capăt războiului civil în Yemen, unde Arabia Saudită şi Iranul susţin tabere opuse. „Ne-ar plăcea ca acest război din Yemen să se încheie şi acest acord ar putea permite să ajungem la această finalizare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Arabia Saudită conduce coaliţia ce susţine guvernul yemenit, în timp ce Iranul este suspectat că oferă ajutor rebelilor houthi, de confesiune şiită.

Acordul Teheran-Riad vine într-un moment crucial pentru Republica Islamică. După ce s-a confruntat cu o revoltă de o amploare fără precedent, Teheranul se confruntă cu o scădere dramatică a monedei sale în raport cu valutele străine.

De la războiul din Yemen la influenţa tot mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu, restabilirea legăturilor dintre Arabia Saudită şi Iran va avea repercusiuni în întreaga regiune şi dincolo de ea, potrivit opiniilor unor analişti consultați de AFP, mai scrie Agerpres.

Având în vedere că cele două puteri regionale susţin părţile beligerante în mai multe conflicte din regiune, cum este cazul în Yemen, anunţul apropieriilor a fost cu atât mai neaşteptat, afirmă analista Dina Esfandiary de la International Crisis Group. „Sentimentul general (...) era că saudiţii erau deosebit de frustraţi şi considerau că restabilirea legăturilor diplomatice este atu-ul lor”, a explicat ea. „Aşa că impresia era că (acest subiect) era ceva în privinţa căruia nu vor ceda”, a spusea, adăugând însă că „este salutar că au făcut-o”.

Analistul Hussein Ibish admite că a fost, de asemenea, surprins de anunţ, care reprezintă, în opinia sa, „o evoluţie majoră în diplomaţia Orientului Mijlociu”.

Potrivit lui Aron Lund, membru al think-tank-ului Century International, Siria ar putea fi următorul pas în această strategie diplomatică saudită. Regatul saudit a rupt legăturile cu Damascul în 2012, la un an după izbucnirea războiului civil în Siria, în special din cauza legăturilor strânse dintre regimul lui Bashar al-Assad şi cel de la Teheran.

Insă acordul saudito-iranian reprezintă o problemă pentru strategia premierului israelian Benjamin Netanyahu de a izola Iranul. Un înalt oficial israelian a declarat reporterilor că acordul nu ar trebui, totuși, să împiedice eforturile de normalizare în curs între Israel și Arabia Saudită sau o apropiere între Israel și Occident pe problema iraniană. Netanyahu notează că Occidentul a încetat să pretindă că negociază serios, pe fond, cu iranienii. Premierul israelian crede că poziția Occidentului trebuie să se apropie de a sa, și anume întărirea sancțiunilor și instituirea unui agent de descurajare militară credibil.

Cel mai mare câștigător din această apropiere dintre Teheran și Riad este China. Conform specialiștilor, acest acord arată că Beijingul este pregătită să joace un rol de lider în regiune, „o victorie diplomatică pentru China şi o ruptură semnificativă faţă de abordarea regională pe care a adoptat-o până acum”, subliniază Jonathan Fulton de la Consiliul Atlantic.

Astăzi, asistăm la o creștere fără precedent a diplomației chineze, în Orientul Mijlociu, o zonă care a fost dominată de Statele Unite. Acest acord arată că Beijingul dorește să își extindă zonele de influență în Orient și poate totodată crea probleme mari administrației Biden, deoarece nimeni nu știe exact intențiile Beijingului pe termen lung în această zonă.