Economia Georgiei se va contracta cu 4%

Economia Georgiei se va contracta cu 4%

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Georgia a anunţat că va aproba un pachet financiar în valoare de 3,5 miliarde de lari (1,1 miliarde de dolari) destinat sprijinirii economiei ţării, care se preconizează că se va contracta cu 4% în acest an din cauza pandemiei coronavirusului.

Peste 2 miliarde de lari din acest pachet economic vor merge către sprijinirea întreprinderilor și a economiei în general, a declarat prim-ministrul Giorgi Gakharia. De asemenea, 1 miliard de lari vor merge spre asistență socială, iar 350 de milioane de lari sunt incluse în pachet pentru sănătate și nevoile medicale.

Gakharia a prezentat planul guvernului său la 24 aprilie a.c., declarând că economia va scădea cu 4% și va pierde 1,8 miliarde lari din venituri. Guvernul a prevăzut o creștere  economică de 4,5% pentru anul 2020.

 Aceste măsuri economice sunt finanţate din fondul de urgenţă, care este în valoare de 3 miliarde de dolari (sume care provin de la instituţiile internaţionale financiare, dar şi din donaţii).  Georgia a făcut apel la donatori pentru ajutor în vederea echilibrării bugetului său pentru acest an.

La începutul acestei săptămâni, Georgia și-a prelungit starea de urgență până la 22 mai a.c.. Acest regim include o stare de asediu de la 21.00 până la 06.00, închiderea restaurantelor, cafenelelor și a celor mai multe magazine, suspendarea transportului public, precum și interdicția privind adunările mai mari de 3 persoane. Magazinele alimentare, farmaciile și benzinăriile rămân deschise.

De asemenea, 27 aprile a.c., a expirat interdicţia de a se conduce vehicule private pe drumurile publice, iar prim-minstrul georgian a declarat că treptat vor fi eliminate şi alte restricţii. Până acum, Georgia a întregistrat 539 de cazuri de coronavirus şi 6 decese.