Summitul Platformei Crimeea

Summitul Platformei Crimeea

Cel de-al treilea summit al Platformei Crimeea, care include peste 60 de țări și organizații internaționale, a avut loc recent la Kiev, capitala Ucrainei.

Notă: Platforma Internațională Crimeea reprezintă un format de consultare și coordonare inițiat de Ucraina în 2021 pentru a mobiliza, în continuare, atenția și implicarea comunității internaționale, ca răspuns la ocuparea temporară a Peninsulei Crimeea. Formatul a dobândit noi valențe politice în contextul războiului de agresiune declanșat la 24 februarie 2022 de către Federația Rusă. În prezent, peste 60 de țări și organizații internaționale participă la activitățile din cadrul Platformei.

La summitul respectiv, moderat de ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, au participat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, președintele Portugaliei Marcelo Rebelo De Sousa, președintele Lituanieia Gitanas Nauseda, președinta Ungariei Katalin Novak, liderul tătarilor din Crimeea Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu și mulți alți invitați.

În cadrul summitului au fost difuzate mesaje video trimise de președintele francez Emmanuel Macron, președintele polonez Andrzej Duda, președintele leton Edgars Rinkevics, președintele estonian Alar Karis și mulți alți lideri. Președintele Recep Tayyip Erdoğan s-a adresat, de asemenea, participanților summitului printr-un mesaj video, în care și-a exprimat sprijinul pentru tătarii din Crimeea.

În discursul său din cadrul reuniunii, președintele Volodimir Zelenski a subliniat importanța summitului: "În acest an, la summit sunt reprezentate 63 de țări și organizații internaționale din Europa, Asia, America și Africa. Faptul că în fiecare an numărul de participanți este tot mai mare înseamnă că există un consens la nivel mondial cu privire la faptul că ocupația este o crimă împotriva dreptului internațional și a oamenilor". „Principala sarcină a Platformei Crimeea este acum să pregătească eliberarea peninsulei”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în deschiderea celui de al treilea summit al structurii internaționale de cooperare.

În discursul ținut la reuniunea care are loc pe 23 august în apropiere de Kiev, Zelenski a reafirmat că peninsula, anexată abuziv de Rusia în 2014, va fi eliberată, așa cum vor fi eliberate toate celelalte teritorii ocupate în urma invaziei ruse din 2022: „Ucraina nu negociază teritorii. Ucraina nu negociază vieți omenești”.

Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu, liderul tătarilor din Crimeea și deputat ucrainean, a declarat, de asemenea, că Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, trebuie să fie eliberată: "Nu avem nicio îndoială că pământurile noastre vor fi eliberate de sub ocupație și că mâinile care se întind asupra integrității teritoriale a Ucrainei vor fi rupte".

Președintele Ungariei Katalin Novak a declarat la Summit următoarele:  "Avem nevoie de o poziție clară în favoarea Ucrainei și de o condamnare a agresiunii neprovocate a Rusiei."

Ambasadorul Akif Çağatay Kılıç, consilierul principal al președintelui, a reamintit că Türkiye a adoptat o politică clară și consecventă împotriva anexării Crimeei încă din 2014: "Sprijinul nostru va continua mult timp după încheierea acestui război".

Premierul italian Giorgia Meloni a subliniat în mesajul său video că Occidentul nu a înțeles pe deplin ce s-a întâmplat în 2014, și a adăugat: "În 2014 Occidentul nu a înțeles pe deplin ce s-a întâmplat, sau poate a sperat că ofensiva imperialistă a Moscovei se va opri acolo. Ne-am înșelat și trebuie să recunoaștem acest lucru".

Liderii Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Poloniei și Finlandei și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Crimeea.

Ministrul afacerilor externe al României, Luminița Odobescu, a susținut o intervenție online în cadrul celui de-al treilea Summit al Platformei Internaționale Crimeea.

În cadrul discursului său, ministrul afacerilor externe a reiterat sprijinul României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în interiorul granițelor sale recunoscute internațional, evidențiind susținerea pentru Formula de Pace propusă de Președintele Volodymyr Zelensky.

Șefa diplomației române a reamintit importanța continuării eforturilor comunității internaționale pentru tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați pentru crimele comise în Ucraina și împotriva Ucrainei.

Anul acesta, potrivit ministrului adjunct de Externe al Ucrainei, Emine Japarova, Ucraina transmite două „mesaje noi” partenerilor și anume că „reintegrarea peninsulei Crimeea nu este negociabilă” și că Ucraina este cea „care va decide calea eliberării”; „spre deosebire de reuniunile precedente, în care ne-am propus să confirmăm integritatea teritorială a Ucrainei și să consolidăm sprijinul cât mai multor parteneri în jurul acestui deziderat, acum venim cu două mesaje noi și anume că nu există negocieri privind Crimeea, până la urmă, Crimeea este o parte integrantă a Ucrainei; al doilea este că Ucraina singură va decide calea eliberării peninsulei”.

Oleksi Danilov, secretarul general al Consiliului Național pentru Securitatea și Apărarea Ucrainei, a declarat că „cel mai probabil, eliberarea se va face pe cale militară”. „Cel mai probabil se va întâmpla cu mijloace militare, dacă până acum agresorul nu a înțeles că trebuie să se retragă de pe teritoriul nostru. Nu avem alternativă”, a subliniat Danilov.

 

La summit-ul Platformei Crimeea, R. Moldova a fost reprezentantă de premierul Dorin Recean, care înainte de deschiderea reuniunii a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean, Denis Șmîhal, axată mai ales pe probleme de infrastructură.

Aprecieri: Cel de-al treilea Summit al Platformei Crimeea a adus creșteri semnificative ale sprijinului internațional al Ucrainei pe tema crimeeană. În contextul invaziei rusești din februarie 2022, miza eliberării Peninsulei Crimeea nu s-a diminuat, ci, dimpotrivă, a crescut. Este esențial ca platforma Crimeea să fie coroborată noilor formate de sprijin internațional față de Ucraina care au fost create după februarie 2022. Rezolvarea temei crimeene prin eliberarea Peninsulei de către Ucraina va rămâne cheia soluțiilor de securitate în acvatoriul Mării Negre, iar eliberarea Peninsulei are șanse prioritare de a se realiza prin soluția militară, pe câmpul de luptă. Pentru România, tema crimeeană rămâne esențială din perspectiva tulburărilor de securitate provocate de Rusia în regiunea extinsă a Mării Negre, prioritar în acvatoriu.

Credit foto: Președinția Ucrainei, www.president.gov.ua