Dezbateri privind amestecul rusesc în procesele electorale din Europa și SUA

Dezbateri privind amestecul rusesc în procesele electorale din Europa și SUA

17.02.2020

Dorin Popescu

 

La 17 februarie 2020 a avut loc, la Kiev/Ucraina, masa rotundă internațională cu tema "Consolidarea interferențelor rusești asupra proceselor electorale din Europa. Amenințări și răspunsuri", organizată de către Comitetul Alegătorilor din Ucraina și Fundația Westminster pentru Democrație (Scoția).

La lucrările evenimentului a participat, în calitate de expert regional, și Dorin Popescu, președintele Asociației "Casa Mării Negre / Black Sea House".

În cadrul mesei rotunde au fost prezentate modelele politice și electorale din România (Dorin Popescu), Estonia (Dmitry Teperin), Regatul Unit al Marii Britanii / Scoția (Steward McDonald), Ucraina, Belarus, precum și posibilele imixtiuni ale Moscovei în organizarea și desfășurarea proceselor electorale din aceste țări, în general din Europa. La discuții a participat și Dmitri Lukușluk, jurnalist la “European Radio for Belarus”.

Principalul invitat al evenimentului a fost Yevhen Mahda, expert ucrainean, directorul Institutului pentru Politică Globală din Kiev/Ucraina (expert în "agresiuni hibride", recunoscut și apreciat pentru tonul său analitic pertinent și bine structurat nu numai în Ucraina, dar și în celelalte țări din fostul bloc sovietic), iar moderatorul evenimentului – Oleksiy Koshel, directorul general al ONG “Comitetul Alegătorilor din Ucraina”.

În cadrul dezbaterilor s-a evidențiat faptul că Federația Rusă utilizează deja pe scară largă amestecul în organizarea și desfășurarea unor procese electorale, în diferite spații ale lumii, încercând să producă rezultate ale acestor scrutine care să coincidă cu interesele politice și geopolitice ale Moscovei. Exemple în acest sens pot constitui alegerile prezidențiale din SUA, referendumul privind Brexitul din Marea Britanie, diferitele alegeri din Ucraina, Republica Moldova etc. și din alte state în care se manifestă în continuare o influență rusească semnificativă. Cel puțin în Ucraina, potrivit specialiștilor ucraineni prezenți la eveniment, Federația Rusă alocă resurse semnificative pentru manipularea organizării proceselor electorale din această țară, dispunând în acest sens de o adevărată “mașinărie informațională”.

Prezentăm separat detalii din abordările experților ucraineni

În particular, aceștia au exprimat temeri potrivit cărora alegerile locale din Ucraina (planificate a avea loc în toamna acestui an) nu se vor putea desfășura nici în acest an în raioanele de est ale Ucrainei / Donbas (“teritoriile ocupate”, potrivit terminologiei experților ucraineni), din cauza conflictului din regiune. Aceștia au apreciat că probabilitatea ca Federația Rusă să exploateze alegerile locale din Ucraina pentru a consolida tendințele separatiste de pe plan local, în special în regiunile din estul țării (în care influența rusă rămâne semnificativă), este foarte mare, iar statul ucrainean are posibilități încă reduse de a se opune acestei influențe.

Analiștii din Scoția au prezentat atmosfera generală post-Brexit în care decurge pregătirea pentru cel de-al doilea referendum privind independența țării.

Expertul din Belarus a evidențiat beneficiile sistemului autoritarist în combaterea influențelor și interferențelor rusești în sistemul electoral național. Acesta a recunoscut caracterul autoritarist al regimului politic din Belarus, însă a detaliat câteva din tentativele de emancipare națională susținute de actualul regim. În acest context, emanciparea națională și autoritarismul regimului de la Minsk (respectiv, al președintelui Lukașenko) reduc aria de influență a Moscovei în Belarus. O parte din televiziunile de stat, controlate de regim, pun deja sub semnul întrebării, public, caracterul strategic al colaborării cu Federația Rusă, precum și natura de “popor-frate” a poporului rus. Se poate aprecia că această abordare reprezintă prioritar semnul unei emancipări naționale reale (față de Federația Rusă), care se produce în mod real în Belarus și care se va dezvolta pe măsură ce Moscova/Kremlinul va încerca să consolideze “integrarea unională” a celor două țări.

Masa rotundă de la Kiev a reprezentat o oportunitate de dezbatere pe teme importante pentru regiune, bazată pe schimb de experiență și de modele de bune practice, precum și o oportunitate pentru experții Asociației "Casa Mării Negre / Black Sea House" de a prezenta produsele expertizei lor în țările din regiunea extinsă a Mării Negre.