Hanibal ante portas, însă calul troian este deja înăuntru

Hanibal ante portas, însă calul troian este deja înăuntru

16 februarie 2018

Președintele Asociației, dr. Dorin Popescu, a participat sâmbătă, 16 februarie a.c., la Cernăuți, alături de valoroși experți din Ucraina, România, R. Moldova, Polonia și Belarus, la o Conferință internațională dedicată analizării proceselor electorale din statele post-totalitare, cu tema “Procese electorale în statele post-totalitare ca alegere civilizatoare: Quo Vadis?”.

Organizatorul principal al evenimentului a fost Centrul pentru Cooperare Regională „Dialog”, în parteneriat cu Universitatea Națională din Cernăuți, Academia „Ivan Zlotoustâi” din Ivano-Frankivsk, Uniunea ucrainenilor din Moldova „Testament”, Centrul pentru narative politice democratice, Institutul Basarabiei, Rețeaua regională Est-Europeană a Parteneriatului Global pentru Prevenirea Conflictelor Armate (GPPAC), iar partenerii informaționali ai acestuia – „Polonews” (Polonia) și Centrul Media BucPress (Agenția BucPress, Radio Cernăuți și BucPress TV).

Discuțiile au fost atractive, originale, puternice și au conturat un tablou detaliat al problemelor specifice tranziției către un sistem democratic a țărilor din fostul lagăr sovietic și/sau socialist. 

Lucrările Conferinței se vor finaliza cu adoptarea unor recomandări privind îmbunătățirea practicilor și legislației electorale în țări precum Ucraina sau R. Moldova ținând cont de modelul electoral european actual, dar și de “lecțiile învățate” de către state europene din zona centrală și de est a continentului, precum România. 

În acest context, președintele Asociației “Casa Mării Negre / Black Sea House” a susținut o alocuțiune cu titlul “Hanibal ante portas, însă calul troian este deja înăuntru”, în care au fost evidențiate experiența sectorială (în domeniul electoral, a) României ca stat în tranziție și democratic, punctele-tari ale parcursului european al României și deopotrivă punctele ei slabe, profilul de țară actual al României, precum și un mic inventar de “lecții învățate”, de care partenerii interesați ai României din imediata vecinătate se pot folosi pentru facilitarea propriului parcurs european. 

Prezența la Conferință a analiștilor români și/sau de etnie română a fost una extrem de solidă (Grigore Timiș, deputat – de etnie română – în Rada Supremă a Ucrainei; Vasile Simileanu, directorul revistei „Geopolitica” și președintele Asociației de geopolitică „Ion Conea”; Marin Gherman, președintele Centrului Media Bucpress din Cernăuți; Serghei Hackman, prezent la eveniment în calitate de reprezentant al Rețelei regionale Est-Europene a Parteneriatului Global pentru Prevenirea Conflictelor Armate / GPPAC) – un adevărat ”task force”, după cum evidenția domnul Edmond Neagoe, ministru-consilier la Consulatul General al României de la Cernăuți (care a participat la secțiunea de deschidere a evenimentului). 

Felicităm organizatorii pentru calitatea și reușita evenimentului, mulțumind deopotrivă acestora pentru invitație!

Revenim cu detalii consistente privind discuțiile și rezultatele analitice ale acestora.