Relația dintre Rusia și Coreea de Nord – mai imprevizibilă și amenințătoare

Dorin Melnic
Pe 15 august a.c., liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele rus Vladimir Putin au făcut un schimb de scrisori prin care se angajează să dezvolte legăturile lor bilaterale, pe care Kim le-a descris fiind ,,relații strategice de lungă durată’’.
Scrisorile marchează cea de-a 78-a aniversare a eliberării peninsulei Coreea de sub dominația colonială japoneză din 1910-1945, dată care este, de asemenea, o sărbătoare națională în Coreea de Sud.
Potrivit Agenției Centrale de Presă din Coreea de Nord, Kim a menționat în scrisoarea sa către Putin că prietenia dintre cele două țări a fost creată în al Doilea Război Mondial grație victoriei asupra Japoniei și că acum ,,se demonstrează pe deplin invincibilitatea și puterea lor în lupta pentru a distruge practicile arbitrare și hegemonia imperialiștilor’’.
Rusia, un aliat al Coreei de Nord din Războiul Rece, reprezintă una din puținele țări cu care regimul Kim menține relații amiabile. De la invazia rusă a Ucrainei, izolarea globală tot mai mare a Moscovei împinge Kremlinul mai aproape de Phenian, consideră analiștii politici. Ambele state se confruntă cu sancțiuni grele impuse de coalițiile globale conduse de Statele Unite.
,,Rusia are nevoie de prieteni sau cel puțin de parteneri în acest moment’’, a spus Ramon Pacheco Pardo, expert în studii coreene la universitatea King’s College din Londra. ,,Coreea de Nord se numără printre țările aflate în spatele Rusiei; aceasta poate furniza, totodată, arme pentru a sprijini invadarea Ucrainei’’.
În zilele de 25-27 iulie a.c., ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și o delegație însoțitoare au efectuat o vizită la Phenian, unde s-au întâlnit cu dictatorul Kim Jong-un.
Pe lângă participarea la o paradă militară de mare profil, Șoigu și Kim au vizitat o expoziție de armament care a inclus rachete cu capacitate nucleară și noi drone militare. La o recepție organizată pentru delegația rusă, Șoigu a declarat că armata nord-coreeană ,,a devenit cea mai puternică din lume’’ și că Moscova ,,și-a exprimat voința de a stimula cooperarea pe mai multe părți cu Republica Populară Democrată Coreea’’.
Washingtonul consideră că scopul principal al vizitei ministrului rus al apărării a fost de a solicita provizii de muniție de la Kim. ,,Avem încă un exemplu de cât de disperat a devenit domnul Putin, deoarece arsenalul său de război este afectat de sancțiuni și de controalele exporturilor. Acesta are pregătit un inventar vast prin care încearcă să subjuge Ucraina și se adresează unor țări precum Coreea de Nord, Iranul și, fără niciun dubiu, încearcă să discute și cu China pentru a obține ajutorul militar dorit’’, a declarat ironic purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.
,,Orice acord de arme între Rusia și Coreea de Nord ar încălca, evident, o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU’’, a adăugat el.
Deși Moscova și Phenianul au negat orice acuzație că ar fi încheiat acorduri de arme, semne ale furnizării de armament nord-coreean către Rusia au apărut pe câmpul de luptă din Ucraina. Soldații ucraineni au folosit arme din Coreea de Nord despre care Kievul a insistat că au fost capturate de la ruși, a raportat Financial Times în iulie a.c.. Potrivit ziarului, trupele ucrainene au fost observate trăgând cu rachete nord-coreene împotriva direcțiilor rusești.
Un alt factor important în relațiile dintre Rusia și Coreea de Nord este că invazia Ucrainei a creat multă tensiune între Moscova și Seul. Înainte de război, abordarea Coreei de Sud ar fi putut fi descrisă astfel: ,,Suntem aliați ai Americii, dar, în măsura în care această alianță ne permite, dorim să avem o relație echilibrată și cu Rusia’’. După începutul invaziei, Seulul s-a oferit să vorbească în sprijinul Ucrainei, determinând Rusia să adauge Coreea de Sud pe lista sa de ,,țări neprietenoase’’.
În plus, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a efectuat o vizită la Kiev pe 15 iulie a.c. unde a fost de acord să furnizeze forțelor armate ucrainene provizii esențiale de prima linie, cum ar fi truse de prim ajutor și căști, opinia publică fiind de părere că vizita lui Șoigu la Phenian a avut ca scop și intimidarea Seulului pentru decizia sa de a susține Ucraina în război.
Putem observa că Moscova și Phenianul au deja un interes sporit de a-și consolida cooperarea pe termen scurt și mediu. Rusia are nevoie de obuze de artilerie pentru războiul său, iar Coreea de Nord le poate produce. Coreea de Nord are nevoie de ajutor umanitar, deoarece izolarea sa în timpul pandemiei de COVID-19 a dus la foamete, iar Rusia poate oferi acest ajutor.
Deocamdată, este greu să prezicem ceva cu maximă încredere în ceea ce privește evoluția relației bilaterale dintre Rusia și Coreea de Nord. Există foarte mulți factori care ar putea influența evoluția evenimentelor: situația de pe frontul din Ucraina, capacitatea industriei ruse de apărare, disponibilitatea Coreei de Nord de a accepta ajutor extern, opinia Chinei, pozițiile lui Putin și Kim și disponibilitatea elitelor conducătoare din ambele state de a susține agenda bilaterală.