Blinken speră la o ratificare rapidă a cererii Suediei la NATO

Blinken speră la o ratificare rapidă a cererii Suediei la NATO

Dorin Melnic

 

Secretarul de stat american Anthony Blinken speră într-o ratificare rapidă a cererii Suediei de a adera la NATO.

,,Ar fi o veste bună ca, odată ce parlamentul turc își va relua sesiunea, mai târziu în această toamnă, ratificarea aderării Suediei să aibă loc cât de curând posibil”, a spus el.

După summit-ul NATO de la Vilnius, de pe 11-12 iulie a.c., Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a precizat pe acest subiect următoarele: ,,Faptul că protocoalele pentru aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică sunt trimise Marii Adunări Naționale a Turciei și că procesul se mișcă rapid în parlament este direct proporțional cu faptul că Stockholmul își rămâne fidel promisiunilor. Parlamentul nostru va lua în cele din urmă o hotărâre’’.

Totodată, Erdogan a menționat că nu se cunoaște momentul în care se va examina la Ankara cererea Suediei. Potrivit liderului turc, în primul rând, suedezii trebuie să protejeze străzile din Stockholm de atacurile asupra valorilor sacre.

Anterior, Suedia a decis să nu se grăbească să dea curs cererilor Turciei privind transferurile solicitate pentru extrădare.

În august a.c., ziarul islamist turc Yeni Șafak a precizat că Suedia a extrădat doar patru din cele 70 de persoane solicitate pentru extrădare. ,,Una dintre acestea este Mahmut Tat, care are un mandat de arestare în Turcia pentru ,,apartenența la o organizație teroristă kurdă’’. Printre ceilalți trei autori, Mehmet Kokolu a fost condamnat pentru trafic de droguri, în timp ce Okan Kale și Ömer Kamil Altin au fost condamnați pentru înșelătorie’’.