Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO. Inițiative și decizii

Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO. Inițiative și decizii

Ieri a avut loc, la Bruxelles, reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, care a avut ca principal obiectiv pregătirea Summitului Alianței Nord-Atlantice din Londra (3-4 decembrie 2019).

Întâlnirea a vizat, printre altele: pregătirea Reuniunii şefilor de stat şi de guvern aliaţi de la Londra, din luna decembrie 2019; adoptarea unor decizii referitoare la recunoașterea spațiului cosmic ca domeniu operațional al Alianței, la consolidarea rolului NATO în domeniul securității energetice și la continuarea participării aliate la eforturile internaționale privind combaterea terorismului; evaluarea progreselor înregistrate în implementarea măsurilor referitoare la Marea Neagră; situația de securitate în regiunile Mării Baltice, Mării Negre, Mării Mediterane și Atlanticului de Nord și deciziile adoptate de NATO pentru a răspunde riscurilor şi provocărilor care afectează aceste regiuni.

La reuniune a participat și ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu; acesta a evidențiat următoarele dimensiuni: importanţa unităţii şi solidarităţii statelor aliate și a unui mesaj puternic de susținere a Articolului 5 al Tratatului de la Washington; contribuțiile concrete ale României în acest sens, materializate atât în asigurarea resurselor necesare pentru modernizarea forţelor armate naţionale, cât şi în contribuțiile semnificative la operațiile și misiunile aliate; necesitatea continuării progreselor concrete în implementarea deciziilor adoptate, inclusiv cele vizând flancul estic al Alianței în ansamblul său; importanța dezvoltării, în continuare, a dialogului și cooperării practice cu Georgia, Ucraina și Republica Moldova, pentru creșterea rezilienței acestora în față provocărilor interne și externe; importanța sinergiei și complementarității depline între NATO și UE în domeniul securității și apărării.

Ministrul Aurescu a arătat, totodată, că România nu împărtășește opiniile conform cărora Alianța este în criză și a subliniat că procesul de adaptare a NATO trebuie să continue. Orice proces de reflecție pe tema viitorului Alianței trebuie, în viziunea României, să poată identifica eventualele probleme interne și provocările externe ale NATO, să faciliteze procesul de adaptare a Alianței și să înlăture orice percepții - care sunt oricum eronate - cum că Alianța ar fi în criză.  Un astfel de proces ar putea conduce, în opinia ministrului român de externe, la modernizarea conceptului strategic al NATO.

În cadrul dineului de lucru a avut loc un schimb de opinii cu privire la contextul global de securitate şi implicaţiile acestuia pentru Alianţă, pentru un răspuns eficient la provocările actuale şi viitoare. Miniștrii au discutat despre modalitățile de abordare coordonată a unor teme de interes strategic: Rusia, China și controlul armamentelor.

În intervenția sa, ministrul român de externe a exprimat convingerea că multiplicarea provocărilor și amenințărilor la nivel global fac cu atât mai necesară menținerea unei abordări unitare din partea statelor aliate, atât în cadrul NATO,  cât și în alte formate la care participă acestea. S-a referit la importanța păstrării abordării actuale cu privire la Rusia, subliniind că o schimbare a acestei abordări nu poate avea loc decât în condițiile revenirii la respectarea de către partea rusă a dreptului internațional și a angajamentelor asumate. A arătat că principiile și valorile  euro-atlantice trebuie să rămână reperele în interacțiunea NATO cu alți actori internaționali.

În acest context, a evidențiat necesitatea păstrării și consolidării actualelor aranjamente în domeniul controlului armamentelor. 

În egală măsură, ministrul Aurescu a prezentat evoluțiile recente din Republica Moldova și a arătat că orice evoluție spre soluționarea conflictului transnistrean trebuie să aibă loc cu respectarea frontierelor internațional recunoscute ale Republicii Moldova și fără afectarea vectorului său european de politică externă.

Cele mai importante inițiative și decizii ale reuniunii:

Franța și Germania au prezentat propuneri separate pentru reforma NATO (după ce președintele Emmanuel Macron a afirmat că alianța se confruntă cu o „moarte cerebrală”).

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a explicat colegilor săi viziunea președintelui Macron privind îmbunătățirea Alianței. Le Drian a sugerat ca este nevoie de constituirea unui „grup mic de persoane eminente” pentru a reflecta la „viziunea pe care o are alianța asupra valorilor și scopurilor sale” și pentru a raporta ideile lor liderilor țărilor membre în procesul de pregătire a Summitului Alianței din 2021. Potrivit oficialului francez, experții ar trebui să se concentreze pe relația NATO cu Rusia și pe provocările viitoare pentru securitatea alianței - în special terorismul, ascensiunea Chinei și impactul noilor tehnologii militare.

Separat, ministrul german de externe, Heiko Maas, a propus constituirea unui grup de experți, prezidat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care să consolideze gândirea politică a Alianței, afirmând că este esențial să se asigure coeziunea Alianței (pe care a numit-o „asigurarea de viață a Europei”). Potrivit acestuia, „ceea ce contează este să ne asigurăm că NATO, în unitatea pe care o știm, merge și în viitor - că nu există tendințe divizive în cadrul NATO”.

La finalul reuniunii, secretarul Departamentului de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că "discuțiile au fost constructive; provocările noastre de securitate se schimbă, dar nu se diminuează. Vom continua să lucrăm cu Aliații noștri pentru a face față acestor amenințări".

Secretarul general al NATO a declarat, la finalul reuniunii, că "au fost discuții excelente și am fost cu toții de acord că NATO rămâne indispensabilă pentru securitatea noastră. În pofida diferențelor noastre, suntem mai puternici și vom face față viitorului împreună. Astăzi au fost adoptate decizii importante pentru adaptarea continuă a NATO. Am agreat ca spațiul să devină un nou domeniu operațional pentru NATO, în toate componentele sale – aeriană, terestră, navală, cyber. Miniștrii au adoptat recomandările privind consolidarea rolului NATO în domeniul securității energetice, care joacă un rol important în securitatea noastră comună; miniștrii au analizat și revizuit implementarea pachetului de măsuri privind securitatea la Marea Neagră adoptat în luna aprilie. Aceste măsuri includ antrenarea forțelor maritime și a gărzilor de coastă, vizitarea porturilor riverane și desfășurarea de exerciții și aplicații navale, precum și schimbul de informații. Recentele vizite ale Consiliului Nord-Atlantic în Georgia și Ucraina au reprezentat o bună oportunitate pentru a vedea aceste măsuri în acțiune. Aliații vor continuefectueze patrule regulate și misiune de poliție aeriană NATO în regiunea Mării Negre. Salutăm restituirea de către Rusia a navelor ucrainene capturate în noiembrie 2018. A fost aprobat și îmbunătățit Planul de acțiune privind consolidarea rolului NATO în lupta împotriva terorismului. Acest Plan include mai mult schimb de informații cu privire la activitățile teroriste semnificative".

Cu privire la relațiile tot mai strânse dintre președinții Franței și Rusiei, secretarul general al Alianței a declarat că: Sunt încrezător că la reuniunea liderilor noștri politici din decembrie a.c. aceștia vor găsi calea de a conveni ceea ce este de făcut inclusiv în relația noastră cu Rusia”. Potrivit acestuia, la reuniune a fost exprimat un larg suport pentru consolidarea NATO, în special pentru consolidarea dimensiunii politice a NATO ca platformă pentru consultări politice”.