Franța numește riscurile pentru Europa în cazul în care Ucraina va pierde războiul

Dorin Melnic

 

          Dacă Ucraina va fi învinsă, situația pentru țările membre ale Uniunii Europene va deveni catastrofală, iar pentru securitatea colectivă, țările europene vor trebui să aloce mai mult de două procente din PIB. Acest lucru a fost declarat de ministrul francez de externe Stéphane Séjourné într-un interviu recent pentru cotidianul Le Monde.

          Séjourné consideră că, chiar și numai în agricultură, Federația Rusă ar putea prelua controlul a peste 30% din piața mondială a grâului și ,,și-ar putea folosi câștigurile împotriva europenilor’’. De asemenea, potrivit ministrului, Ucraina s-ar putea dezintegra ca stat, urmând ca zece milioane de cetățeni să părăsească țara.

          Séjourné a negat orice zvon despre existența unor neînțelegeri dintre Franța și Germania privind asistența acordată regimului de la Kiev. ,,Noi nu avem astfel de conflicte cu Germania și suntem 80% de acord cu privire la problemele discutate. Am discuții permanente cu omologul meu Annalena Baerbock. Un lucru comun asupra căruia ar trebui să lucrăm este aprovizionarea Ucrainei cu rachete noi’’, a declarat acesta.

          Reamintim că, la sfârșitul lunii februarie a.c., au apărut dezacorduri între președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz în privința sprijinirii Ucrainei pe termen lung. Un exemplu ar fi posibila trimitere a soldaților NATO la granițele cu Rusia. Scholz a precizat că Alianța Nord-Atlantică nu va lua parte la război prin trimiterea de trupe, însă Macron nu exclude trimiterea de forțe militare occidentale în Ucraina, idee care a fost ulterior criticată de reprezentanți ai SUA și UE.