Vizita lui Kim Jong Un în Federația Rusă

Vizita lui Kim Jong Un în Federația Rusă

Alexandru Crenganiș

 

 

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit, la 13 septembrie a.c., la un centru spaţial din estul Rusiei, înaintea unor discuţii anticipate privind armele şi la doar câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în apele din largul Peninsulei Coreene.

„Vă mulţumim că ne-aţi invitat şi ne-aţi primit, în ciuda programului dvs încărcat”, a putut fi auzit Kim spunându-i lui Putin cu această ocazie.

Relațiile celor două țări sunt urmărite îndeaproape de Washington și de aliații săi, care cred că Moscova este în căutarea unor furnizori de armele și de muniția de care are urgentă nevoie pentru a-și continua războiul din Ucraina.

Întrebat dacă Rusia va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți, Putin a declarat că: „Este motivul pentru care ne aflăm aici. Liderul RPDC (n.n. Republica Populară Democrată Coreeană) manifestă un interes deosebit pentru tehnologia rachetelor. Încearcă să dezvolte și domeniul spațial”. Întrebat dacă vor discuta și despre cooperarea militară, Putin a răspuns: „Vom discuta despre toate problemele fără grabă. Avem timp”.

Kim a fost însoțit de Pak Thae Song, președintele comitetului nord-coreean pentru știință și tehnologie spațială, precum și de amiralul de marină Kim Myong Sik. Cei doi sunt implicați în eforturile nord-coreene de a achiziționa sateliți de spionaj și submarine cu rachete balistice cu capacitate nucleară, potrivit Ministerului Unificării din Coreea de Sud. Se pare că din delegația nord-coreeană a făcut parte și Jo Chun Ryong, un oficial al partidului de guvernământ responsabil cu politicile privind munițiile; acesta l-a mai însoțit pe Kim Jong Un în recentele vizite la fabricile care produc proiectile de artilerie și rachete, potrivit surselor sud-coreene.

Un jurnalist de la media de stat Russia 1 a declarat că Kim a pus „o mulţime de întrebări foarte detaliate" despre cum funcţionează cosmodromul şi ce rachete se lansează de la centru.

Kim Jong Un i-a spus liderului rus că țara sa susţine toate deciziile lui Vladimir Putin şi că Phenianul va fi întotdeauna alături de Rusia în „lupta împotriva imperialismului”.

Liderul nord-coreean a adăugat că Rusia se află într-o „luptă sfântă” pentru a-şi proteja securitatea şi speră că discuţiile cu Putin vor ridica relaţiile dintre cele două ţări la un nou nivel. „Principala prioritate a Coreei de Nord este relaţia cu Rusia”, i-a transmis Kim lui Putin, potrivit presei ruse.

La rândul său, Putin a declarat că vizita lui Kim intervine „într-un moment special", menţionând că anul acesta se împlinesc 75 de ani de la fondarea Coreei de Nord. Putin a ţinut să sublinieze că URSS a fost prima ţară care a recunoscut Coreea de Nord.

Întâlnirea dintre cei doi lideri a durat o oră, iar la finalul ei Kremlinul a anunțat că, deși nu vor fi semnate documente, discuțiile vor continua pe „domenii sensibile, precum interacţiunea militară”.

După discuțiile bilaterale, Putin l-a invitat pe Kim la un dineu organizat în cinstea sa, unde a toastat pentru „întărirea cooperării”. Liderul nord-coreean i-a urat să câștige războiul: „Sunt puternic convins să armata eroică a Rusiei și poporul rus vor obține o strălucită victorie și sunt încrezător că vor demonstra pe front onoare și virtuți valoroase în construirea unui stat puternic”.

Secretarul de presă al președintelui rus a transmis public că în negocierile dintre cei doi lideri nu s-ar fi discutat despre desfășurarea soldaților nord-coreeni la granița cu Ucraina. El a adăugat că nici problema riscurilor războiului nuclear nu a fost ridicată.

De asemenea, Vladimir Putin a declarat, într-un interviu dat la postul de televiziune Rossiya, că a avut loc un schimb de opinii sincer cu liderul RPDC cu privire la situația din regiune și la relațiile bilaterale.

„Federația Rusă și RPDC au multe proiecte comune interesante, inclusiv în domeniul comunicațiilor de transport, al logisticii și al reluării operațiunilor portuare”, a spus Vladimir Putin.

Statele Unite se declară în mod repetat îngrijorate cu privire la perspectivele cooperării militare dintre Rusia şi Coreea de Nord, într-un moment în care liderii acestor două ţări s-au întâlnit în Rusia. "Suntem în mod evident îngrijoraţi de orice relaţie de apărare în plină dezvoltare între Coreea de Nord şi Rusia", a declarat presei, recent, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

Omologul său de la Departamentul de Stat, Matthew Miller, şi-a exprimat în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la orice cooperare în domeniul sateliţilor, care ar reprezenta "încălcarea mai multor rezoluţii ale ONU".

Deși întrevederea cu Vladimir Putin a ținut doar cîteva ore, dictatorul de la Phenian și-a continuat ulterior vizita în Rusia. La 15 septembrie a.c., acesta s-a deplasat la Komsomolsk-on-Amur pentru a vizita o fabrică de avioane.

"Kim Jong Un a sosit cu trenul la gara din Komsomolsk-on-Amur", au indicat agenţiile internaționale de știri, menţionând că numărul unu nord-coreean va merge la o "fabrică de avioane"; această întreprindere produce "echipamente militare şi civile".

La scurt timp după sosirea sa în oraș, al doilea ca mărime din regiunea Habarovsk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, Kim s-a îndreptat către uzina de aeronave “Iuri Gagarin” din Komsomolsk-on-Amur (KnAAZ). Liderul nord-coreean a fost însoțit de vicepremierul rus Denis Manturov, care deține și funcția de ministru al industriei și comerțului.

„Kim Jong Un si Denis Manturov au inspectat instalațiile de producție a avioanelor de luptă, atelierul de asamblare finală pentru avioanele de luptă Su-35 și complexul de aviatie de generație a cincea Su-57”, a precizat guvernul rus într-un comunicat.

Evaluări: Vizita lui Kim în Federațua Rusă a durat 6 zile. În cadrul acesteia au fost vizitate numeroase obiective militare. Experții internaționali apreciază că sunt perspective ridicate ca această vizită să se fi încheiat cu adoptarea unor decizii de consolidare a relațiilor bilaterale în domeniul tehnico-militar.

Foto credit: The Japan News.