Ucraina – oglinda electorală (4)

Ucraina – oglinda electorală (4)

 

  • În ziua primului tur al alegerilor vor asigura securitatea cca 134.000 de membri ai forțelor de ordine. Principalul obiectiv al acestora – nepermiterea amestecului în derularea procesului electoral.
  • Reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei / SBU au declarat, de asemenea, că vor face tot posibilul pentru prevenirea unor conflicte în ziua alegerilor. Potrivit acestora, situația se află în prezent sub control. SBU este gata să asigure exprimarea liberă a dreptului de vot al cetățenilor Ucrainei, au declarat oficiali de rang înalt ai Serviciului.
  • Fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili, liderul Mișcării noii forțe, care a îndeplinit funcția de șef al Administrației Regionale de Stat Odessa până la degradarea relațiilor sale personale cu Petro Poroșenko, a declarat că Petro Poroșenko nu va ajunge în turul al doilea al alegerilor; în acest context, Saakașvili a precizat că va reveni în Ucraina, la Kiev, la 1 aprilie a.c., acesta a și arătat public biletul de avion cu plecare din Varșovia/Polonia și destinația Kiev/Ucraina.
  • Candidatul Anatolii Grițenko a acuzat Serviciul de Securitate al Ucrainei / SBU că l-ar fi împiedicat să desfășoare o reuniune cu alegătorii în Mariuopol sub pretextul desfășurării în zonă a unor operațiuni antiteroriste. Acesta a solicitat oficial demiterea șefului SBU, Vasil Grițak. Oficialii SBU au infirmat această ipoteză, declarând că nivelul roșu al amenințărilor de natură teroristă în Mariupol nu l-ar fi împiedicat pe candidat să desfășoare activitățile electorale planificate. Aceștia au negat totodată orice legătură între exercițiile antiteroriste planificate în regiune cu graficul electoral al candidaților, declarând că în zonă există un nivel ridicat / roșu al alertei antiteroriste încă din anul 2016, iar exercițiile antiteroriste sunt planificate a se desfășura aici încă din decembrie 2018.
  • Fundația Open Mind” (Open Mind Foundation) condusă de Savik Șuster a realizat recent un sondaj inedit care a stabilit că liderul speranței în actuala cursă electorală este Volodimir Zelenski (de acesta se leagă cel mai ridicat nivel al speranțelor și așteptărilor electoratului ucrainean), liderul fricii ar fi Iulia Timoșenko (aceasta inspiră alegătorilor ucraineni cel mai ridicat nivel al fricii; totodată, aceasta ar fi cel mai cunoscut om politic din Ucraina), iar liderul umilinței – Oleg Liașko (acesta inspiră cel mai înalt grad de umilință electoratului ucrainean). Ierarhia speranței, conform datelor sondajului Fundației menționate: Volodimi Zelenski – 40,8%, Petro Poroșenko – 20,4%.
  • Comisia Electorală Centrală a Ucrainei a constituit 101 secții de votare în afara teritoriului țării. Cele mai multe dintre acestea se află în Germania (5), SUA, Polonia și Italia (câte 4), Canada, Spania și Turcia (câte 3). Pe teritoriul Ucrainei vor fi deschise 29.848 secții de votare.
  • CEC a mai acreditat la alegeri încă 217 observatori oficiali, dintre care 29 ai Congresului Mondial al Ucrainenilor, 186 – din partea ENEMO, 1 din Germania și 1 din partea Institutului Republican Internațional. Numărul total al observatorilor străini acreditați la alegeri este în prezent de 635 (observatori din partea unor structuri/organizații internaționale sau al unor state străine).
  • O serie de experți independenți, reuniți recent în cadrul unei mese rotunde tematice (cu titlul “Finișul cursei electorale în 20 de zile”), au apreciat că este posibil ca în perioada următoare să se consemneze mari acțiuni de protest stradal; unii dintre aceștia apreciază că Petro Poroșenko are șanse reduse de acces în turul al doilea; potrivit expertului Konstantin Matvienko, actuala campanie electorală reprezintă o provocare pentru întreg sistemul administrativ și pentru societatea civilă ucraineană. Directorul Serviciului sociologic “Barometrul ucrainean”, Viktor Nebojenko, a declarat că ratingul ridicat al lui Zelenski îl va împiedica pe Petro Poroșenko să acceadă în turul al doilea; potrivit acestuia, între organele de ordine din Ucraina există în momentul de față un conflict latent, iar în societate se manifestă atitudini de frondă și protest tot mai tensionate.
  • Ministrul de Interne Arsen Avakov a declarat că stafful unui candidat al puterii utilizează resurse bugetare (în general administrative) pentru cumpărarea voturilor alegătorilor din Ucraina. Fapte de acest gen se produc în toată țara, a declarat oficialul ucrainean. Portalul Politicus, condus de jurnalistul Serghei Liameț, apreciază că acest candidat ar fi Petro Poroșenko.
  • Ministrul de Interne Arsen Avakov a respins teza potrivit căreia ar exista o “urmă rusească’ la incidentele de dată recentă de la Cerkasî și Kiev.
  • Ministerul de Interne cercetează ipoteza unor donatori fictivi utilizați pentru înregistrarea unuia dintre candidați – Iurii Timoșenko. Potrivit datelor oficialilor din Minister, acest candidat este unul tehnic, a cărui înscriere în cursă a fost utilă unor persoane încă necunoscute. Presa din Ucraina apreciază că, prin aceste acțiuni de cercetare a fondurilor utilizate pentru înregistrarea candidatului Iurii Timoșenko, actualul ministru de Interne l-ar sprijini în mod indirect pe candidatul Iulia Timoșenko (aceasta a declarat în dese rânduri că Iurii Timoșenko a fost înregistrat pentru a crea în mod deliberat o confuzie de nume cu scopul diminuării ratingului electoral al “prințesei gazului).
  • Potrivit celor mai recente sondaje de opinie efectuate de Grupul sociologic Rating, marea majoritate a cetățenilor Ucrainei doresc să participe la vot pentru a alege o persoană care să conducă țara într-o direcție corectă și aptă să producă schimbări în bine. Datele indică trei factori importanți în stabilirea opțiunilor de vot: candidatul trebuie să producă schimbări în țară – declară 50% din persoanele intervievate; candiatul trebuie să aibă un program realist de dezvoltare a Ucrainei – 27%, candidatul trebuie să ducă țara într-o direcție bună – 27%.
  • Ministerul de Interne Arsen Avakov a declarat că Ucraina se află la finele unui ciclu politic și că în scurtă vreme trebuie să apară și un nou președinte, care să confirme/certifice sfârșitul actualului ciclu politic. Analiștii apreciază că divergențele dintre acesta și președintele Petro Poroșenko devin astfel tot mai manifeste și evidente.
  • Într-un raport recent al Înaltului Comisar pentru drepturile omului al ONU se menționează că în preajma alegerilor domnește în Ucraina o atmosferă tensionată, iar presiunile asupra libertăților și drepturilor cetățenești sporesc în mod accelerat.
  • Mediile analitice din Ucraina apreciază că cele mai semnificative evoluții recente cu impact electoral le reprezintă conflictul deschis declarat de Corpul Național lui Petro Poroșenko, precum și cercetarea fondurilor pe baza cărora a fost înscris în cursa electorală candidatul Iurii Timoșenko. Cele două episoade pot decide, potrivit acestor medii, cel de-al doilea candidat care va intra în turul al doilea al alegerilor alături de Volodimir Zelenski – Iulia Timoșenko sau Petro Poroșenko.
  • Potrivit datelor Institutului de Sociologie de la Kiev, în luna februarie a.c. a crescut cu cca 9% numărul cetățenilor ucraineni care se raportează bine sau foarte bine la Federația Rusă; numărul acestora ar fi ajuns în prezent la 57% din populația țării. 27% dintre ucraineni se raportează la F. Rusă prost sau foarte prost.
  • Actuala dezbatere publică din Rada Supremă de la Kiev a proiectului Legii privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat a provocat noi divergențe cu nuanță electorală între diferitele facțiuni parlamentare. Candidatul A. Vilkul (Blocul de Opoziție) a solicitat retragerea legii de pe agenda de lucru a sesiunii Radei Supreme, accentuând limitările pe care proiectul le conține în domeniul drepturilor minorităților naționale, în timp ce facțiunile puterii au exagerat importanța pe care adoptarea proiectului o are pentru consolidarea identității populației ucrainene.