Masa rotundă "Există forme evoluate de viață culturală la Tomis?"

Masa rotundă "Există forme evoluate de viață culturală la Tomis?"

16 ianuarie 2018

 

La 16 ianuarie a.c., Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House a organizat, la sediul acesteia, în vederea celebrării Zilei Culturii Naționale, o dezbatere sub forma unei mese rotunde informale cu tema Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România? 

Inițiativa Asociației a creat premisele unei autentice resetări a culturii locale, generând o discuție onestă și dezinhibată despre formele de viață culturală la Tomis și izolarea continuă a spațiului cultural și spiritual tomitan de proiectele spirituale paradigmatice produse/gestionate în restul României. Invitații prezenți, de la reprezentanți ai conducerii Primăriei Municipiului Constanța, Bibliotecii Județene Ioan N. Roman Constanța, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Institutului pentru Știință, Cultură și Spiritualitate al Universității Ovidius Constanța, Camerei de Comerț, Industrie și Navigație Constanța la reprezentanți ai mediului asociativ cultural tomitan (Asociaţia Strategia Dezvoltării României – Regiunea Dobrogea, Coaliția ONG-urilor, Ateneul Dobrogeția etc.), au formulat propuneri ce pot consolida, pe termen mediu și lung, patrimoniul cultural local. Participanților menționați li s-au adăugat, in absentia, Teatrul de Stat Constanța și numeroase personalități culturale și științifice, care au apreciat ineditul, valoarea și anvergura inițiativei Asociației Casa Mării Negre, subscriind a priori acestui demers.

Lucrările dezbaterii au evidențiat următoarele evaluări consensuale: orașul Constanța produce, în general, forme minore de cultură și este decuplat de viața culturală de amplitudine din Țară; comunitatea culturală locală nu generează mecanisme de coeziune și performanță, nu manifestă conștiință de sine și se exprimă prin voci izolate; resursa culturală locală are capacități limitate de exprimare și este omologată doar episodic la nivel național/internațional; în momentul de față, Constanța nu are un proiect al transformării polis-ului actual în oraș european al culturii; nu dispunem de date statistice operante privind nevoile de consum cultural ale publicului; nu există încă un profil cultural specific al Tomisului, iar comunitatea culturală nu și-a configurat un consens privind urgențele culturale ale urbei și proiectele culturale pe termen lung ale acesteia; absența acestui consens împiedică procesele de coeziune a grupărilor culturale din oraș; în aceste condiții, pozitivismul triumfalist (nejustificat) al unora dintre grupările culturale locale, precum și predispoziția acestora de a mina proiecte culturale constructive doar pentru că aparțin altora, pot deveni obstacole pentru dezvoltări culturale viitoare, pentru produse culturale performante; este nevoie de oameni de cultură activi și participativi, cu interes real față de performanța culturii locale, de noi mecanisme de coagulare a acestora, precum și de proiecte și inițiative culturale paradigmatice, fără de care cultura tomitană ar rămâne încă ancorată în inerțiile sale tradiționale, tipice.

Orașul Constanța are nevoie de o strategie culturală proprie, care să creeze cadrul necesar performanței culturale la Tomis, iar administrația locală așteaptă de la comunitatea culturală propuneri în acest sens. Primul pas al acestei strategii îl reprezintă nevoia elaborării unui studiu de consum cultural la Tomis, un audit al stării culturale care să identifice nevoile, obișnuințele, formele de producție și consum cultural local. Asociația Casa Mării Negre poate deveni un creuzet al inițiativelor și proiectelor ce pot pregăti strategia culturală a orașului Constanța, precum și un catalizator al oamenilor de valoare dispuși să se implice în elaborarea acestei strategii.

Participanții la dezbatere au propus testarea capacității comunității culturale locale de a elabora un profil cultural al Tomisului, prin identificarea unui top al proiectelor culturale de urgență și deopotrivă al proiectelor pe termen lung. Topul acestora va fi realizat printr-o nouă inițiativă a Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House care, împreună cu partenerii acesteia, va solicita instituțiilor de cultură ale orașului și județului Constanța, precum și personalităților culturii locului, tuturor celor dispuși să participe în mod responsabil la acest demers, propuneri proprii privind proiectele culturale a căror implementare poate contribui la maximalizarea actului cultural în Cetate. Propunerile vor fi colectate de către Asociație și partenerii acesteia, în perioada ianuarie-februarie a.c. și vor fi transmise autorității publice locale, în numele comunității culturale active a orașului.  

O a doua propunere consensuală o reprezintă elaborarea, de către mediul asociativ al Tomisului, a unui Studiu de consum cultural în Constanța, studiu care va genera astfel date statistice și evaluări analitice de actualitate privind fenomenul cultural local. Elaborarea acestui Studiu va reprezenta o prioritate a mediului asociativ cultural din Constanța.

Prin anvergura celor două inițiative de mai sus, care reprezintă o noutate absolută și îndrăzneață în câmpul cultural local, cultura tomitană primește șanse noi de resetare.