Parlamentul European a evaluat perspectivele Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană fără Ucraina

Dorin Melnic
Procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană s-ar putea dovedi destul de complicat, iar țara nu va putea deveni membru fără Ucraina, deoarece cele două țări sunt conectate din punct de vedere strategic și geografic, consideră europarlamentarul român Alin Mituța. Acest lucru a fost transmis la postul Radio Moldova.
,,Moldova și Ucraina au primit statutul de candidat foarte repede, în câteva luni. Procesul de aderare în sine este complex, iar în cazul României acesta a durat 10 ani. Fiecare etapă a negocierilor ar trebui discutată cu o redactare extrem de precisă’’, a explicat Mituța.
El a clarificat că UE cheltuiește 260 de miliarde de euro anual pentru o integrare mai profundă a țărilor din Balcanii de Vest, finanțarea mergând și către Republica Moldova și Ucraina.
Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că Federația Rusă plănuia să destabilizeze cursul de integrare europeană al țării în primăvara a.c. și nu a abandonat încă aceste intenții.
,,A existat un plan de schimbare a ordinii constituționale în Moldova cu ajutorul unor reprezentanți ai intereselor rusești. Vor mai exista încercări, însă observ că acum tacticile se bazează pe mită, implicare în alegeri, coruperea candidaților, iar dovezile unor astfel de cazuri de dezinformare și propagandă există’’, a spus Maia Sandu.
Președinta Republicii Moldova a declarat totodată că Moscova încearcă să șantajeze Chișinăul de mulți ani. Potrivit acesteia, partea rusă în ansamblu reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova.