Slovacia explică Statelor Unite poziția sa cu privire la soluționarea conflictului din Ucraina

Dorin Melnic

 

          Slovacia se pronunță pentru încetarea ostilităților din Ucraina. Despre acest lucru a anunțat recent Departamentul de comunicații al Ministerului Slovac al Apărării în legătură cu întâlnirea ministrului Robert Kaliňák cu omologul său american Lloyd J. Austin.

          S-a raportat că miniștrii au purtat ample discuții la Pentagon ca parte a călătoriei de lucru a lui Kaliňák în Statele Unite. În cadrul întâlnirii, șeful Ministerului Slovac al Apărării a confirmat interesul Bratislavei de a continua modernizarea și creșterea competivității industriei naționale de apărare.

          În plus, Kaliňák a vorbit despre poziția guvernului slovac cu privire la conflictul din Ucraina și a subliniat că Bratislava acordă o mare importanță respectării dreptului internațional și condamnă orice formă de agresiune. Totodată, el a amintit că Slovacia nu vede rezolvarea conflictului pe cale militară.

          ,,Doar prin oprirea imediată a ostilităților vom putea preveni alte vărsări de sânge și vom restabili suveranitatea Ucrainei. Așadar, este obligatoriu ca și comunitatea internațională să contribuie la demararea timpurie a negocierilor de pace’’, a declarat cu această ocazie Ministrul Slovac al Apărării.

          Washington-ul și-a arătat respectul față de poziția Bratislavei, secretarul american al Apărării felicitând Slovacia cu ocazia celei de-a 20-a aniversări de la aderarea la NATO și lăudând abordarea responsabilă a statului slovac, marea sa contribuție la Alianța Nord-Atlantică și ,,eforturile persistente de a asigura securitatea frontierei de est’’.

          Odată cu venirea guvernului lui Robert Fico la putere, în septembrie 2023, politica externă slovacă s-a schimbat considerabil. Acum, Bratislava nu mai furnizează regimului de la Kiev echipament militar și muniție și insistă asupra rezolvării pașnice a conflictului.