Școala jurnalistului român, a doua ediție la Cernăuți
În perioada 4-14 mai a.c. la Cernăuți va avea loc cea de a doua ediție a Școlii jurnalistului român, inițiativă lansată în urmă cu trei ani de către Centrul Media BucPress din Cernăuți – asociația jurnaliștilor români din Ucraina, partener instituțional al Asociației “Casa Mării Negre / Black Sea House”.
Dacă, în 2017, jurnaliștii români care s-au înscris la training (reprezentanți ai presei scrise, online, radio și tv din Cernăuți, studenți) au avut posibilitatea de a discuta cu câțiva jurnaliști profesioniști din România despre cele mai bune tehnici media pentru o presă de calitate, ediția din 2020 a Școlii jurnalistului român este mult mai diversă, datorită sprijinului oferit de către Institutul Cultural Român în cadrul proiectului „Ateliere de perfecționare pentru jurnaliști la Cernăuți”.
Atelierele de media sprijinite de ICR prin Compartimentul Comunităţi Istorice vor include două componente separate: cursuri de dicție susținute de Carmen Ivanov, Mihai Crăciun și Alexandru Burlacu și prelegeri pe tema managementului editorial și tehnicilor de combatere a știrilor false susținute de jurnalistul TVR Marian Voicu.
Trainerii Carmen Ivanov, Ion Alexandru și Mihai Crăciun învață de ani de zile pe cei mici și mari cum se prezintă știrile de televiziune și radio, cum se pronunță corect și cu intonație, care e postura corectă în fața camerei și cum putem să ne stăpânim emoțiile în momentele dificile.
La solicitarea jurnaliștilor români din Ucraina, Marian Voicu va prezenta o serie de prelegeri pe tema politicilor editoriale și tehnicilor de identificare și combatere a știrilor false, acesta fiind autorul unei lucrări de referință în spațiul românesc – „Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism”.
„Cred că în presă sunt importante pasiunea şi onestitatea. Cred că vedetele nu pot fi jurnalişti, iar jurnaliştii nu sunt vedete. Cred că presa este cu adevărat a patra putere în stat, dar că trebuie să-şi exercite puterea cu discernământ. Cred că, dacă trăim mai bine sau mai rău, dacă vorbim o limbă română mai curată sau mai săracă, dacă ne pasă de noi şi de ceilalţi, toate acestea ţin în mare măsură şi de felul în care lucrează presa”, susține Marian Voicu, autor a numeroase documentare, reportaje în comunitățile românești din jurul României și din Balcani, fost manager de proiect la Radio Chișinău (stație aparținând de Societatea Română de Radiodifuziune), post lansat în 2011.
Atelierele de presă se vor desfășura în regim online, prin Zoom, iar doritorii (studenți, jurnaliști, profesori, blogeri) se pot înscrie la cursuri la următoarele date de contact: maringherman2014@gmail.com, bucpress@hotmail.com, vitalie_cernauti@yahoo.com, +380680865524
Numărul de locuri disponibile: 20.
Programul atelierelor de media
Luni, 4 mai 2020
15:30 – 17:50: Ateliere de dicție susținute de Carmen Ivanov, Mihai Crăciun și Alexandru Burlacu
Marți, 5 mai 2020
15:30 – 17:50: Ateliere de dicție susținute de Carmen Ivanov, Mihai Crăciun și Alexandru Burlacu
Miercuri, 6 mai 2020
15:30 – 17:50: Ateliere de dicție susținute de Carmen Ivanov, Mihai Crăciun și Alexandru Burlacu
Joi, 7 mai 2020
15:30 – 17:50: Timp rezervat pentru recuperarea componentelor atelierelor datorate unor eventuale dificultăți tehnice.
Luni, 11 mai 2020
15:30 – 17:50:
Prelegere introductivă de Marin Gherman: „Provocări pentru publicațiile de limba română în Ucraina”
Prelegere susținută de Marian Voicu: „Managementul conținutului editorial”
Marți, 12 mai 2020
15:30 – 17:50: Prelegere susținută de Marian Voicu: „Trasarea direcțiilor editoriale”
Miercuri, 13 mai 2020
15:30 – 17:50: Prelegere susținută de Marian Voicu: „Combaterea știrilor false”
Joi, 14 mai 2020
15:30 – 17:50: Timp rezervat pentru recuperarea componentelor prelegerilor datorate unor eventuale dificultăți tehnice.
https://bucpress.eu/cultura/scoala-jurnalistului-roman-din-nou-11891