Autoritățile de la Chișinău au evaluat șansele izbucnirii unui război în țară

Autoritățile de la Chișinău au evaluat șansele izbucnirii unui război în țară

Dorin Melnic

 

          Pentru Republica Moldova, desfășurarea războiului din Ucraina nu reprezintă un pericol iminent direct. Totuși, Chișinăul se confruntă cu riscurile unui război hibrid, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, într-o vizită de lucru la Berlin, efectuată în perioada 27-29 martie a.c.

          ,,Am declarat că Republica Moldova nu este amenințată militar, iar autoritățile reușesc să păstreze pacea și stabilitatea, în special datorită sprijinului oferit de partenerii externi’’, a declarat diplomatul, într-un interviu pentru agențiile de știri Reuters și Deutsche Welle.

          La Berlin, Nicu Popescu s-a întâlnit cu ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, precum și cu mulți alți oficiali germani. S-a discutat despre procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, despre progresele înregistrate de către autoritățile de la Chișinău în vederea îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene și transpunerea acquis-ului comunitar în legislația națională, precum și despre problemele de cooperare și pregătire pentru cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. Acesta va avea loc la Chișinău, la 1 iunie a.c.

          Șeful diplomației de la Chișinău a precizat că vizita sa în Germania reprezintă un semn al angajamentului Chișinăului pentru o ,,Europă pașnică, stabilă și prosperă’’.

          Anterior, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat că Ucraina a devenit un poligon de testare pentru armele biologice americane, iar state precum Republica Moldova și Georgia se află și ele acum în vizorul Washingtonlui pentru același rol.

          În plus, el a adăugat că există ,,dovezi de nerefuzat’’ ale unor activități biologice pe scară largă ale Statelor Unite pe teritoriul Ucrainei, în care ar fi implicate ,,elitele americane’’.

          În ultima perioadă, declarațiile oficialilor ruși privind orientarea pro-europeană a autorităților de la Chișinău s-au multiplicat, iar acțiunile de destabilizare a situației politice din Republica Moldova beneficiază de un larg sprijin al Moscovei, potrivit evaluărilor și declarațiilor oficialilor de la Chișinău.