China își evaluează relația cu Statele Unite

China își evaluează relația cu Statele Unite

Dorin Melnic

 

Ministrul de externe chinez Wang Yi, într-o conversație telefonică recentă cu secretarul de stat american Anthony Blinken, a evaluat relațiile actuale dintre Beijing și Washington.

Potrivit acestuia, relațiile dintre China și Statele Unite au încetat să se deterioreze și s-au stabilizat. El a declarat că, recent, părțile ,,au avut în mod constant o serie de contacte la nivel înalt’’.

Wang Yi și-a exprimat speranța că partea americană se va îndrepta spre o prietenie cu China. Blinken, la rândul său, a menționat că Casa Albă este gata să colaboreze cu Beijingul pentru a pune în aplicare consensul important la care au ajuns președinții Joe Biden și Xi Jinping la summitul G20 din 2022, cel de a menține o ,,relația economică concurențială’’, dar fără a se ajunge vreodată la un război nuclear.

Comisia Congresului SUA a cerut Washingtonului pe 13 septembrie a.c. să-și consolideze capacitățile de apărare și să se pregătească pentru un posibil război pe două fronturi – cu China și Rusia. Acest lucru a fost menționat în raportul comisiei publicat online.

Autorii documentului au subliniat că l-au publicat pe fundalul comportamentului ,,îngrijorător’’ al Beijingului și Moscovei în ultimii ani. În Comisie sunt incluși foști oficiali de rang înalt de la Departamentul de Stat, Pentagon și Administrația Națională de Securitate Nucleară a Departamentului pentru Energie al SUA.

La rândul său, Blinken menționase că vremurile actuale reprezintă un test al puterii ordinii mondiale, cu actori statali din ce în ce mai amenințători.