Dmitri Medvedev ameninţă că va transforma Kievul într-un „punct de topire gigant”

Alexandru Crenganiș

 

Oficialii ruși au amenințat recent că o posibilă decizie a Occidentului de a permite Kievului să folosească armele donate pentru a lovi mai adânc în teritoriul rus ar duce la o escaladare majoră a războiului său împotriva Ucrainei, o escaladare care ar putea include de această dată utilizarea armelor nucleare.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat pe 14 septembrie a.c. că Kievul ar putea fi transformat într-un „punct gri topit” dacă restricțiile împotriva utilizării armelor occidentale de către Ucraina vor fi relaxate.

Oficialii de la Kiev au declarat în mod repetat că Ucraina are nevoie să poată efectua lovituri de lungă distanță pe teritoriul rus pentru a se apăra împotriva forțelor ruse invadatoare.

Ideea respectivă a câștigat avânt în ultimele săptămâni, pe măsură ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat argumentele în acest sens, iar unii lideri europeni au susținut ideea de a oferi Ucrainei capacități de atac pe distanțe mai lungi; mai mult, Marea Britanie ar fi aproape de a lua o decizie de a permite Ucrainei să folosească rachetele Storm Shadow împotriva teritoriului rus.

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer au discutat, la 13 septembrie a.c. problema respectivă, în timpul întâlnirii lor de la Washington. Cu toate acestea, Casa Albă nu a menționat subiectul în declarația sa transmisă public după întâlnirea lui Biden cu Starmer. În Declarație se precizează doar că cei doi lideri au discutat o serie de probleme și "și-au reafirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina, care continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei".

Într-o aparentă referire la întâlnirea celor doi oficiali, Medvedev a scris pe 14 septembrie a.c. că „imbecilii anglo-saxoni” nu vor să admită că există un sfârșit al „răbdării” Rusiei și că experții care au sugerat că Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei ar avea dreptate dacă această răbdare este epuizată.

„Ce cred liderii occidentali și instituțiile lor politice, jucându-se cu războiul, că ar fi reacția țării noastre la posibilele atacuri cu rachete 'în adâncul teritoriului [Rusiei]'?” a scris Medvedev, care și-a folosit frecvent poziția pentru a exprima amenințări împotriva Kievului și Occidentului de la invazia pe scară largă neprovocată a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

Medvedev a transmis că un conflict nuclear este o "poveste foarte proastă cu un rezultat foarte dificil", susținând că acesta este motivul pentru care Rusia nu a decis să folosească "nuclee non-strategice sau strategice" până în acest moment. Cu toate acestea, a spus el, dacă Rusia ar ajunge la asta, ar provoca un „gigantic loc cenușiu topit” pe locul Kievului, care este numit „orașul-mamă al Rusiei”.

O astfel de retorică belicoasă a crescut constant din partea Moscovei, pe măsură ce Zelenski a făcut tot mai multe demersuri pentru a obține capacități de lovire mai mari împotriva teritoriului rus.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, la 12 septembrie a.c., că orice schimbare de politică ce ar permite utilizarea armelor occidentale pentru atacuri de lungă distanță ar însemna că alianța NATO ar fi "în război" cu Rusia.